Hol vegyek akkumulátort?

6 hozzászólás

Írta: Fikó Tamás

2018.01.12.
Hol vegyek akkumulátort?

Hol érdemes akkumulátort venni?

Az autó indító akkumulátor vásárlása nem olyan egyszerű feladat, mint az elsőre látszik. Számos előírásnak kell megfelelnie, ezáltal sok a buktató egy laikus számára.

Az alábbiakban felsorolok néhány fontos szempontot, hogy mi mindenre kell odafigyelnünk egy akkumulátor vásárlásánál:

 • melyik oldalon helyezkedik el az akkumulátoron a pozitív kivezetés (jobb+ bal+);
 • fizikai méret (japán, ázsiai, európai, stb.);
 • motor méretéhez rendelt Ah kapacitás (dízel, benzines);
 • Start-Stop rendszerű működés
 • felhasználási mód:
  • sokat indítunk, de kevés kilométert megyünk vele,
  • sokat áll az autó és csak ritkán használjuk.

 

Fentiek miatt feltétlenül érdemes az akkumulátort szaküzletben vásárolni!

Ott az összes kérdésünkre választ kapunk, és biztosak lehetünk abban, hogy a számunkra megfelelő akkumulátor kerül a gépjárművünkbe.

 

Lehetséges akkumulátor vásárlási helyek annak előnyei és hátrányai:

 

Akkumulátor Bolt, Szaküzlet vagy kereskedés

A legoptimálisabb választás az akkumulátor szaküzlet és szerviz.

Előnyei:

 • a megfelelő szakértelem,
 • a termékekkel kapcsolatos magasszintű hozzáértés és ismeretanyag,
 • azonnal elérhető,
 • széles termékpaletta,
 • mindig „friss” készlet,
 • akkumulátor beszerelési lehetőség,
 • helyszíni garanciális ügyintézés.
 • bevizsgálás idejére kölcsön akkumulátor biztosítása.

Hátrány gyakorlatilag nincs, bár néhány százalékkel magasabb ár jellemzi, de hosszútávú és teljeskörű szolgáltatást nyújt.

„Olcsó” akkumulátor webáruházak

A könnyű és gyors haszonszerzés reményében az elmúlt években gombamód szaporodtak az aksikat kínáló néhány százalékos árréssel dolgozó konkurens webáruházak. Sajnos az online értékesítés előre haladtával a raktárkészletet fenntartó „fizikai” üzletek versenyhátrányba kerülhetnek az ár tekintetében, mert ezeknek az oldalaknak nincs szükségük különösebb infrastruktúra fenntartására, csak egy jó informatikai háttér kell.

Előnye, hogy adott esetben pár száz forinttal „olcsóbban” juthatunk az akkumulátorhoz, 0-24 órában rendelkezésre áll az oldal és a rajta lévő információ.
Hátrányai: a webáruház üzemeltetője nem biztos, hogy szakember. Az esetek nagyrészében nincs állandó készlet, személyes átvétel esetén is várni kell a termékre, kiszállítás esetében ez több napig is eltarthat. A beszereléssel saját magunk bajlódhatunk. Szaktanácsadás hiányában előfordulhat, hogy nem megfelelő akkumulátort rendelünk az autónkhoz. A garanciális ügyintézés problémás, főleg, ha az adott cég földrajzilag távol helyezkedik el.

Hipermarketek

„Tej, kenyér, zöldség…hopp kell egy aksi is!)

Előnye, hogy tovább van nyitva, mint a legtöbb szaküzlet, akciók esetén olcsó akkumulátorok.
Hátrányai: akció nélkül írracionálisan magas árak. Zéró szakértelem. Raktárkészlet csak a leggyakoribb típusokból, ezáltal kevés a választék, (1-2 márka, 4-5 típus). A gyártási év nem beazonosítható. A beszerelés itt is a vásárló feladata. A garanciális ügyintézés nagyon problémás.

Fontos: A hipermarket ügyfélszolgálatán nem tudják bevizsgálni az akkumulátort, ezért elküldik a legközelebbi szaküzletbe. A szaküzlet a hipermarkettel, és az annak beszállító cégével nem áll szerződéses kapcsolatban, így tovább fogja küldeni az akkumulátort a hipermarket beszállítójához. Ez a folyamat akár egy hónapig is eltarthat, erre az időre sajnos akkumulátor nélkül maradunk.

Autós boltok

Előnye, hogy megfizethető áron jutunk azonnal akkumulátorhoz, a garanciális elbírálás a helyszínen történik.
Hátránya: Nincs irányzott szakértelem, az előírt akkumulátor paramétereket katalógusból nézik. A legtöbb helyen nem szerelik be az akkumulátort. Raktárkészlet szegényes, csak a futó típusokból tartanak néhány fajtát.

Benzinkutak

Előnye a non-stop nyitva tartás.
Hátránya: irracionálisan magas árak, nagyrészt öreg raktárkészlet. Csak kényszerhelyzetben ajánlott a vásárlás.

6 hozzászólás

 1. Südi Lajos

  Jo nehány éve vásárlotok vagyok, eddig meg vagyok elégedve,úgy motor, mint auto akksi ügyben. Csak javasolni tudlak benneteket. És az árfekvés egyátalán nem számottevő, mert hosszutávon megtérül. Az olcso mindig a drága, mert kétszer fizeted ki…

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Lajos!
   Köszönjük szépen az elismerő szavakat, és hogy ilyen régóta köszönthetjük a törzsvásárlóink között.

   Válasz
 2. Pintér László

  TC.
  Mi történik, ha benzines autóból a kisebb Ah-s akkut át teszek egy diesel autóba? Legfeljebb nem pörgeti meg, vagy más probléma is lehet?
  Köszönettel

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves László!
   Problémát vagy kárt nem okoz az autóba, maximum nem pörgeti meg, vagy lassan pörgeti a motort indítás közben. Mivel az akkumulátornak ez megerőltető feladat, jelentősen lecsökken az élettartama, esetleg télen ha hideg van, nem lesz képes az indításra.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 3. Frast Ákos

  Köszönet a hasznos cikkért, fontos és alapvető kérdést taglal.
  Telefonon is és személyesen is volt már szerencsém eszmét cserélni a boltvezetővel és szívesen ajánlom mindenkinek a Lesti Akku boltot elsősorban azért mert a tapasztalataimmal teljes mértékben összhangban vannak a cikkben megfogalmazott érvekkel. Szaküzletből való vásárlással jár a legjobban az ember hosszútávon. Az árfekvés nagyon barátságos, eddigi rögös pályafutásom során vásárolt akkumlátoroktól egytől-egyig jobban jártam volna ha a Lesti Akku boltot választom. Köszönet az üzlet kiemelkedő vásárlóbarát hozzáállásáért!
  Üdvözlettel,
  Frast Ákos

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Ákos! Köszönjük a megtisztelő hozzászólást és a dicsérő szavakat. Remélem a későbbiekben is vásárlóink közt köszönthetjük Önt.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló bejegyzések

Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

Miért is kell nekünk az akkumulátor csepptöltés? Az őszi és téli hónapok beálltával sokan pihentetik hobbi járműveiket akár autót vagy motort. Ilyenkor hetekig, hónapokig nincs beindítva a jármű ezt elsősorban az akkumulátor sínyli meg. Minden járműnek legyen az autó...

Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

Tudta, hogy a start-stop rendszerrel ellátott autók nem hagyományos akkumulátorral működnek? Extrém elvárások vannak velük szemben, hiszen az önindító gyakori működtetése rendkívül nagy energiát igényel. Éppen ezért, ha valami gond adódik vele, akkor sem tud úgy...

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Elsősorban tisztázzuk, mi is az a start-stop akkumulátor és a start stop autó rendszer? Ez alatt azt a technológiát értjük, ami az autó motorját megállásnál leállítja, majd indulás előtt beindítja. Az autógyártók a Start-Stop rendszert nem azért találták ki, hogy...