Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

6 hozzászólás

Írta: Fikó Tamás

2021.04.19.
Start-Stop autó akkumulátor

Tudta, hogy a start-stop rendszerrel ellátott autók nem hagyományos akkumulátorral működnek? Extrém elvárások vannak velük szemben, hiszen az önindító gyakori működtetése rendkívül nagy energiát igényel. Éppen ezért, ha valami gond adódik vele, akkor sem tud úgy eljárni, mint egy hagyományos akkumulátor esetében…

Mire jó a start-stop rendszer?

Valószínűleg már Ön is találkozott olyan autóval, ami önmagától leállítja a motort minden piros lámpánál. Elsőre talán furcsának tűnik, azonban ezzel az apró dologgal sokat tehet azért, hogy kevesebb kipufogógáz kerüljön a levegőbe. Ha Ön is tapasztalta már milyen fullasztó a levegő egy bedugult útszakaszon, akkor egyetért abban, milyen sokat számít ez a funkció… Normál esetben az álló autók nem kevés káros anyagot ontanak magukból, amit a start-stop opció, és ezt támogató speciális akkumulátor nagymértékben csökkent.

Mitől különleges a start-stop akkumulátor?

Az autó indítása komoly energiaszükségletű folyamat, amelyet az önindító működtet. Ennek a szerkezetnek a gördülékeny üzemeléséhez egy stabil energiaforrás szükséges, amit az akkumulátor biztosít, télen-nyáron egyaránt. Normál esetben azt az árammennyiséget, amit az önindító „elszív” egy indításnál, a generátor visszatermeli az akkumulátorban.

Az start-stop rendszerrel ellátott autóknak azonban ezt a feladatot akár egy út alatt akár százszor is meg kell tennie, ami hihetetlen energiaigényt jelent. Egy hagyományos akkumulátor teljesítménye ezt nem képes kiszolgálni, a generátor sem tud ilyen rövid idő alatt újratölteni, ezért ehhez már speciális megoldás kell. A start-stop akkumulátor képes bármennyi alkalommal újraindítani az autót, ezzel gondoskodva a környezet védelméről, hiszen így gépjárműve ökológiai lábnyomát is képet lecsökkenteni.

A rengeteg előny mellett van hátránya is?

Mint a legtöbb dolognak, természetesen a start-stop akkumulátornak is vannak hátrányai, például jóval többe kerülnek, mint egy hagyományos akkumulátor. Szerencsére azonban az élettartama nem rövidebb a hagyományos akkumulátoroknál, így nem kell extrém befektetésről beszélnünk.

A másik hátránya, hogy meghibásodás esetén pótolható ugyan olcsóbb, hagyományos akkumulátorral, de az sokáig nem fogja bírni ezt az extrém terhelést, ezért mindenféleképpen a magasabb árkategóriájú start-stop akkumulátort érdemes választani helyette. Ellenkező esetben a spórolásnak meg kell fizetni az árát, hiszen könnyen lehet, hogy az olcsóbb aksi egyszer csak megmakacsolja magát, és ott állhat az út szélén egy autóval, ami nem indul.

Mi tegyen, ha elromlik a start-stop akkuja?

A legjobb készülékekkel is előfordulhat, hogy egyszer csak nem működnek tökéletesen – start-stop akkumulátor sem kivétel. Ha azt tapasztalja, hogy nem nyílik az autó, vagy nem reagál az önindító, és otthon van, akkor érdemes kivenni és töltőre tenni az akkumulátort, ami az esetek többségében megoldja a dolgot. (Ezután azért ajánljuk, hogy nézesse meg egy szakemberrel az autót!)

Ha valahol a városban, vagy az út szélén éri ez a kellemetlenség, az nehezebb eset, hiszen valószínűleg mozdíthatatlanná vált az autó. Ilyen esetben a bikázás nyújthat gyors megoldást. Erre elvileg bármelyik, bikakábellel rendelkező, segítőkész autóstársát megkérheti, mi mégis azt ajánljuk, hogy inkább kérjen professzionális segítséget, hiszen a start-stop akkumulátorok bikázása eltérhet a hagyományos autók beindításától. Hosszú távon pedig itt is igaz, hogy az első adandó alkalommal nézesse meg az akkumulátort, hiszen lehet, hogy elöregedett már…

Az akkumulátorokat beszerezheti webshopunkban, és a helyszínen be is szereljük Önnek!

A Start stop akkumulátorokról további hasznos információkat a Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról cikkünkben olvashat.

6 hozzászólás

 1. Ökrös Imre

  Kedves Tamas! 2017 es Audi A4 1.5 TSI, virus alatt keveset hasznalva, benne a GPS/3G modul, eszi az akkumulatort folyamatosan. Gyari elso akksival. Egy ideje toltogetem egy CTEK CT5 Start/Stop toltovel. Ezt megelozoen nehanyszor az akkumulator lemerult, Par hete annak ellenere, hogy volt az auto hosszabb uton a Start / Stop rendszer nem aktivalodik. Mi varhato kb az akku mentheto, vagy meg fog halni? mit javasol? Nagyon koszonom! Imre

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Imre!

   Az akkumulátor mivel még nem régi véleményem szerint menthető. A CTEK egy nagyon jó minőségű töltő, de a teljesen lemerült, (mély kisütött) akkumulátort még a CTEK sem tudja 100%-os állapotra tölteni. Az akkumulátorlemezek teljes feltöltéséhez, újraformázásához nagy teljesítményű töltőre van szükség, ezt csak ipari úgymond formázó töltéssel lehet sikeresen elvégezni. Javaslom, ha módja van rá, hozza el hozzánk az akkumulátort, vagy vigye el egy olyan szakműhelybe ahol rendelkeznek „ipari” töltővel. A töltés időtartama 24 óra, nálunk 1.000 Ft-ba kerül a szolgáltatás. Érdemes elvégezni, mert tapasztalat alapján egy ~3 éves gyári akkumulátort legtöbb esetben még további 3 évig biztonsággal használható.

   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 2. Szakmány László

  Kedves Tamás!
  2018-as Suzuki Swift 1.2 SHVS „Hybrid” autóban japán gyártmányú Start-Stop akkumulátor található, 55Ah, CCA 450A paraméterekkel. Érdekesség, hogy hagyományos akkumulátor, kivehető kupakokkal. Ősszel ellenőriztem is a sav szintet, 4 éves létére nem kellett utántölteni.
  Ön milyen akkumulátort javasol helyette, ha szükség lenne a cserére?
  Továbbá mi a véleménye, kell-e ebbe az autóba Start-Stop akku, mivel ezt a funkciót tulajdonképpen egy másik, Li-ion akku látja el a generátor motor üzemű indításával, magyarul „berántja” a motort. A fő akkumulátor szerepe ilyenkor a motor állása alatt ellátni a fogyasztókat. Tehát nem lenne elegendő egy nagy kapacitású, de nem Start-Stop akku?
  Üdvözlettel:
  László

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves László!
   15-20 éve szinten mindegyik akkumulátor gyár gondozásmentes akkumulátorokat gyárt. A mai napig léteznek nyitható kupakokkal rendelkező akkumulátorok, ennek ellenére azok ugyan olyan gondozás mentesek mint a zárt változatok. Ezért nem csökkent a savszint 4 év eltelte után sem. Ha szükséges a csere, csak a gyárival egyenértékű vagy erősebb akkumulátort javaslok bele, semmiképpen sem kisebb kapacitásút. Jelenleg csak az alábbi termék felel meg ennek a követelménynek, mely méreteben és teljesítményben is elegendő, ráadásul EFB technológiával készül, tehát strat-stop autókba is beépíthető:
   https://lestiakku.hu/webaruhaz/auto-akkumulator-start-stop/banner-running-bull-auto-akkumulator-efb-12v-55ah-460a-japan-jobb-55515/
   A start-stop akkumulátor valóban nem előírás, de ilyen teljesítményben, jelenleg a mi kínálatunkban, csak a Banner 55515 cikkszámú akkumulátora a megfelelő.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 3. Varga Róbert

  Kedves Tamás!
  Pár éve van egy Ultimate Speed 5.0 C1 akkumulátor töltőm.
  Van rajta „hópihe” üzemmód is.
  Azt kérdezném, alkalmas ez a készülék maradéktalanul Start-Stop akku töltésére?
  Illetve Start Stop akku töltéséhez melyik akkutöltő alkalmasabb a Ctek MXS 5.0, vagy a CTEK – CT5 START/STOP EU akkumulátor töltő?
  Előre is köszönöm!
  Robi

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Robi!
   Az Ultimate Speed 5.0 C1 akkumulátortöltőt nem ismerem. Leírásai között nem találtam információt arról, hogy milyen feszültségen képes tölteni, így nem tudom biztosra írni azt, hogy alkalmas Start-Stop akkumulátor töltésére. Megpróbálhatja, kárt nem tesz sem az akkumulátorban sem a töltőben, maximum nem fogja tudni feltölteni az akkumulátort.
   A CTEK töltők bármelyike alkalmas Start-Stop akkumulátorok töltésére.
   Üdvözlettel, Tamás

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló bejegyzések

Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

Miért is kell nekünk az akkumulátor csepptöltés? Az őszi és téli hónapok beálltával sokan pihentetik hobbi járműveiket akár autót vagy motort. Ilyenkor hetekig, hónapokig nincs beindítva a jármű ezt elsősorban az akkumulátor sínyli meg. Minden járműnek legyen az autó...

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Elsősorban tisztázzuk, mi is az a start-stop akkumulátor és a start stop autó rendszer? Ez alatt azt a technológiát értjük, ami az autó motorját megállásnál leállítja, majd indulás előtt beindítja. Az autógyártók a Start-Stop rendszert nem azért találták ki, hogy...

Az ideális autó akkumulátor töltő

Az ideális autó akkumulátor töltő

Milyen az ideális autó akkumulátor töltő? Megszámlálhatatlan autó akkumulátor töltő létezik a piacon, de sajnos számos olyan akad köztük, ami épp csak akkumulátor töltésére alkalmatlan. Bármennyire is csábító az alacsony ár, 10.000 Ft alatt nem szabad töltőt...