Milyen motor akkumulátort vegyek?

107 hozzászólás

Írta: Fikó Tamás

2018.03.06.
Motor a nappaliban a macskával

Milyen motor akkumulátort érdemes venni?

Íratlan szabály a motoros társadalomban, hogy minden év március 10-én megkezdődik a szezon. Ilyenkor időjárástól függetlenül az elkötelezett tulajdonos felébreszti motorját a téli álomból, beindítja, és lehetőség szerint megy vele egy kört. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy néhány héttel hamarabb, egy szárazabb napsütötte február délután, amikor még hosszúak az árnyékok, de már érezhető a tavasz első jele, próbáljunk meg életet lehelni a kétkerekű járgányunkba. Általában egyetlen alkatrész szokta megsínyleni a hónapokig tartó leállást, ami nem más, mint a motor akkumulátor.

Az akkumulátor szezonon kívüli kezelése

Köztudott, hogy az akkumulátort télen érdemes kiszerelni a motorból, fagymentes helyen kell tárolni, és időnként árammal tölteni. Aki ezt elfelejti, annak nagy esélye van, hogy az első motorozás előtt be kell szereznie egy új akkumulátort, de megpróbálkozhat a töltéssel is.

Javasolni szoktuk, hogy az őszi leállásnál töltsük meg az akkumulátort, majd tavasszal, mielőtt újra használnánk, ismét frissítsük fel a kapacitását egy kiadós töltéssel. Nem szoktuk javasolni viszont az állandó csepptöltést – ennek okáról részletesen egy másik cikkben írok majd.

Milyen motor akkumulátort válasszak? 

Számos különböző méretű és kapacitású motor akkumulátor kapható, nehéz eldönteni, melyik kell nekünk a sok közül.

Fontos szabály, hogy a motorunkba csak olyan akkumulátort szabad beépíteni, ami a gyári előírás. Kisebbet nem érdemes, a nagyobb pedig nem fog beleférni. Ha savas akkumulátor volt benne azt csak savasra szabad cserélni, ha „zselés” AGM technológiás, akkor azt kell megvásárolni.

Felesleges az Ah és indítóáram szerint keresgetni, ez több esetben fel sincs tüntetve az akkumulátoron. A pontos beazonosításhoz a nemzetközi cikkszámra kell hagyatkozni. Ez a cikkszám minden akkumulátoron jól látható helyen fel van tüntetve, például.: YTX9-BS. Azonos cikkszámú akkumulátorok a gyártóktól függően teljesítményben eltérőek lehetnek, polaritásban és méretben viszont milliméter pontosan megegyeznek. Fontos, hogy az erősebb kapacitású nem feltétlen jobb, az viszont biztos, hogy az adott akkumulátor beindítja a motorunkat, és megfelelően fog működni vele.

Olcsó motor akkumulátor, avagy árak a minőség tükrében

A motor akkumulátor gyárak zöme Kínában található, viszont a jobb minőségű akkumulátorok Dél-Korea, Taiwan, Japán területén készülnek. A prémium szegmens Amerikában készül, ahol például a Harley Davidson motorokba gyártanak akkumulátorokat. Talán meglepő, de Európában nincs motor akkumulátor gyár.

A motorakkumulátorok esetében az ár és a minőség szoros kapcsolatban áll: egy olcsó vagy a legolcsóbb akkumulátortól ne várjunk sokat, általában egy szezont képesek probléma nélkül végig üzemelni, de elég nagy a meghibásodási arányuk is, és a garancia lejárta után nagyjából tönkre is mennek.

Egy középkategóriás, neves márkajelzéssel (Banner, Exide, Varta, Bosch) ellátott hagyományos akkumulátor már megbízhatóbban üzemel, akár több szezont is képes probléma nélkül teljesíteni, feltéve, hogy a téli tárolás az előírásnak megfelelően történik. Javaslom, hogy ezeket a márkákat válasszák, mivel alig drágábbak az olcsó kategóriáktól!

A prémium amerikai modellek már meglehetősen drágák, sok esetben háromszoros árat kell kifizetni értük, viszont cserébe a legmegbízhatóbb, gyári minőségű akkumulátort kapjuk a pénzünkért. Ilyen például a Banner Bike Bull Professional szériája.

Motor akkumulátor üzembe helyezése, avagy hol vegyek motor akkumulátort?

A motorakkumulátorok nagy részét szárazon töltött állapotban gyártják és forgalmazzák. A megvásárolt akkumulátor dobozból való kibontása után szembesülünk vele, hogy a sav egy műanyag edényben, az akkumulátor mellé van csomagolva. A jó hír, hogy az adott akkumulátor valóban teljesen új, mivel amíg nincs hozzáadva a sav, a gyártástól számítva az élettartama sem csökkent. A rossz hír viszont, hogy nekünk kell életet lehelni bele, ami nem feltétlen egyszerű feladat. A cellák feltöltésénél rendkívül oda kell figyelni arra, hogy a sav ne kerüljön máshova, ugyanis a műanyagon kívül mindent tönkretesz, mégpedig elég gyorsan. Bőrre kerülve száraz, csípős, viszkető érzést okoz, amit bő vízzel lemosva orvosolni lehet, viszont ha sebre vagy a szemünkbe cseppen, az rendkívül fájdalmas érzést vált ki. Ezért javaslom, hogy a motor akkumulátor beszerzését lehetőleg szaküzletben tegyük, ahol kérésre feltöltik és üzembe helyezik a megvásárolt akkumulátort. A savval feltöltött akkumulátort első használat előtt érdemes árammal feltölteni: igaz, hogy gyárilag szárazon töltöttek, de nem minden esetben a teljesen feltöltött állapotukban kerülnek forgalomba.

Nagyon fontos! Az utólag savazott akkumulátorok biztonsági okokból fektetve nem használhatók. Azokba a motor típusokba, ahol az akkumulátor fektetve üzemel, mindenképpen gyárilag üzembehelyezett, feltöltött akkumulátort vegyünk.

 

Balesetmentes közlekedést és élményekkel teli túrákat kívánunk! 

 

 

 

107 hozzászólás

 1. Miki

  A Lesti nem rossz na de a VITKAY az igen az aksi a javából.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Igen, de a VITKAY már nem gyárt akkumulátort.

   Válasz
 2. Miki

  Becsődölt Vitkay még akkor dologztam nekik mikor együtt gyártották az ólom lemezeket.

  Válasz
  • Bettina

   Sziasztok érdeklődnék hogy milyen akkumulátort vegyek aprilia sr 50factory di-tech 2008as robogoba! Köszönöm

   Válasz
   • Fikó Tamás

    Katalógus alapján savas YB9-B cikkszámú akkumulátor való a motorba, helyette ajánlanék egy ugyanilyen méretű és teljesítményű kötött savas (zselés) akkumulátort, mely Landport 9.900 Ft-áron, illetve EXIDE márkában elérhető 12.900 Ft-ért.

    Üdvözlettel,
    Fikó Tamás

    Válasz
    • Puby

     Miert ajanlod ezeket jobban mint a yuasat?

     Válasz
     • Fikó Tamás

      A Yuasa nagyon jó akksi, de véleményem szerint ár/érték és teljesítmény arányban túl van árazva.

    • Prepok Tamás

     Kedves Tamás!
     Robogó akksim(Yuasa) lemerült, 5-6 voltot mérek rajta. Feltöltöttem deszt. vízzel, mert minden cellában kevés volt. Kis töltõim viszont nem töltik. Kuka? Ezzel vettem a motort, így nem tudom hány éves az akku. A tetején 0511129J szám van beütve, ez utal a gyártás idejére? Köszönettel, Tamás
     Köszönettel, Prepok Tamás

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Kedves Tamás!

      Csak megvizsgálás után tudok pontos eredményt mondani az akkumulátorról, addig csak feltételezem, hogy tönkrement.
      A tetején lévő gyártási szám valószínűleg tartalmazza a gyártási időpontot, de sajnos nem tudom kiolvasni belőle.

      Üdvözlettel,
      Fikó Tamás

   • Sándor Annamária

    Sziasztok!
    Érdeklődni szeretnek milyen aksit vásároljak Honda Tact AF24 2001 50 ccm?
    Köszönöm előre is!

    Válasz
 3. Szász Miklós

  Elektromos motorhoz hol lehet akkumlátort venni?

  Válasz
 4. kristóf lajos

  honda vf750 s sabre motorba melyik a legjobb akkumulátor?köszönöm

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Lajos!
   Az Ön motorjába gyárilag YB14L-A2 cikkszámú akkumulátor való, ez hagyományos savas. Helyettesítheti AGM (zselés) változattal, ennek cikkszáma: YTX14AHL-BS. Megfizethető és jó minőségű akkumulátor márkák: EXIDE, BANNER, VARTA. Ezek között érdemes keresgélni.
   Üdvözlettel,
   F.T.

   Válasz
 5. Tóbiás Imre

  Üdv.
  Honda VFR1200xc-motorom van.YT12A-BS Varta aksit vettem bele!
  Ebbe a motorba az ugyan ilyen tipusszámú Yuasa aksi fektetve volt.
  A Vartát is elfektethetem?
  Előre is köszönöm.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Csak a gyárilag üzembehelyezett akkumulátorokat lehet fektetni. A Varta sajnos nem ilyen, sőt az akkumulátor oldalán fel is van tüntetve, hogy a termék nem fektethető. Csak saját felelősséggel használja, illetve az esetleges szivárgásból eredő károkért a Varta nem vállal felelősséget.

   Válasz
   • Horváth Zoltán

    Tisztelt Tamás!

    Nekem jelenleg ytx7lbs akkumulátor volt a motorkerékpáromban, de nem találok sehol olyat ami fektethető. Nekem sajnos csak az jó, mert a robogóban fektetve van . Remélem tudnak ajánlani valamilyet.

    Köszönettel, Zoltán

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Kedves Zoltán!
     A Banner termékei közt létezik egy olyan típusszám, mely a GT7-3 névre hallgat. Mivel ebben az akkumulátorban a sav gélesített állapotban van jelen, ezért minden további nélkül használható fektetve is. Kapacitása megegyezik (6Ah) viszont méretileg 25mm-el alacsonyabb. Ha ez nem zavarja Önt és beépítésben is biztonságosan rögzíthető, akkor ezt a típust ajánlom: Az YTX7L-BS típusszámra hallgató akkumulátorok közül, teljes biztonsággal, egyik sem használható fektetve.
     Remélem tudtam segíteni.
     Üdvözlettel,
     Fikó Tamás

     Válasz
 6. Melisek Péter

  Jó napot , honda vfr 800 rc 46 – os motorom 2000.évjáratú. Milyen akkumulator jó bele?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Érdeklődő!
   YTX12-BS cikkszámú akkumulátorok valók a motorba, ha fektetve használja, akkor az YTZ12-BS cikkszámúak a megfelelők bele.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 7. Farkas Dávid

  Kedves Tamás!

  Ducati Monster 620 ie darkom van 2004es évjárat. Jelenleg egy varta aksi van benne fektetve. Kérdésem pedig, hogy melyik akksi lenne a legjobb?
  Köszönöm válaszát.
  Üdv,

  Válasz
 8. Süle Péter

  Tiszteletem!

  Egy Motowell Crogen RS robogóba milyen akkumulátort ajánlana? A könyve szerint YTX7A-BS vagy GTX7A-BS van előírva. Akár hogyan nézegettem ez a típus nem férne el a megfelelő helyre, mivel ezen akkumulátorok 150mm hosszúak és a hely ahova belehetne tenni 130x75x110mm-es. Esetleg érdemes lenne egy ilyen akkumulátort beletenni a nagyobb indítóáram miatt?

  Varta 507901011 TTZ7S-BS
  Landport YTZ7S

  Ezek elméletben pont beférnének (113x70x105mm) és 120A az indítóáram.

  Köszönöm előre is a segítséget.

  Üdvözlettel

  Péter

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Péter!
   Hiába írja a kézikönyv, hogy milyen akkumulátor való a motorba, ha az nem fér bele. Hasonló teljesítménnyel már elérhető az Ön által felsorolt cikkszámú akkumulátor is, mely kompromisszumok nélkül helyettesíthető az előírtakkal szemben.
   Így bátran merem ajánlani akár a Varta TTZ7S-BS, vagy Landport YTZ7S típust, de versenyben vannak még a Banner GT7-3, vagy az Exide ETZ7-BS cikkszámú akkumulátorai, ha a megbízható minőséget keresi elfogadható áron.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • László

    A jász plasztik gyárt akumulátort.

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Kedves László!

     Igen a Jász Plasztik gyárt, de csak autó indító akkumulátort és targonca telepeket. Motor akkumulátort nem gyárt, azt Kínából importálja.

     Üdvözlettel,
     Fikó Tamás

     Válasz
   • Norbert75

    Landport Motor akku AGM vált be a legjobban, most már 10 éves és még mindig bírja. LANDPORT YTZ14S-BS
    Előre feltöltött akkumulátort nem veszek, nagyon egyszerű beüzemelni egy száraz akut és feltölteni, de az legalább tényleg új lesz.
    Most kezd az akku nyugalmi feszültsége 10 év után 12.60 volt körülire esni, csak azért fogom kicserélni, hogy hosszú motoros útnál nehogy baj legyen.
    Yamaha XVS950A MIDNIGHT STAR-t indít, ár érték arányban is a legjobb választás a Landport motor akku.

    Válasz
 9. Horváth Krisztián

  Kedves Tamás!

  Kawasaki VN900 Classic, milyen akkut vegyek hosszabb távra? Jobb minőségben gondolkodom. Köszönöm előre is!

  Válasz
 10. Kobra Richárd

  Kedves Tamás!

  Honda CB1300S motoromból egy Yuasa YTZ14S típusú akksit szedtem ki ősszel, és télre a garázsba vittem, ahol mindig 10-12 fok van. Úgy tűnik azonban, hogy megadta magát, mert csak 5,6 V-ot mért az akksi töltő, és így 6V-os akksinak érzékelte (és nem is tölti), holott ez 12V-os.
  Azt szeretném kérdezni, hogy az Önöknél kapható Yuasa TTZ14-BS a kiszerelt típussal megegyező és beszerelhető, ugye?
  Ha igen, hol tudom átvenni Budapest környékén?

  Köszönöm előre is
  Üdvözlettel,
  Richárd

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Richárd!
   Igen kapható, a Yuasa: 31.900 Ft az egyik legdrágább akkumulátor, olcsóbb de még mindig jó minőségű akkumulátorok pl: Exide: 16.500 Ft, Banner: 17.900 Ft és Varta: 17.900 Ft-ért kaphatóak. A felsorolt típusok nagyrésze megtalálhatók mind a 6 boltunk polcain, de érdemes telefonon egyeztetni az átvétellel kapcsolatosan (+3670-385-3570). A legnagyobb készlettel a XVII. kerületi üzletünk rendelkezik, onnan bármelyik akkumulátor azonnal elvihető. Cím: 1171 Budapest Nagyszentmiklósi u. 27.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
  • Norbert75

   LANDPORT YTZ 14S-BS AGM akkut vegyél az enyém 10 éves és bírja, és nem is drága még most is 12.60 V körüli a nyugalmi feszültsége, meggyőződésem a legjobb akku amit motorkerékpárba érdemes tenni.

   Válasz
 11. Tószegi Ákos

  Kedves Tamás!

  Sehol nem találom, hogy Piaggio Nrg Power DD-be milyen méretű és típusú akkumulátor való. Tudna nekem segíteni?

  Köszönettel,

  T. Ákos

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Ákos!

   Az információk kicsit hiányosak, de ha 50cm3-es a motor akkor elméletileg YB4L-B cikkszámú akkumulátor való bele. A pontos ajánlathoz szükség lenne évjáratra is, mivel egyes típusokba YB9-B akkumulátorokat szereltek. A biztos, ha megnézi, milyen akkumulátor van most a motorba, és értelem szerűen ugyan olyanra cseréli.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • T. Ákos

    Nincs benne. Piaggio Nrg Power DD, 50cm3, Mc4, 5 Kw

    Válasz
   • T. Ákos

    2009-es

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Három katalógust futottunk át, de egyikbe sincs benne a 2009-es változat. A 2008-ig gyártottakba az YB4L-B típust szerelték, gyanítom, hogy a 2009-es változatban is az van, mivel az 50cm3 nem igényel nagyobb teljesiményű akkumulátort. Ezek az akkumulátorok bármelyik boltunkba megtalálhatóak, több márka közül is lehet választani, 4.500 Ft-tól 6.500 Ft-ig bezárólag.

     Válasz
 12. Szakács László

  Kedves Tamás!
  Én egy 1500-as Suzuki Intruder-be keresek akkumulátort YTX20CH tipusut aminek az inditóárama270A evvel a paraméterekkel van a YUASA ami nem egy olcso tipus
  Meg találtam a z LP ben is egyet de nem tudom hogy milyen minöségü. Önszerint mennyire megbizható az LP tipus
  Vagy esetleg ön mit tudna ajánlani

  Köszönettel :László

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves László!

   Nyilván a Yuasa egy jobb minőségű akkumulátor mint az LP. Hogy a jóval magasabb árat érdemes e kifizetni érte, abba már nem vagyok biztos, mivel több éves tapasztalat alapján állíthatom, hogy az LP az egyik legmegbízhatóbb motorakkumulátor az „olcsó” szegmensben. Minősége a Varta, Exide, vagy a Banner akkumulátoraival vetekszik.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 13. Póbis Péter

  Kedves Tamás!

  2004-es Harley Davidson Road King motorom van.1450 köbcentis. Most adta meg magát a benne lévő akkumulátor.Harley akksi van benne AGM technológiás.28 amperórás, és 400 amper indítóáramos.
  Az lenne a kérdésem, hogy ezt ki tudom-e váltani más típussal, vagy mindenképpen ilyen kell bele.
  Az aksi 2016-os évjáratú, vagyis kb 3 éves.
  Egy üzletben ajánlottak bele EXIDE típust, 26 amperórás, és 300 amper indítóáramost.Viszont az ugye olyan, amit fel kell önteni savval.Nem mertem azt megvenni.
  Ön mit ajánlana?

  Köszönettel:Péter

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Péter!

   A Harley Davidson motorokba speciális kimondottan a motorokhoz gyártott akkumulátort érdemes venni, mivel a standard akkumulátorok nem képesek elindítani a motort, még a Yuasa akkumulátorai is nehézkesen birkóznak meg vele. Ezeket az akkumulátorokat Amerikában gyártják, elég borsos az áruk, viszont cserébe megbízhatóan üzemelnek. A Banner termékei közt megtalálhatóak, illetve gyári nevén is forgalomban vannak. A Banner családjában Bike Bull Professional néven futnak, a pontos típus ETX30L 400 Amperes indítási teljesítménnyel, bruttó ára: 41.900 Ft, ugyan ez az akkumulátor elérhető a gyártó (HVT-2) típusa is bruttó: 40.000 Ft-ért. Az akkumulátorok gyárilag üzembe vannak helyezve, a mérések alapján akár 500 Amperrel is képesek indítani.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 14. Szabó József

  Kedves Tamás !

  2008-as Harley Davidson sportster motorom van. 1200 köbcentis. A mostani akkumulátor (nem gyári) meg adta magát.

  Mit ajánlasz,milyet vegyek. Hol érdemes venni?

  Köszönettel: József Kecskemétről

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves József!

   Harley Davidson motorhoz több méretű és kapacitású akkumulátort gyártanak, ezért érdemes a régi akkumulátor méreteinek és kapacitásának megfelelőt választani. Ajánlott kimondottan az eredeti amerikai gyártó termékeit megvenni, mivel csak ezek a típusok képesek problémamentesen indítani a Harley-t. Nálunk is kapahatóak ezek az akkumulátorok, de a pontos beazonosításhoz érdemes egy teljes alakos fényképet elküldeni a lesti.laszlo@lestiakku.hu email címre, hogy pontos árajánlatot tudjunk adni.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 15. Szabó József

  Kedves Tamás!

  Már nem az eredeti akku van benne ( a Harley-ban), de a mérete: h: 145, sz: 85, m:145, a szabvány szerint 14-esnek mondják (állítólag). Nem értek hozzá, de írtak egy típus számot: YTX14L-BS, 240 A. Talán Yuasa. Mit tudsz ajánlani ami ár-érték arány tekintetében a legjobb. Az indító áram erősség is lényeges, 1200 cm3.

  Köszönettel: József

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves József!

   A Harley-hez rendkívül erős és magas indítóáramú akkumulátor szükséges ezért csak a felső kategóriákból érdemes választani. Sokszor még a Yuasa is kevés ahhoz, hogy hosszútávon indítsa a motort. A Harley-hez Amerikában gyártanak megfelelő teljesítményű akkumulátorokat. A megadott méretek alapján a következőket ajánlom: Landport HVT-3 bruttó ára: 22.500 Ft. Ez a típus biztos, a Yuasa YTX14L-BS ára 30.000 Ft felett lenne, esetleg még lehet próbálkozni az Exide ETX14L-BS típusával, melynek ára: 15.000 Ft, de nem biztos, hogy beválik. A HVT-3 kimondottan Harley-be való akkumulátor, webáruházunkban nincs feltöltve a termék, de rendelésre egy napon belül beszerezhető.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás
   +3670-3853570

   Válasz
 16. Gróf Norbert

  Kedves Tamás!

  2006-os évjáratú Aprilia Pegaso Trail (660cm3) motoromba keresek akkumulátort.
  A gyári könyve 12ah kapacitásu akkut ír a típushoz, viszont az akksi típusszámát nem említi. Mindegyik netes oldalon ytx12-bs akksit írnak hozzá, de az csak 10ah-s, szemben a könyve szerinti előírással.
  Ezért vásároltam hozzá egy Varta yt14-b bs akkut, de sikeresen kifogtam egy gyári hibásat (ez a típus még befér a motorba, mert szűkebb változat, de a többi 12ah-s ytx14 már nem, mert széles), így most újra akkumulátort kell vennem. A döntés a magasabb hidegindító áram, és viszonylag olcsó ára miatt esett a vartára, de most elgondolkodtam egy yuasa ytx12-bs-en is, mert nincsen nagy árbeli különbség, viszont az zavar, hogy csak 10ah-s.

  Ön milyen tiípust javasolna hozzá?

  Előre is köszönöm segítségét!

  Üdv,
  Gróf Norbert

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Norbert!

   Sajnos mindegyik YTX12-BS akkumulátor csak 10Ah, ennek ellenére ez a teljesítmény elegendőnek kell lennie egy 600cm3 motornak. Ha erősebbet szeretne, de korlátozzák a méretek és az YTX14-BS már nem fér bele, nagyon jó alternatíva az YT14-B akkumulátor, ami már 12Ah. A Yuasa egy nagyon jó minőségű akkumulátor jól csengő névvel ezért sajnos az árát is megkérik, (kb.~30.000Ft) ennél jóval olcsóbb, és jó minőségű a Banner GÉL-es sorozata, a GTZ14B-4: 17.500 Ft-ért. A cikkszáma megtévesztő, de a mérete egyezik az YT14-B -vel előnye, hogy a belső GÉL állag stabilabban tartja a cellákat. Én ezt az akkumulátort ajánlom.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 17. csótó ibolya

  KedvesTamás.2000 es évjáratú yamha viragom 125ccm . Vehetek e bele gondozásmentes aksit, mert a savas csak fél évet bírt ki.Válaszát előre is köszönöm. Üdv.Ibolya

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Ibolya!

   Igen lehet bele gondozásmentes akkumulátort tenni, feltéve ha talál bele megfelelő méretűt. A gondozást igénylő és gondozásmentes akkumulátorok közt minőségbeli különbség nincs, tehát nem biztos, hogy a gondozásmentes akkumulátor többet fog kibírni mint fél év. Én javasolnám a motor elektromos berendezéseinek az átvizsgálását, mert elképzelhető, hogy nem az akkumulátornál kell keresni a hibát.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 18. Hankó Gábor

  Üdv!

  Egy 1983 suzuki GS 650 katana-m van. Szeretnék bele egy középkategóriás akkumulátort! zselés akkut tudok bele vásárolni, illetve érdemes?

  Köszönettel,

  Gábor

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Gábor!

   A 650-es Katanába YB14L-A2 savas akkumulátor való, helyettesíthető AGM (zselés) rendszerűvel mely a Lesti Akku-nál már 13.900 Ft-tól elérhető.

   Üdvözlettel,
   Tamás
   +36703853570

   Válasz
 19. Koroknay Géza

  Üdvözlet!

  Harley Fat boy EVO-ba 1999-es, egy éve vettem akkumulátort (YUASA YTX 20L-BS). A követezőket produkálja: Amennyiben 2-3 naponta indítom, minden gond nélkül indul, de ha a motort nem használom 10-14 napig, akkor már nem indítja be, sőt nem is tekeri az önindítót. Feltöltöm az akkumulátort, mikor leveszem a töltőről 13.5 V körül van benne, egy nap múlva csak 12.3 V. Lehet az 1 éves akksi kuka???

  Köszönettel….

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Géza!

   Az akku nem kuka. A motorban valószínűleg állóhelyzetben lévő áramfogyasztás van. A következőt teheti lemerülés ellen: ha a motort hosszabb ideig nem használja kösse le a negatív sarut, így a rendszer már nem fogja tudni lemeríteni. A probléma végleges megoldására javasolnám, hogy a motort vigye el egy villamossági szerelőhöz, hátha meg lehet szüntetni az áramszivárgást.
   Ha az akkumulátorban a feltöltést követően magas a feszültség (13,5V) az nem probléma, pihentetés után viszont a 12,3V kevés. Az akku 12,8V feszültségen érzi jól magát, vagy kevés ideig töltötte, vagy a töltő automata és még feltöltés előtt lekapcsol. Javaslom az akkumulátor 24 órás töltését, ha ennyi idő alatt sem éri el az akku nyugalmi állapotban a 12,8 Voltot akkor vigye el egy olyan akkumulátor szaküzletbe, ahol fel tudják tölteni.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Borek Janos

    Nekem piaggio fly 50 4t van!!
    jelenleg ez a 4y van benne de állitolag a 9y valo bele!!
    Eddig ment a 4y-al is igaz egy szezont csak!!
    Tenyleg kell egy 50esbe ez a 9y aksi?

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Hivatalosan nem kell egy 50cm3 -es motorhoz 9Ah akkumulátor, de ha a gyártó úgy tervezte a Piaggio FLY 50 4T-t, hogy 9Ah kerüljön bele, akkor érdemes a gyártó előírását követni, illetve attól kisebbet nem ajánlott beleszerelni.
     Lehet, hogy pont ezért bírt csak 1 évet a 4Ah kapacitású akkumulátor, amúgy valóban a 9Ah a gyárilag előírt méret.

     Válasz
 20. Kőrösi Ferenc

  Kedves Tamás!

  Egy Pegaso 650-es motorba keresnék
  zselés akkumulátort. Minél nagyobb indító áramút. Milyen lehetőségek vannak?
  Üdv.: Kőrösi Ferenc

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Kőrösi Ferenc!

   Az Aprilia Pegaso 650-t gyárilag 10Ah (zselés) AGM akkumulátorral szerelték. Ezeknek az akkumulátoroknak az indítóáram értéke nagyjából egyforma, hozzáteszem sokkal magasabb mint ami fel van tüntetve a dobozán. Minőségben vannak eltérések, az ajánlott márkák: Yuasa, Exide, Varta. Ezek az akkumulátorok elérhetőek nálunk 12.000 Ft-tól 19.000 Ft-ig bezárólag.

   Válasz
 21. Csuja Tibor

  Jó napot Csuja Tibor vagyok,azt szeretném kérdezni,hogy a motoromba ytx14-bs tipusú akkumulátort ír a tipus kereső, viszont találtam egy olyan aksit ami a Landport ytx16-bs HVT-8, ez 14ah és 220amper indító áramot ír, a mérete alapján viszont beleférne az előző aksi helyére,kérdésem az lenne,hogy bele lehet e tenni?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Tibor!

   Igen be lehet szerelni, sőt ajánlott is. A HVT-8 Amerikában gyártott akkumulátor, mely kifejezetten a Harley Davidson motorokhoz készül. Lényegesen megbízhatóbb minőségű és erősebb, bármelyik YTX14-BS akkumulátorokhoz képest.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 22. BallaG

  Tisztelt Fikó úr!
  Honda NC700X-ben Yuasa YTZ12S akku van gyárilag. Ez megadta magát 4-5 évesen. 40e Ft-ot nem adnék egy újért.
  Mit vegyek? Landport vagy Varta?
  A Landport 12Ah-ás és 210A-t adnak meg indítóáramként, a Varta kevesebb: 9Ah és 200A. A Yuasa 11,6Ah és 210CCA volt.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Balla G.!

   A Yuasa valóban drága akkumulátor, viszont a sok éves tapasztalat alapján csak ez a típus képes 4-5 évet problémamentesen üzemelni. Az egyéb márkák legyen az Varta, Banner, Exide, Landport, nagyjából 2-3 évvel lehet számolni az üzemidőt.
   Az indítóáram értékeknél nem számít 10-20 Amper eltérés, mivel ez nem egy kézzelfogható állandó érték. Az indítóáram mértéke az akkumulátor töltöttségi szintjétől függ, ami lehet a gyári értéknél több, vagy kevesebb is. Egy most tesztelt YTZ12-S Landport például 239 Amper indítási teljesítményt tud terhelés nélkül. A választást Önre bízom, de ha elfogadja a javaslatomat ár/érték alapján én a Landport típusra szavazok.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 23. Trembeczki Miklós

  Tisztelt Fikó Tamás!

  Használtan vásárolt Malaguti scarabeo 125. motoromból kiszereltem télére az akkut. K-YTX 12-BS típusú. Belenéztem és nem látok benne „folyadékot” még oldalra fordítva sem. Töltsek utána desztillált vizet, vagy hagyjam így szárazon és úgy töltsem fel téli tárolásra?

  Válaszát előre köszönöm.

  Üdvözlettel:

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Miklós!
   Nem szabad kinyitni. A dugósor tetején nagy betűkkel fel van tüntetve a „DO NOT OPEN” ne nyisd ki felirat. Az akkumulátor egy kötött savas gázrekombinációs technológia ahol a sav „folyadék” üvegszálgyapotban van felitatva. A száraz állapot valójában normális jelenség, nincs szükség desztillált víz utántöltésre. Normál körülmények közt a folyadék nem képes elpárologni az üvegszálgyapotból, viszont extrán magas töltési feszültségnél (16 Volt vagy több) már igen. Ennek legkönnyebb ellenőrzése, ha lemérjük az akkumulátor súlyát és összehasonlítjuk egy új darabbal. Az akkumulátor súlya: ~4,2kg. Ha az eltérés jelentős akkor lehet desztillált vizet beleönteni, de szigorúan csak annyit amennyi az eltérés mértéke, és azt a 6 cella közt pontosan el kell osztani. Ha valóban szükség van a víz utánpótlására, érdemes a motor feszültségszabályzóját is ellenőrizni.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 24. Szigeti Péter

  Kedves Tamás!

  Szeretnék éreklődni, hogy 16Ah-s motor akkumulátorok közül mit ajánl ár-tartósság arányban és hogy ezt melyik üzleükben szerelik be vásárlás esetén?
  Illetve, hogy beszereléssel együtt mennyi lenne a végösszeg?

  Suzuki VS750 tipusról lenne szó.

  Köszönöm előre is!
  Üdvözlettel,
  Péter

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Péter!

   Tartósság szempontjából EXIDE akkumulátort tudok ajánlani bruttó: 23.900 Ft-ért. Egy picivel gyengébb minőségű, de az elvárásoknak még megfelelő BANNER is szóba jöhet bruttó: 19.900 Ft-ért. Az árak tartalmazzák az üzembe helyezési is beszerelési díjat. A munkát időpont egyeztetés után bármelyik üzletünkben elvégzik.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás
   +36703853570

   Válasz
 25. Nagy István

  Tisztelt Fikó Tamás!

  Tanácsot szeretnék kérni. AN 400 K4 Burgman: Tönkre ment az akkumulátor milyet javasolna bele (Most ez volt benne LP YTX9-BS 2014-be ezzel vettem) ,de szerintem nem ez való bele,igaz jó volt 5 évig. A landport akkumulátort lehet fektetve használni?

  Köszönettel:Nagy István

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Nagy István!
   Az YTX9-BS sorozat sajnos egyik gyártónál sem fektethető, de a Landport kínálatában létezik egy YTX9-4 cikkszám ami már biztonságban eldönthető, ára: 10.500 Ft. Viszont katalógus szerint ugyan ebben a méretben egy erősebb változatot ajánl a motorhoz, ami az YT12A-BS névre hallgat, és valójában ez az AN 400-as Burgman gyárilag előírt akkumulátora. A Landportnak az 5 éves élettartama becsületre méltó, ennek ellenére én mindenképpen az erősebb YT12A-BS változatot ajánlanám. Viszont fektethető változatok közül csak a GÉL-es rendszerű Banner elérhető melynek ára: 16.900 Ft. Sajnos sem a Landport, sem az Exide, de még a Varta sem készít fektethető változatot ebből a típusból, legalábbis a kínálatukban még nem találkoztam velük.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás
   +3670-385-3570

   Válasz
 26. Tamás

  Tisztelt Fikó Tamás!

  Yamaha Bulldog típusú motorba keresek akkumulátort, eddig YT14B-4 AGM (Bosch, Varta) akksival üzemelt, de elég hamar tönkremennek. A kialakítás miatt csak fektetve helyezhető el az akksi. Mit javasol?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Tamás!
   A Varta illetve Bosch YT14B-4 akkumulátorok fektetve nem használhatóak, valószínűleg ezért mennek tönkre elég hamar.
   Ajánlani tudom ugyanezen méretű Banner GÉL sorozatát, ami már biztonsággal használható fektetve is.
   Ha szüksége van rá tudunk adni raktárról.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás
   +3670-385-3570

   Válasz
 27. Kendi János

  Tisztelt Fikó Tamás!
  Suzuki AN400 Burgman motoromhoz keresnék megfelelő akkumlátort, a gyári leírás 12V 32,4 KC FTZ 9-BS, amelyet a kínálatból nehéz beazonosítani. Ebben kérném segítségét (fektetett szerelésű, befogadó méret 150*87*115 mm.
  Köszönettel:
  Kendi János

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Kendi János!

   FTZ 9-BS akkumulátort Magyarországon nehéz beszerezni. A leírások csak ~105mm magasságot írnak ehhez a cikkszámú akkumulátorhoz. Hasonló méretben, és fektethető változatban a gyárilag üzembehelyezett YT12A sorozatot tudom ajánlani aminek a magassága ~105mm, fél centiméterrel magasabb (~110mm) YTZ12 és YTZ14-es cikkszámú akkumulátorok is megfelelőek lehetnek bele, ha magasságban elfér az a plusz fél centiméter. Mindegyikből van raktáron, azonnal átvehetőek és használatra készen állnak.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Kendi János

    Tisztelt Fikó Tamás!
    Nagyon köszönöm segítségét, amint az akku-m „jelez”, (egyelőre még működik), azonnal jelentkezem…
    Üdv és jó egészséget:
    Kendi János

    Válasz
 28. Fábián László

  Kedves Tamás !

  Egy CTEK MXS 3.8 akkutöltővel szoktam tölteni a motor akkumat úgy hogy a hidegebb hónapokban folyamatosan rá van

  csatlakoztatva, mivel anno az volt az infóm hogy a csepptöltőt lehet így használni , viszont Ön az egyik blogban azt írja hogy az állandó

  csepptöltést nem szoktuk javasolni . Ennek a miértje érdekelne , azért is mert kb. egy hónapja simán indult a motorom , visszatettem rá még a

  töltőt de a napokban már nem tudott indítást produkálni a 2 éves YUASA ytx20l-bs akksim /melyen nem látni gyártási helyet/. A töltést felveszi , de

  egy próbálkozás után 10, 3 , tehát kuka. Hosszú évekig ezt a módszert alkalmaztam , most viszont várom a javaslatát hogy kell ezt másképp .

  Köszönettel, Fábián László

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves László!

   A folyamatos csepptöltést azért nem szoktam javasolni, mert ha így töltjük az akkumulátort, folyamatosan használatban van. A használat közben szó szerint elhasználódik, egy olyan időszakban amikor nincs szükség az akkumulátorra. Számtalanszor hallottam hasonló esetet, hogy folyamatos csepptöltés után indító képtelenné válik az akku. Az én javaslatom, hogy a szezon végén ki kell venni a motorból az akkumulátort, az adott töltővel pl.: CTEK MXS 3.8 fel kell tölteni (max. 24 óra), majd félretenni. Szezon kezdete előtt újra feltölteni és visszaszerelni a motorba. Egy feltöltött akkumulátor 1 év alatt kb. 10%-ot veszít a kapacitásából, tehát nincs szükség folyamatos töltésre.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 29. Szilágyi Károly

  Tisztelt Tamás!

  Harley Davidson Electra Glide vasamhoz keresek egy minél jobb akkut. Amit tudok róla hirtelen, hogy 30 Ah és jobb pozitív az igény. Milyen termékek jöhetnek szóba?

  Üdv, Szilágyi K.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Szilágyi Úr!

   Csak és kizárólag a gyári Amerikában gyártott Harley Davidson akkumulátor melyet itt Európában a Banner és a Landport forgalmaz, történetesen üzletünkben mind a két termék megtalálható. A Banner ára: 39.900 Ft a Landport ára: 41.000 Ft. Mind a két akkumulátor egy és ugyanazon gyártósórrol érkezik a két forgalmazó márkajelével ellátva. Egyéb hasonló paraméterű olcsóbb azaz nem az Amerikai változatú 30Ah akkumulátorral nem érdemes próbálkozni, mert a Harley nem fog elindulni vele. Ezt tapasztalatból írom.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 30. Kónya József

  Szervusz Tamás!

  Kawasaki ZZR 1100 motorban az akku megállt. Az azonosító száma: K-YB12AL-A2. Első akkucsere, nincs még tapasztalatom.
  Milyen aksit javasolsz? Többen az Exide típust ajánloták, de nem találtam hasonló értékekkel bírót.

  Köszi előre is:

  Kónya J

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Szia József!

   Valóban YB12AL-A2 akkumulátor való a motorodba, a probléma a cikkszám végén lévő „2”-el van. Ez a szám a saru formájára utal, ha a „2” szám szerepel akkor a saru formája „kocka” alakú, ha ez a szám nem szerepel, akkor úgymond boltíves az alakja. Szívem szerint én is az Exide típust ajánlanám, viszont az a gond, hogy idén a 2-es végű cikkszámú kocka alakú változatú saruból nem érkezett Magyarországra. De nem, hogy Exide-ból, Vartából, Bannerből és Yuasából sem elérhető. Egyedül csak a JP Moto-nak van ilyen cikkszámú akkumulátora forgalomban. Ha a boltíves formájú saru is megfelel amin a kábelt sajnos csak szemből lehet rögzíteni, akkor nagy a választék, viszont ha a „kocka” formájú saru jó, aminek a tetején is lehet kábelt rögzíteni, akkor jelen esetben csak a K-YB12AL-A2 JP Moto akkumulátor marad.

   Üdv,
   Tamás

   Válasz
 31. Mick Sándor

  Kedves Tamás!
  Honda SH 150i robogóba cserélni kell az akkumulátort.Yuasa YTX7L-BS tip.A motor 205-ös gyártás, hogy eredeti ez az akku márka azt nem sikerült kideriteni. Ez zselés AMG amit kiszálítás után kell savazni.Taposó alatt fekve kell elhelyezni,egy hozzászóláskor emliti Ön hogy igy a biztonsága nem ezerszázalékos,Van gyárilag feltöltve forgalomba vagy otthon felsavazom nem dugózom azonnal le hanem ctek 7,0-ás töltővel készre töltöm majd dugózom.Utána fektetve beszerelem.
  12v 6Amp,méret 114x71x131mm.Más opció ami szóba jöhet?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Sándor!

   Valószínűleg nem az eredeti akkumulátor volt a motorba, 15 évet nagyon kevés motorakkumulátor bír ki.
   A Yuasa YTX7L-BS akksit, amit házilag kell felsavazni és üzembe helyezni nem ajánlott fektetve használni. Ennek ellenére a gyártó nem tünteti fel a dobozon, sem az akkumulátoron, hogy nem lehet dönteni. Ennek oka valószínűleg, hogy ha az akkumulátort a hátára fektetjük a központi gázelvezetés felfelé esik, így a fizika törvényének megfelelően nem tud kiszivárogni. Viszont, ha mégis szivárog, illetve ha ezáltal bármilyen kárt tesz a motorba, a gyártó nem vállal érte felelősséget sem garanciát. Fektetve 100%-os biztonsággal használható motorakkumulátorok mindig gyárilag savazottak, feltöltöttek.
   Ilyen akkumulátorok pl.: a Banner, Landport, de Yuassába is elérhetőek, de azok 25mm-el alacsonyabbak.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 32. Boros Ferenc

  Tisztelt Tamás!Nekem egy Suzuki Burgman UH 150-es motorom van milyen aksi a legjobb hozzá amit pár évig tudnák használni/kb 3 évig/.Üdv:Ferenc!

  Válasz
 33. Nagy Gábor

  Tisztelt Tamás! Nagy Gábor vagyok,és egy kérdéssel fordulnék Önhöz. Van egy yamaha jog 3kj kismotorom,amibe most leheltem életet,és volt benne egy YTX4L-BS jelzésű akkumulátor. A kérdésem az lenne,hogy ugyanilyen típust rakjak bele,vagy tudna ajánlani mást,ugyanis FEKTETVE van gyárilag! Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel:Nagy Gábor

  Válasz
 34. Szél Imre

  Kedves Tamás!
  Vettem egy 2011-es évjáratú Sky team mini/monkey 125-ös négyütemű, 5,8 KW-os önindítós motorkerékpárt akksi nélkül.
  Sajnos nem tudom hogy milyen kell bele (savas,zselés,teljesítmény, stb.),nincs hozzá leírás,ebben kérem a segítségét!
  Előre is köszönöm: Szél I.

  Válasz
 35. Sobor Adrián

  Kedves Tamás!
  A Kawasaki ER-6N ccm. kéthengeres motoromban szeretnék akkumulátort cserélni. Eddig Yuasa volt benne. Azon gondolkodom, hogy ua. ilyent vegyek-e bele v. nézegetem a MotoBatt I-Gel-t is. Mi a véleményed, melyik lenne a legjobb bele? Köszönöm a válaszod előre is: Adrián

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Adrián!
   A két akkumulátor közül mindenképpen a Yuasa-t ajánlanám. A MotoBatt-ot nem ismerem, nem forgalmazzuk, de a tavalyi évben rengeteg panaszt hallottam róluk, rengeteg hamar tönkrement darabbal találkoztam.
   Üdv, Tamás

   Válasz
 36. Úrvölgyi Béla

  Tiszteletem Tamás.
  Érdeklődnék milyen aksit ajánlana YAMAHA- WHY 49.9ccm robogómba ( „16” kerekű)
  Köszönöm előre is az infót
  Béla

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Béla!
   Csak akkor tudok ajánlani, ha leírja az akkumulátor cikkszámát, vagy behozza bármelyik üzletünkbe. Az online katalógusok sajnos pontatlanok.
   Üdv, Tamás

   Válasz
 37. Mozsárik Sándor

  Kedves Tamás!
  Honda Mt5-be most Yuasa 6N4-2A 5 van, amit cserèlnem kellene ,de szerintem nem ez való bele.Az utolsó szám mit jelent,mert az változik márkától függően?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Sándor!
   Ritkán írok ilyet: a kérdésre én sem tudom a választ.
   Az akkumulátor 6V 4Ah a kínálatokban nem látok különbséget az 5-össel és az 5-ös nélkül jelzett akkumulátorok között.
   A katalógusban sem találom a Honda Mt5-be való akkumulátor pontos típusát, ezért azt javaslom, hogy bármilyen 6-Voltos akkumulátor jó lehet bele, ami helyileg elfér, és szakszerűen beépíthető.

   Válasz
 38. Sárga Zsolt

  Kedves Tamás!
  Van egy Kymco Agility City 125ccm „2002” 4T robogóm amihez szeretnék új akkumulátort venni.
  Sajnos egy nagyobb motor akksiját tették bele, hogy legyen benne valami de szeretnék egy belevalót.
  Keresésem eredménye, hogy YTX7A-BS típusú való bele.
  A kérdésem az lenne, hogy szerinted is ez a hozzá való?

  Köszönöm
  Zsolt

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Zsolt!
   Több katalógust is megnéztem, de mindegyik mást ír hozzá, vagy nem ír semmit.
   Ha az YTX7A-BS akkumulátor méretileg elfér a motorban, akkor jó választás lehet, mert a 125ccm-hez elegendő a megbízható indításhoz. (Van katalógus amelyik valóban ezt a típust írja hozzá.)
   Üdv,
   Tamás

   Válasz
 39. Darago Tamas

  Kedves Tamas,

  Olyan kerdesem van hogy a TTZ14 es a YTZ14 akkukulatorok kozott mi a kulonbseg?
  Honda NC750D Integraba keresek akkut, fontosa a minoseg, mert erzekeny a feszultsegesesre.
  Csak YUASA, abbol is az YTZ, vagy egy varta is megfelelo lehet.

  Koszonom.

  Tamas.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Tamás!
   A Yuasa TTZ és YTZ sorozata között az a különbség, hogy míg a TTZ szériát magunknak kell felsavazni azaz üzembehelyezni, úgy az YTZ sorozat gyárilag üzembehelyezett, már így érkezik a gyárból. A TTZ sorozat a Yuasa Taiwan-i gyárában készül, az YTZ sorozat lehet Japán, vagy Amerikai gyártású is.
   A Varta minőségben nem egyenértékű agy Yuasa akkumulátorral.
   Míg a Yuasa a felső kategóriát képviseli, addig a Varta, Exide, Banner, Bosch, stb márkás termékek a közép, közép-felső kategóriába tartoznak.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 40. Erdész Ferenc

  Most szembesültem, az akkuban mért áram 4-5 V. A töltőm nem akarja tölteni. Kuka ?
  Honda GL 1800 2002 . es évjárat. Milyet vegyek bele ?

  Válasz
 41. Tóth László

  Kedves Tamás!
  Olyan probléma megoldására szeretném a segítségét kérni, hogy a motorom van gyárilag yausa YTX14H akkumulátor van gyárilag. Fórumokon olvasva is mindenki panaszkodik ezen akkumulátor stabilitására, hűvösebb időben nálam is mindig problémát okozott és most teljesen meg is adta magát. (Korábban próbálkoztam kivéve a motorból téli szezonban 2szer töltve) A motor 1200 ccm és 2 henger. Esetleg van információja miszerint megerősíti a konstrukció hibáját, avagy miért panaszkodhat mindenki erre a példányra? Amennyiben tudna jobb alternatívát kérem említés meg számomra, nem tudom mit vegyek.
  Köszönettel: László

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves László!
   Nehéz válaszolni a kérdésére. Személy szerint nem tartom többre a Yuasa-t mint a többi olcsóbb márkát azért, mert sok probléma van velük. Ár/érték arányban a Holland forgalmazótól érkező Landport akkumulátorok, a márkásabbak közül pedig az Exide az, amivel a legkevesebb problémánk akad. Viszont az 1200cm2 V2-es motorok extra nagy indítóáramot igényelnek induláskor mint például a Harley Davidson motorok, így ezek a standard típusok nem is feltétlen megfelelőek hozzájuk. Ezekhez a motorokhoz a biztonságos indításához szükséges akkumulátorokat szinte kivétel nélkül az az Amerikai akkumulátorgyár gyártja, ahol a Harley-kez is készülnek az akkumulátorok. Itthon például az Osztrák Banner márka forgalmazza Bike Bull Professional néven, de más egyéb márkákban is megtalálhatóak.
   Kínálatunkban ez az a termék:
   https://lestiakku.hu/webaruhaz/motor-akkumulator/banner-bike-bull-professional-agm-motor-akkumulator-etx14-12v-12ah-220a-bal-51401/
   Ennek az akkumulátornak azért jelentősen magas az ára mert valóban magas indítási teljesítménnyel rendelkezik és ezt a teljesítményt több éven keresztül képes megtartani ahhoz, hogy ilyen jellegű motorokat biztonságosan tudjon indítani.
   Üdvözlettel, Tamás

   Válasz
 42. Laszlo Aradi

  Kedves Tamás!

  2012-es BMW R 1200 RT motorhoz keresek akkumlátort. Az IntAct – 12v 22ah – GEL jó választás? Vagy maradjak az Exide márkánál? Egyéb megoldás?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Aradi L

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló bejegyzések

Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

Miért is kell nekünk az akkumulátor csepptöltés? Az őszi és téli hónapok beálltával sokan pihentetik hobbi járműveiket akár autót vagy motort. Ilyenkor hetekig, hónapokig nincs beindítva a jármű ezt elsősorban az akkumulátor sínyli meg. Minden járműnek legyen az autó...

Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

Tudta, hogy a start-stop rendszerrel ellátott autók nem hagyományos akkumulátorral működnek? Extrém elvárások vannak velük szemben, hiszen az önindító gyakori működtetése rendkívül nagy energiát igényel. Éppen ezért, ha valami gond adódik vele, akkor sem tud úgy...

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Elsősorban tisztázzuk, mi is az a start-stop akkumulátor és a start stop autó rendszer? Ez alatt azt a technológiát értjük, ami az autó motorját megállásnál leállítja, majd indulás előtt beindítja. Az autógyártók a Start-Stop rendszert nem azért találták ki, hogy...