Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

180 hozzászólás

Írta: Fikó Tamás

2020.04.18.
Start-Stop rendszerű autó indítása

Elsősorban tisztázzuk, mi is az a start-stop akkumulátor és a start stop autó rendszer?

Ez alatt azt a technológiát értjük, ami az autó motorját megállásnál leállítja, majd indulás előtt beindítja.

Az autógyártók a Start-Stop rendszert nem azért találták ki, hogy kevesebb üzemanyagot fogyasszunk, hanem a szigorú előírások betartásával a károsanyag kibocsájtást csökkentsék, tehát ha az autó nem gurul, akkor ne szennyezze a környezetet.

Ennek a technikai lépésnek azonban ára van, melyet legfőképp az autó egyes alkatrészei és ezáltal a mi pénztárcánk fizet meg.

Mivel ilyen üzemeltetés mellett az autó minimum ötször többet indít naponta, ezért a gyorsabb elhasználódás az indítómotort (önindítót) és az akkumulátort érinti. Ezért a hagyományos akkumulátorok hosszabb távú használata a Start-Stop rendszer üzemeltetése mellett szinte kizárt.

Erre a célra a gyártók külön Start-Stop akkumulátort fejlesztettek ki, mely külső megjelenésében nem különbözik, gyártási technológiája viszont merőben eltér hagyományos társaitól.

A Start-Stop Akkumulátor

Start-Stop akkumulátor egy megerősített, ciklusálló, nagyjából 30% -kal nagyobb teljesítményű telep a hagyományos akkumulátorhoz képest.

Két féle elnevezésben létezik: AGM (VRLA) és EFB.

 • Az AGM rövidítés jelentése Absorbed Glass Mat, magyarul üvegszálban felitatott elektrolit. Valójában úgy néz ki, hogy az ólomlemezek közé üvegszálgyapotot tesznek, ami maradéktalanul felissza a savat. Így az akkumulátorban eltűnik a folyékony elektrolit, és a lemezek közt az üvegszálgyapot megakadályozza, hogy az ólommassza leváljon, illetve a lemezek egymáshoz érjenek. Így jelentősen csökken a zárlat és az elhasználódás előtti kapacitásvesztés.
 • Az EFB rövidítés jelentése Enhanced Flooded Battery, magyarul továbbfejlesztett elárasztott akkumulátor, ami a gyakorlatban üvegszállal megerősített, folyadékos akkumulátort jelent. Az AGM-mel ellentétben ez nincs kitömve üvegszálgyapottal, tehát a sav lötyög benne, viszont az ólommasszába üvegszálat kevernek, ami szintén megakadályozza a masszaleválást, és megerősíti a lemezeket, hogy a használat során ne tudjanak egymáshoz érni.


Egy start stop akkumulátor belső metszete

Miért kell Start-Stop rendszerű autóhoz mindenképpen Start-Stop Akkumulátort venni?

Tény, hogy a hagyományos akkumulátorokhoz képest jelentős árkülönbözet mutatkozik. Lényegében a drága és a drágább közül választhatunk: az AGM-hez képest az EFB valamennyivel olcsóbb, de még így is borsos árat kell kifizetnünk érte.

A magas árnak azonban több oka is van: többletköltséget jelent egyrészt a gyártási technológia, valamint a 30%-kal nagyobb teljesítmény is, amit természetesen úgy érnek el a gyártók, hogy pontosan annyival több nyersanyagot (ólom) használnak fel a gyártás során.

A magas ár hozzájárul ahhoz, hogy ezeket az akkumulátorokat egyelőre csak a felsőkategóriás akkumulátorgyárak készítik (Banner, Varta, Bosch, Exide) amely gyártóknak az alap akkumulátorai is meglehetősen drágák. Azonban pont azzal a 30-35% -kal kell magasabb árat kifizetni a termékért, amennyivel az erősebb.

A Lesti AKKU szaküzleteiben a Start-Stop akkumulátorok széles kínálatát találja meg. A forgalmazott Banner, Varta, Excide, Bosch, Rocket mákáink raktárkészletről akár azonnal elérhetőek, és akár azonnal kiszállítjuk vagy beszerelésre kerülhetnek, ha felkeresi szaküzletünket.  

Erősség, ez a kulcsszó; ez nagyon fontos tényező a Start-Stop használat mellett.

Az start-stop rendszerű autó generátorát egy úgynevezett BMS Battery Management System számítógép vezérli, amely folyamatosan figyeli az akkumulátor állapotát és menet közben annak megfelelően tölti árammal. Többen észrevehették már, hogy ha az akkumulátor kapacitása alacsony, megállásnál az autó nem állítja le a motort vagy még jóval indulás előtt beindítja azt. A rendszer túl van biztosítva, mivel semmi képen nem engedheti meg magának, hogy egy ilyen leállásnál az autó ne induljon el újra. Ezért szükséges a + 30% teljesítmény, hogy minden körülmények közt el tudjon indulni a motor.

 

Az akkumulátorok élettartama Start-stop rendszerű autókban

Normál használat mellett ez a többletteljesítmény nagyjából 3-4 év alatt fogy el, amikor az akkumulátor eléri egy hagyományos, olcsóbb, de új akkumulátor teljesítményét. Ilyenkor a BMS rendszer computere már figyelmezteti a vezetőt, hogy az akkumulátor teljesítménye nem megfelelő, a motort nem fogja leállítani. Ezt olyan „agresszív” módon jelzi, hogy adott esetben elektromos kényelmi funkciókat is letilt, (tolatóradar, ülésfűtés stb.) míg ki nem cseréljük az akkumulátort egy újra. Pedig ilyenkor az akkumulátor még bőven indításképes, sőt, egy hagyományos új akku teljesítményével vetekszik, de a BMS úgy állapítja meg, hogy a rendszer már biztonságosan nem üzemeltethető.

A tanulság az, ha egy ilyen Start-Stop rendszerű autóba hagyományos akkumulátort építünk az evvel kapcsolatos problémák valójában egy éven belül jelentkezni fognak, függetlenül attól, hogy a Start-Stop funkciót használjuk, vagy nem.

Még egy fontos téma: a ciklusállóság jelentősége.

Mint már írtam, a BMS rendszer nem egyenletesen tölti az akkumulátort. Egy hagyományos autó esetében a motor leállításával egyszerre a fogyasztók is lekapcsolásra kerülnek. A Start-Stop rendszer azonban a „piros lámpánál” is üzemelteti (álló motor mellett) a fényszórót, a fűtést, a klímát, a rádiót stb. vagyis erőteljesen meríti az akkumulátort, majd a megszokottnál nagyobb teljesítménnyel kezdi tölteni, amint lehetősége van rá. Ezt a fajta ciklusos töltést a hagyományos akkumulátorok a mindennapokban nem bírják, idő előtt tönkre mennek, az ilyen használatra alkalmatlanok.

A Start-Stop Akkumulátor és a rajta lévő BEM Code és QR kód jelentősége

A folyton felmerülő kérdés: az autó BMS computerét akkumulátor csere után kell-e kódolni? A válasz: lehet, de nem kötelező. Mindegyik Start-Stop akkumulátoron van egy BEM kód, amit fel lehet tölteni a BMS rendszerbe. Vagyis meg lehet mondani az autónak, hogy új akkumulátort kaptál, töröld a hibakódokat. Erre alkalmas berendezés nagyrészt csak a márkaszervízeknek van és egy ilyen beavatkozás jellemzően igen magas díjjal jár.

De mi történik akkor, ha nem tesszük meg? Igazából nem vétünk különösebb hibát…

A BMS azonnal felismeri, hogy új akkumulátor került beépítésre és annak megfelelően kezdi tölteni, használni azt. Rövid idő után törlődnek a hibakódok, a letiltott elektromos berendezések is feloldódnak, majd utána a Start-Stop funkció is megfelelően kezd működni.

Érdekességképpen, például az olasz gyártmányú Start-Stop rendszerű autókban nincs is lehetőség a BMS rendszerbe feltölteni az akkumulátor kódját.

Legjobb tudomásom szerint két olyan Porsche típus van, ahol kötelező feltölteni az akkumulátoron lévő BEM kódot, mert anélkül nem oldódnak fel a letiltott elektromos funkciók.

180 hozzászólás

 1. Berinkei Zoltán

  Tisztelt Fikó Úr!

  6 éve használok start-stop rendszerű autót. Az autó szerviz karbantartási utasításában említést tesznek használattól függően az akkumulátor karbantartó utántöltésére, az autóból kiszerelt állapotban. Konstans árammal, emelt feszültséggel.
  Most gondozásmentes Banner Running Bull EFB akkura cserélem az elődöt. Előfordult már véletlenszerű lemerítés. Ilyen esetek kapcsán szeretném megismerni a gondozásmentes ( lezárt ) start-stop akkumulátor szakszerű töltési diagrammját.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Berinkei Úr!

   Nincs szükség speciális töltésre, az EFB akkumulátorok szerkezetileg nem különböznek a hagyományos savas akkumulátoroktól. Az EFB technológia: üvegszállal megerősített ólomlemezekből álló savval töltött akkumulátor. Töltési diagrammot nem tudok mellékelni, sok éves tapasztalat alapján mondhatom, hogy az akkumulátorok nem különböző töltési karakterisztikák alapján töltődnek fel, hanem a megfelelő áramerősség nagyságával. A töltendő akkumulátor töltési áramerősség nagysága maximum, az akkumulátor kapacitásának egy tizede, valamint a töltési feszültség mértéke minimum: 13,8 Volt – 14,8 Volt közti érték. Erősebb töltési feszültség esetén az akkumulátort csak ellenőrzött körülmények között lehet tölteni. A töltési idő függ az akkumulátor töltöttségi állapotától, illetve a töltőáram (áramerősség) nagyságától. Teljesen lemerült akkumulátor esetén a töltési idő maximum 24 óra.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Benedek Henrik

    Tisztelt Fikó Úr!

    Ha jól értelmezem a leírását akkor gyakorlatilag veszek egy új (azonos) akkumulátort, akár saját magam ki is cserélhetem és mehetek vele?!
    Nem kell tanítani, magától intézi menet közben?
    Ezzel nem rövidül az élettartama?
    Jómagam minden induláskor kikapcsolom.
    Előre is köszönöm!
    (2016 03 octavia crtdi gyári varta 68ah agm)

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Tisztelt Benedek Úr!

     Igen, házilag is ki lehet cserélni az akkumulátort tanítás nélkül. Az „élettartam rövidülés” híreket már máshonnan is hallottam, valójában nem lehet alátámasztani és bizonyítani sem. Nehéz megítélni egy akkumulátor élettartamát, jellemező volt régen is, hogy a második akkumulátor messze nem bírja annyi ideig mint az első gyári. Ha a megfelelő AGM akkumulátort válassza az autóba, lehetőleg a gyárival megegyező gyártótól (Varta, Banner, Exide, stb.) akkor megközelíthetőleg azonos lesz az élettartama az előző akkumulátoréval. Ha a Start-Stop funkciót nem használja az csak hozzásegít a hosszú ideig tartó működéshez. Ezt a saját, és a meglévő ügyfeleink tapasztalatai alapján írom.

     Üdvözlettel,
     Fikó Tamás

     Válasz
    • Nagy István

     Tisztelt Fikó Úr
     Szeretném tudni hogy volvo v50 1.6 d2 motorú 2011 évjáratú autómban nem működik start stop rendszer
     A leírásban szerepel egy pot akku de azt sehol sem találom,80 Ah akku van benne régebben működött,mi lehet a hiba köszönöm válaszát Nagy István

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Tisztelt Nagy István Úr!
      A kiegészítő úgy mond Back Up akkumulátor az első lökhárító mögött, bal oldalon található, de a start-stop rendszer működéséért nem felel. A start-stop rendszer abban az esetben nem aktív, ha a nagy, esetünkben 80Ah akkumulátor töltöttsége nem 100%-os. Ennek oka lehet a természetes elhasználódás, öregedés, vagy merült állapot. A hűvösebb idő beálltával a picit merült akkumulátor miatt a start-stop rendszer kikapcsol. Minden esetben érdemes az akkumulátort felkészíteni a téli hideg időre azzal, hogy külső töltővel feltöltjük. Ha utána sem működik az automata leállító rendszer, akkor érdemes állapotfelmérést végezni, vagy kicserélni az akkumulátort.
      Üdvözlettel,
      Fikó Tamás

  • Simon Sándor

   Tisztelt Fikó Úr!

   2011-es évjáratú Volvo S60 autóm start-stop rendszerű. Egyszer, kb. 2 éve már cseréltem akkum-t benne, Bannert választottam. Most ismét azt tapasztalom, hogy az indás első gombnyomásra nem megy és a start-stop funkció is tiltva van. Gyanítom, hogy merül az akksi, kérdésem, hogy hagyományos töltővel fel tudom-e tölteni vagy ehhez már spec töltő szükséges ? Tisztelettel várom válaszát!

   Válasz
   • Fikó Tamás

    Kedves Zoltán!

    Fel tudja tölteni hagyományos töltővel, előny ha a töltőn van kimondottan Start-Stop AGM akkumulátor töltési funkció.
    A töltő legyen minimum 7 Amper teljesítményű.

    Üdvözlettel,
    Fikó Tamás

    Válasz
    • Ambrus Csaba

     Üdvözlöm! Ha olyan kocsiba teszek start-stop funkciós akkumulátort, ami nem start-stop-os, jobban, esetleg hosszabb ideig működhet-e? Esetleg lehetséges hogy jobban tudja a start-stopos akkut tölteni a generátor?

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Üdvözlöm Csaba!

      Igen lehet Start-Stop-os akkumulátort szerelni olyan autókba melyek nem igényelnék. A generátor tökéletesen fogja tölteni és az akku élettartama sokkal hosszabb lesz mintha a hagyományos változatát használnánk. Normál körülmények között 6-8 évre tehető.

      Üdvözlettel,
      Fikó Tamás

  • Nagy István

   Tisztelt Lesti úr start stoppos varta 12v70Ah 760 A hideg inditású akkut cseréltem a Volvo v50 1560 cm3 2011 évjáratú autómba 10.30 án egy 300 km után sem működik a start stop rendszer bekapcsolást illetve kikapcsolását jelzi milyen hiba lehetséges,válaszát előre megköszönve tisztelettel Nagy István

   Válasz
   • Fikó Tamás

    Kedves István!
    A kérdésére nem tudom a választ. Mindenesetre korábbi levelében azt írta, hogy gyárilag 80Ah akkumulátor volt benne. Miért 70Ah-ra cserélte? AGM vagy EFB technológiás akkumulátor került bele?
    Az akkumulátor csere áram alatt, vagy az áram megszakításával lett elvégezve?
    Mindenesetre az új akkumulátor 1 napja van az autójába. Használja még egy hétig, elképzelhető, hogy ez idő alatt aktiválódik a Start-Stop rendszer.
    Üdvözlettel,
    Fikó Tamás

    Válasz
    • Csató László

     Jó napot kívánok! Az lenne a kérdésem, hogy start-stop rendszerű autóba akkut cseréltem mert tönkrement és nem start-stop – os akkura cseréltem.Azon kívül, hogy rövidebb élettartamú lesz károsítja sz autót? Vw golf 6 2012 évjárat. Köszönöm szépen!

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Nem károsítja, de meglehetősen rövid lesz az élettartama és az autó sűrűn fogja kiírni, hogy az akkut cserélni kell.

     • Magdi

      Üdv.
      Hány km megtétele kell ahhoz, hogy a 15 %ra merült aksi feltöltődjön?

     • Fikó Tamás

      A generátor nem fogja feltölteni az akkumulátort, független attól, hogy mennyi kilométert teszünk meg az autóval. Az akkumulátort csak külső hálózati töltővel tudja feltölteni, és ha valóban 15%-ra van lemerülve akkor legalább 10-12 töltési órára lesz szükség.

  • Majorcsik István

   Üdv kérdésem Audi A6 2017 évj start stopos meg jelent az akumlátor a müszerfalon és azt írta ki hogy fedélzeti hálozati meg hibásodás akumlátor nincs feltöltve leálitottam de bebírtam indítani ilyenkor mi a probléma aksi kuka köszönöm a választ

   Válasz
   • Fikó Tamás

    Fel kell tölteni az akkumulátort. Valószínűleg lemerült állapotban van, de még indítóképes. A részletes hibamegállapításhoz viszont érdemes lenne elvinni az autót egy autóvillamossági szervizbe ahol meg tudják állapítani pontos hibát.

    Válasz
    • Nagy Anett

     Üdvözlöm, azt szeretném kérdezni hogy start stoppos akumulátort lehet e bebikázni? Ha ez megtörtént akkor lehet e hibája az autónak hogy leáll, természetesen már ki lett cserélve az akkumulátor, de folyamatosan leáll az autó. Éttől meghibásodhatott az autó? Köszönöm szépen. Anett

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Kedves Anett!
      Igen lehet bikázni és nem hinném, hogy ettől meghibásodott volna az autó.
      A start-stop lényege: ha nem gurul az autó akkor leáll a motor, hogy addig se bocsájtson ki káros anyagot, ez amolyan környezetvédelmi előírás.
      Viszont abban az esetben, ha kuplung benyomásával, vagy automata váltó esetén sebességbe kapcsolás után a motor nem indul újra automatikusan, hanem minden esetben kulccsal kell beindítani, akkor szervizhez kell fordulni.
      Üdvözlettel, Tamás

   • Kovalovszki Làszló

    Üdvözlöm! Van egy 5 éves 2.2 Diesel Mazda 6-om a gyàri akumlàtor megadta mamgàt a műhelyben kicserélték egy Varta 85 ah Akura ami a start-stop rendszerhez való de rendszer 3000 km utàn se müködik valamint a fékerő visszanyerő se töltődik.Mi lehet a probléma? Vàlaszàt előre is köszönöm!

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Kedves István!
     Látatlanban sajnos nem tudok segíteni. Cégünk Banner és Rocket akkumulátorokat forgalmaz Start-Stop rendszerű Mazdákhoz, azokkal még nem jelentkezett hasonló jellegű probléma. Ezzel nem azt állítom, hogy a Varta rossz, sőt, a legjobb akkumulátorok közé tartozik. Érdemes lenne visszamenni a szervizbe hátha tudnak megoldást a problémára.
     Üdvözlettel,
     Tamás

     Válasz
   • Doktor Tamás

    Tisztelt Tamás!
    Startstoppos akut lehet normál töltővel tölteni?
    Öt hónapos az aksi,de napi pár kilométert megyünk csak az autóval ,és úgy néz ki rá kellene tölteni az akkura

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Igen, lehet tölteni normál töltővel.

     Válasz
  • Marics István

   Tisztelt Fikó Tamás úr!
   Adott 3 db akku! Egy dizel autó savas akku 80Ah,egy benzines EFB.akkumulátor 65Ah Start-Stop rendszerű autó,egy benzines AGM 65Ah akku Start-Stop rendszerű autó.Rendelkezem egy darab CTEK MXS 5.0 töltővel.
   Az Ön információja alapján mindhárom akkut tölthetem a fenti töltővel.Az AGM-hez 14,8V szükséges.A „hópihe”hideg idő program 14,7V-t tud biztosítani.
   Az AGM akku töltése érdekelne!!
   1./ Szükség esetén bármikor a „hópihe” programon tölthetem,vagy először a gépkocsi programon???
   2./ Ugyan ezt a töltőt láttam az interneten CSAK a „hópihe” helyett AGM jelzés van!! Ez BELSŐ szerkezeti változást is jelez,akkor miért nincs jelzésbeli megkülönböztetés,vagy JOGOSAN használható a „hópihe”változat”???
   Nem szeretnék kárt okozni a nem olcsó AGM akkumulátorban.Ezt naponta használják rövid távokon!Pár km.és leállás,majd ez ismétlődik.
   Figyelmesen olvastam és olvasnám a tömör,szakmai válaszait.
   Előre is köszönöm,ha választ kapnék a nekem fontos kérdésre.
   Tisztelettel:Marics István

   Válasz
   • Fikó Tamás

    Kedves István!
    Egy CTEK töltő annyi biztonsági előírásnak felel meg, hogy semmilyen esetben sem tudja tönkretenni vele az AGM akkumulátort.
    A „hópihe” és AGM jelzés ugyanazt a programot jelenti, nincs belső szerkezeti eltérés a töltőben.
    Töltheti rögtön a nagyobb 14,7 Voltos töltési feszültségű opcióval bármelyik akkumulátort.
    A „hópihe” jelzést addig használták míg nem terjedtek el az AGM akkumulátorok. Ezzel az opcióval hagyományos akkumulátort is lehet probléma nélkül tölteni. Hidegben az akkumulátornak nagyobb töltési feszültségre van szüksége, hogy képes legyen áramot felvenni. Ezért télen sűrűn előfordul, hogy a hagyományos akkumulátorok lemerülnek, vagy elvesztik kapacitásukat, ugyanis a generátor által beállított max. 14,4 Voltos töltőfeszültség rövid utakon sokszor nem elegendő az akkumulátornak. Az AGM akkumulátorok esetében mindig 14,4 Volt felett kell lenni a töltési feszültségnek, hogy megfelelő mennyiségű áramot képes legyen felvenni. Mivel egy akkumulátort 10-12 órán, de maximum 24 órán keresztül töltünk, ezért én minden esetben a nagyobb töltési feszültségű opciót ajánlom bármilyen akkumulátorhoz, bármelyik évszakban. Ez egy erősebb, biztosabb töltési opció, mellyel nagyobb eséllyel nyerhetjük vissza az akkumulátor 100%-os kapacitását.
    Üdvözlettel,
    Fikó Tamás

    Válasz
    • Marics István

     Tisztelt Fikó Tamás úr!
     Nagyon szépen köszönöm a GYORS és megnyugtató válaszát.
     Kommentjei olvasása során sok szakmai tudással tudtam bővíteni „alapműveltségemet”!
     További hasznos munkájához jó egészséget,sok sikert kívánok.
     Maradok elismeréssel és tisztelettel:Marics István

     Válasz
     • Marics István

      Tisztelt Fikó Tamás úr!
      Még 24 óra sem telt el és már is számomra ismeretlen szituációval találkoztam.Ebben kérem a véleményét.
      Adva van egy MAZDA 6, 2 literes, benzines 2017 évi gyártású start-stop rendszerű,skyactiv autó.
      Jó ismerős MAZDA szerviztől jóindulatú javaslat:”…kiszerelik az akkumulátort,felfrissítik és ezzel meghosszabbítják az élettartamát..”Tegnap délután vitték,ma elhozták az autót.Minden rendben van!!!
      Kérdésem a TECHNIKAI MEGOLDÁSRA vonatkozna!! Az alábbi lépések,folyamatok történtek:
      A kiszerelt akksin elektrolit érték mérés,majd a „CSODATÖLTŐ” -NEM gúnyolódásból,hanem csodálkozásból- felkapcsolása és,ami számomra ismeretlen a műszer beállítása!
      17 Volt feszültség,32Amper áramerősség beállítása! 3,5 órán át töltés! A feszültség maradt,az áramerősség automatikusan csökken.Gyakorlatilag „felforralták”az akkumulátort!Ma reggel,mikor mentek az autóér,még reggel is erős savgőzt lehetett érezni.
      Mindig azt hallottam: a kapacitás 1/10-vel tölteni! Nem forralni!!
      Végeredmény:az akksi jónak bizonyul rövid pár órás használat után.A másik eredmény,hogy NEM AGM akkumulátor,mert elektrolit van benne,tehát EFB mivel start-stop rendszerű motor.
      A kérdésem,mi történik ilyenkor az akkumulátorral, javul az állapota,vagy hosszabb távon romlik?? Mivel MAZDA SZAKSZERVIZ,ismerősök is, remélem,hogy pozitív lesz a beavatkozás.
      Elnézést a zavarásért,de nekem teljesen új esemény és érdekelne a SZAKVÉLEMÉNYE.
      Tisztelettel:Marics István.

     • Fikó Tamás

      Kedves István!
      A beavatkozás jónak bizonyul. A magas 17 Voltos feszültségű töltéssel történik az akkumulátor szulfátlanítása. A felforralás, azaz a sav zubogtatásával a lemezeken megtapadt szulfátkristályok egyszerűen lemosódnak a felületről. Ezt semmilyen más eszközzel, vagy forgalomban lévő akkumulátortöltővel nem lehet elvégezni, még akkor sem ha ez az opció szerepel a leírásában.
      Természetesen az akkumulátor ebben az esetben „sérül”, de rövid ideig tartó beavatkozás mellett (~3 óra) van annyi tűréshatára, hogy többet javítunk, mint rontunk egy ilyen eljárással. A 32 Amperes áramerősség is rendben van, ha azt egy automata folyamatosan csökkenti. (A töltésre vonatkozó szabályok a kapacitásának egy tizede, a hosszú, akár 24 órás töltésre vonatkozik.) Az eljárás gyors és hatékony megoldás az akkumulátor kapacitásának visszanyerésére, ha szükséges, mi is hasonló eljárással szoktunk szulfátlanítani, vagy újraformázni az akkumulátorokat.
      Üdvözlettel,
      Fikó Tamás

     • Marics István

      Tisztelt Fikó Tamás úr!
      Köszönöm szépen ezen válaszát is,mely bővítette az ismereteimet.
      További jó egészséget kívánok.
      Tisztelettel:Marics István

    • Szabó Ottó

     Tisztelt Fikó Tamás Úr!
     Abban a dilemmámban kérném a szíves segítségét, miszerint szükséges e az EFB akkumulátoroknál az elektrolit pótlása desztillált vízzel?
     Szerintem igen ( és már meg is vagyok vele késve) de eddig minden, általam jó szakembernek tartott ismerősöm lebeszélt erről.
     Előre is köszönettel: Szabó Ottó

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Tisztelt Szabó Ottó Úr!
      Én is azt mondom, hogy rendeltetésszerű használat mellett nem kell pótolni az elektrolitot egy EFB akkumulátorba.
      Már csak azért is, mert vannak olyan gyártók, mint például a Varta, mely teljesen zárt rendszerű, tehát lehetőség sincs a savszint ellenőrzésére, vagy pótlására.
      Azok az EFB akkumulátorok melyek nyithatóak és ellenőrizhető a savszint, ott természetesen erre van lehetőség, de csak abban az esetben kell folyadékkal pótolni, ha már a cellák kilátszanak és akkor is csak addig kell tölteni, ameddig a desztillált víz el nem lepi azokat. A túlzott folyadék pótlással a sav felhígul és veszít az akkumulátor a teljesítményéből.
      Viszont, ha valóban folyadékot kell pótolni egy EFB akkumulátorba, akkor lehet, hogy az akkumulátor túltöltést is kap, ezáltal párolog belőle a víz.
      Üdvözlettel, Fikó Tamás

 2. Peczár Gábor

  Tisztelt Fikó Úr!
  Sok információt sikerült találnom az írásában, de ezeken felül érdekelne, hogy ha valaki AGM akkumulátort normál, nem agm képes töltővel tölt mi fog történni? Tönkre teszi az akkut? Vagy nem tudja megfelelően feltölteni? Illetve mi lesz akkor ha mindez fordítva van. Pl. normál töltésigényű akku van a kocsijában de véletlen a CTEK töltőt agm funkcióra állítja?
  Arról mi a tapasztalata, az autógyártók szerelnek AGM akkut újonnan a Start-Stop funkciós kocsiba úgy, hogy a Start-Stop funkción kívül nem indokolja semmi? Pl nincs energia visszanyerő rendszer a kocsiban így elég lenne egy EFB akku is? Ez azért érdekelne, mert azt a figyelmeztetést kaptam a Fiat Tipo 356 1.6MJet- hez vigyázzak mivel töltöm mert AGM akku van benne. Eldönteni nem tudom az akkum típusát mert a gyártón, kapacitásán, max Amperszámon, illetve a számán kívül más nincs ráírva. (Mutlu 51872266)
  Üdvözlettel Gábor.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Gábor!

   A ma kapható legtöbb töltő biztonsági előírás miatt le van korlátozva: hagyományos akkumulátor esetén 14,4V, AGM akkumulátor esetén 14,8V töltőfeszültségre. Ez pontosan annyi, amennyit az autó generátora menet közben tölt. Mind két akkumulátor típus ennél sokkal többet elbír, 15 és 16 Voltot is károsodás nélkül maximum 24 órán keresztül. Ezért gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy az akkumulátort melyik opcióval tölti, tönkre tenni nem tudja, maximum a töltési ciklus végén az akkumulátor nem lesz 100%-os töltöttségi állapotban.
   A cikkszám alapján sajnos én sem tudom beazonosítani, hogy az Ön autójában lévő akkumulátor AGM vagy EFB, sőt én még hagyományos akkumulátorra is tippelnék. Egy biztos, ha az autógyártó AGM akkumulátorral szerelte az autót, akkor abba AGM akkumulátort kell vásárolni, független attól ha ezt semmi sem indokolja. Az előírástól lefele nem érdemes eltérni, mert a későbbiekben ez problémát jelenthet.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • János

    Kérdezném, hogy egy 60 ah munka akkumulátor feltölthető megfelelően egy 12 volt, 4 ah intelligens töltővel? Ha igen, mennyi időt vesz igénybe a töltés? Még egy kérdés:a zárt, gondozás mentes, vagy a nyított munka akkumulátor a jób?

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Kedves János!

     Egy 60Ah munka akkumulátorhoz megfelelő egy 4 amperes intelligens töltő. A töltés ideje függ az akkumulátor töltöttségi állapotától. Rendeltetésszerű használat mellett a lemerített akkumulátorban 30% kapacitás marad, tehát egy 60Ah akkumulátorba csak 42 Ah-t kell visszapumpálni. A 4 Amperes töltő maximum 4 Ampert tölt óránként, tehát papírforma szerint kb. 4 órányi töltésre van szükség, viszont a töltés előrehaladtával a töltőáram csökken, így gyakorlatilag a dupla időtartamot, tehát a 8 óra töltési időt érdemes betartani.
     A nyitható munka akkumulátornak annyi előnye van a zárt rendszerűvel szemben, hogy lehet ellenőrizni a savszintet, és ha kell pótolni lehet desztillált vízzel. Ha van lehetőség érdemes évente egyszer rápillantani, (gondozni) ezzel a folyamattal 1-1,5 évvel meghosszabítható az akkumulátor élettartama. A zártrendszerű változatoknál erre nincs lehetőség, a folyadék vesztés miatt hamarabb elhasználódhat.

     Üdvözlettel,
     Fikó Tamás

     Válasz
     • Gerák András

      Kedves Fikó Tamás, a 42 Ah visszapumpálására 4 A töltőáram mellett nem 4 órányi töltésre, hanem kb. 10,5 órányi töltésre van szükség , mivel 10,5 h x 4 A = 42 Ah.

     • Fikó Tamás

      Kedves András!
      Ez így van, abban az esetben ha az akkumulátor kapacitása 0%, tehát teljesen le van merülve. Ez az eset elég ritkán fordul elő, de ha mégis, teljes lemerülés esetén több órának kell eltelnie ahhoz, hogy az akkumulátorban beinduljanak azok a kémiai folyamatok amivel áramot tud tárolni. Tehát ez esetben akár hosszabb ideig is eltarthat a töltés ideje.
      Üdvözlettel,
      Fikó Tamás

     • Attila

      T. Fiko Tamás
      János nem egy 42 Ah-ás akku töltését írta le, hanem említést tett arról, hogy rosszul számolt.
      Ön a 60Ah-ás akku 42 Ah-nyi visszatöltésére azt írta, hogy 4A esetében 4 óra, ami nem igaz.
      42 Ah-nyi visszatöltés 10.5 órán át tart.
      A válasza, miszerint 0%-os akku….
      Az a 60Ah-ás akkunál 15 órányi töltés lenne.
      Míg öntől 60Ah-ás akku töltési számítását kérték, csak 1/3-os akkuval számolt. Aki figyelmeztette a hibás számolásra, nem egy 42 ah-ás akku 0%-os töltésére figyelmeztette, hanem az 1/3-os 60 Ah-ás akksi töltési idejére.
      Elbeszéltek egymás mellett!!!
      Az eredeti kérdésre a válasz, hogy 60Ah-ás akkumlátort, 15 órán át kell tölteni, amennyiben az teljesen lemerült, de ha nincs lemerülve, lehet kevesebb idő is.
      A matematika egyszerű, nem az ördög műve. Az akkumulátor ráírt Ah kapacitása, osztva a töltő töltési Amperszámával amennyiben az akksi teljesen merült.
      Én azt mondom, nem is árt neki ha ezt betartjuk, mivel ahogy írta, a töltési erő visszaesik a vége felé. A „Mörfi törvénye” 🙂 azt mondja, ami van az akksiban, annyival veszi pont vissza a végén a töltő, azaz, jó lesz az úgy!!!

      A 42Ah-ára, 4 Amper mellett jó eséllyel 10 – 10.5 órát akart írni, de végül 4 órát sikerült írni, véletlenül ismételve a töltési amper számát. Ez azonban csak 16Ah-nyi töltést jelent, és nem 42Ah-nyit.

      Tisztelettel!

      Ui: Egyébiránt köszönöm a cikket, így biztos lehetek benne, hogy mit is jelent a start – stop akksikkal üzemeltetni a kocsim!

     • Fikó Tamás

      Kedves Attila!
      Köszönöm a korrigálást maximálisan igaza van.
      Üdvözlettel,
      Tamás

 3. Becske István

  Nagyon jó cikk, köszönet érte!
  Két kérdésem lenne: 1, BMW 520d, start-stopos, feltehetően AGM akksihoz sima Lidl-ben vett automata töltő valóban nem megfelelő, sőt, akár kárt is okozhat benne – spéci, emelt töltőáramos start-stop töltőt kell beszerezzek?
  2. Gőzöm sincs, hova rejtették az akksit: ha a motortérben levő + és – pontokra csatlakozva töltök, az megengedhető, vagy mindenképp meg kell keressem az aksit és lekötni azt töltés előtt?
  Előre is köszönöm a válaszokat! ;o)

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves István!

   Start-Stop akkumulátort csak olyan töltővel érdemes tölteni, melynek minimum 14,8 Volt a töltőfeszültsége. Az akkumulátort a csomagtér jobb oldalán a kárpit mögé rejtették, de tölteni előlről is lehet a motortérben lévő + és – pontokon, a kábeleket nem szükséges lekötni az akkumulátorról.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 4. Kincses Károly

  Kedves János!
  Szeretném meg kérdezni, hogy használható e a CZEK MXS 5.0 akkuőrként egy start stop akkumulátorral. Erre azért lenne szükségünk mert a jármű ritkán van használva. Esetleg van e más ötlet erre mivel ha eltávolítjuk az akkumulátort össze omlik a memória a számítógépben.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Károly!

   Természetesen lehet tölteni Start-Stop akkumulátort a CTEK MXS 5.0 töltővel, sőt ez az egyik legmegbízhatóbb töltő jelenleg a piacon.
   Ha ritkán van használva az autó és nem akarja lekötni a vezetékeket az akkumulátorról, hozzáteszem Start-Stop autóknál nem is ajánlott, sajnos nincs más megoldás, mint időnként tölteni az akkumulátort. A CTEK töltő alkalmas csepptöltésre is, tehát az sem baj, ha a töltő több napon keresztül az akkumulátorra csatlakoztatva marad, de hetekig, hónapokig nem szabad felügyelet nélkül rajtahagyni.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 5. J. Gergő

  Kedves Károly!
  Köszönjük az ismertetőt.

  Érdekelne hogy használható AGM akkumulátor hagyományos, nem start stop rendszerű járművekben?

  A szóban forgó autó típus gyártásának végéről származik = sok extra / sok fogyasztó
  Pl.: elektromos csomagtér ajtó (mi ugye nem járó motornál is használatban van…) xenon fényszórók, ülésfűtés….
  Ha használható, elérhető ilyen akku beszerelésével hosszabb akku élettartam?
  Autó: Opel Vectra C caravan 1.8 Benzin/LPG 2008-as
  Általában rövid utakon használva= napi 10-10km ingázás,
  A jelenlegi Varta (silver dynamic 561 400 0603162 61Ah 600A)akku kb 5 évet bírt…

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Gergő!

   Igen használható nem Start-Stop rendszerű autóba AGM akkumulátor. Várhatóan jóval hosszabb lesz az élettartama a hagyományos savas akkumulátorokhoz képest. Viszont az AGM akkumulátornak magasabb töltési feszültségre van szüksége, a generátor 14,4 Volt töltése lehet, hogy kevés lesz. Az AGM akkumulátor töltéséhez legalább 14,7-14,9 Voltra van szükség, ezért elképzelhető, hogy évente egyszer külső töltővel érdemes feltölteni az akkumulátort.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 6. Riffer Jenő

  Tisztelt Fikó Úr!

  Honda CR-V start-stoppos 1.6-os dízel automata váltós kocsimban akksit kellet cserélni a szervízben , ami megtörtént. Ott a szerelőtől azt az információt kaptam, hogy csak speciálisan start-stop akkumulátorhoz való töltőkkel érdemes tölteni az új akksit, a többi töltő nem sokat ér.
  Mivel szinte csak rövid utakon járok városban sok megállással stb. így valószínű havonta rá kell töltenem az akksira. Van egy ALDI-ban vásárolt CPL-254 típusú többfunkciós töltőm, aminek töltőfeszültsége 3,8-14.7 Volt.
  Ön szerint ezzel a töltővel fel tudom tölteni az akkumulátorom, vagy be kell szerezzek egy speciálisan erre gyártott töltőt?
  Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel Riffer Jenő

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Riffer Jenő Úr!

   A Start-Stop AGM akkumulátorokat csak olyan töltővel érdemes tölteni melynek magas a töltési feszültsége, legalább 14,8 – 15 Volt. Ezt a funkciót a töltőn leggyakrabban egy AGM vagy Start-Stop feliratú gomb jelzi, tudomásom szerint az ALDI-s CPL-254 -es töltő ezt nem tartalmazza. A „hópihe” jelzésű opció a legmagasabb 14,7 Volt, a hagyományos akkumulátorok téli időszakban történő töltésére elegendő. A maximum 3,8 Amper áramerősség is kevés, ugyanis egy 1.6-os dízel autóba legalább egy 70Ah akkumulátort szereltek, melynek 5-6 Amper teljesítményt érdemes biztosítani a megfelelő feltöltés érdekében.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
  • Riffer Jenő

   Köszönöm Fikó Úr kimerítő válaszát. Valóban a kocsiban egy VARTA 12V 70Ah 620 Amperes EFB akkumulátor van. Az említett sok indítás, rövid utak miatt havonta a szerviz szerint rá kellene tölteni az akkumulátoromra.
   Kérdésem, hogy milyen akkumulátor töltőt javasol vásárlásra, esetleg a CREK MXS 5.0, vagy a OPTIMATE 5 start-stop töltőt vagy másikat 30.000 Ft-ig, amikhez van 220 V-os csatlakozókábel mellett akkumulátor töltőkábel is.
   Előre is sok köszönet Riffer Jenő

   Válasz
   • Fikó Tamás

    Tisztelt Riffer Úr!

    Az OPTIMATE 5 töltőt nem ismerem, nem forgalmazzuk, nem tudok nyilatkozni róla, viszont a CTEK MXS 5.0 tökéletes választás, egy nagyon jó minőségben összerakott és sok hasznos funkcióval ellátott Svéd gyártású töltő, mely tökéletesen megfelel a Start-Stoppos EFB és AGM akkumulátorok töltésére. Nálunk ez a termék 23.900 Ft-ba kerül és jár hozzá ajándékba egy Bumper 60 gumiköpeny is.

    Üdvözlettel,
    Fikó Tamás

    Válasz
 7. Hajdu Péter

  Kérem írják meg, milyen üzemmódban használjam a Bosch C7-es töltőmet,
  amit most vettem?

  A start-stopos VW Tiguanomban 12 voltos, 59 amperórás az akksim, de nem
  AGM, hanem EFB típus.

  Tisztelt Fikó Úr.
  Szeretném kérni a tanácsát.
  A start-stopos VW Tiguanomban 12 voltos, 59 amperórás az akksim, de nem AGM, hanem EFB típus. Nemrég vettem hozzá, a téli karbantartáshoz (mivel sokat áll a garázsban) egy Bosch C7-es töltőt, amin többféle program van. Többek között az 1-es, ami általánosabb töltési mód, az útmutatója szerint a legtöbb hagyományos akksihoz és motorokhoz jó. A 4-es programot pedig AGM akkumulátorokhoz ajánlják.
  Azt szeretném kérdezni, hogy az EFB akkumulátort szabad-e az AGM-ekhez kilakaított programmal tölteni, vagy inkább csak az 1-es általános programra állítsam a töltőt?

  Előre is köszönöm a tanácsát, üdvözlettel Hajdu Péter Zalaegerszegről.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Péter!

   Télen, vagy ha le van merülve az akkumulátor annyira, hogy nem indít, akkor az AGM programmal töltse. Ha a működő akkumulátorra töltene rá, hogy biztosabban indítson, akkor a hagyományos töltési opciót válassza. Ha ritkán használja az autót és szeretné az akkumulátort szinten tartani, hogy ne merüljön le, akkor a „R” opciót használja.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 8. Horváth László

  Kedves Tamás!
  Napokban vásároltam Aldiban XS Auto FC-12d akku töltőt.
  Két autónk kiegészítő töltésére szánom, az esetleges rövid utak miatt. Az egyik jármű simia rendszerű, hagyományos akkuval (62Ah),
  A másik, start stop rendszerű, Varta AGM 68Ah-ás akkuval.
  Elméletileg a fent említett töltő tudja kezelni mindegyiket.
  Ön szerint biztonsággal használható ez a töltő a fenti akkumulátorokhoz?
  Tölthető kiszerelés nélkül?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Horváth László

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves László!

   Igen, ez a töltő használható mind két akkumulátortípus töltésére. Ha hosszabb ideig töltene vele, több napon keresztül, érdemes a negatív vezetéket lekötni az akkumulátorról. Ennek ellenére az akkumulátort nem szükséges kiszerelni az autóból. A töltő használati útmutatója elég részletes és pontos. Ha valóban tudja ezeket az opciókat ajánlott vétel.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Horváth László

    Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Tesztelgetem a töltőt. Ha esetleg kérdésem merülne fel, fordulhatok továbbra is önhöz?

    Válasz
    • Kovács Dezső.

     Mercédesz B-180-ba (2017-es) 2db aksi van,egy nagyobb és kisebb.Egy töltési csatlakozással.Start-stop rendszer. Miért és mi a feladata,mindkét aksi egyformán feltöltődik? Válaszát előre is köszönöm.

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Igen, mind két akku egyformán töltődik. A nagy akkumulátor az indításért felel, a kis akkumulátor a fedélzeti áramellátást biztosítja. Amikor az autó használaton kívül van, akkor a készenléti áramfogyasztás nem a nagy indító akkumulátorból kerül felhasználásra, hanem a kicsi kiegészítő akkumulátorból, így biztosított, hogy a nagy akkumulátor indításra képes legyen. Mivel a kis akkumulátor nincs nagy terhelésnek kitéve, ezért általában kétszer hosszabb az élettartama a nagy indító akkumulátorhoz képest.

   • Horváth László

    Fel is merült egy kérdés, amit az elején elfelejtettem feltenni.
    A töltő paraméterei szerint , normáltöltésbe 2A-el tölt, gyorsba pedig 12A-el.
    Melyiket célszerű használni?

    Válasz
    • Fikó Tamás

     A 2 Amperes töltés kevés, a 12 Amperes töltés pedig sok. Valahol a kettő között lenne az elfogadható érték. Gyanítom ez a két opciónak a maximum teljesítménye, nem feltétlen tölt ilyen szélsőséges értékekkel. De mivel a töltőt nem imerem, nem teszteltem és cégünk nem értékesíti, a pontos válasz érdekében érdemes megkérdezni a forgalmazót.

     Válasz
     • Horváth László

      Köszönöm válaszát!

      Tesztelgettem a töltőt, és azt tapasztalom, hogy míg a hagyományos akkumulátornál abszolút jó eredményt ér el a készülék, addíg az AGM (ami még csak nem egész 1 éves akku) ott nem. Ahogy ön is írta, a 2 amper kevés, olyannyira, hogy szinte semmi nem történik. Órákon keresztül, nem megy fel a feszültség 13V fölé. Ha a 12A-re rakom, akkor meg relative hamar „FUL”-t jelez, és megáll a töltés. Lakatfogóval mérve, itt is csak 4-5 majd 3 amper folyik. Ezután 2 óra múlva, az akku kapocsfeszültsége , 12.7 V
      Azt olvastam, hogy ez egy AGM akkunál, kb 75%-os töltöttséget jelent.
      Ezek alapján, azt a konzekvenciát vontam le, hogy nem egészen megfelelő ez a töltő AGM akksihoz.
      Ezért vissza is fogom vinni. Már el van csomagolva.
      Számomra úgy néz ki, nem ez a megfelelő töltő.
      Lehet, hogy hülyeségeket írtam, ezesetben elnézését kérem.
      Nézegettem a webshopjuk kínálatát. Ön mit ajánlana nekem?
      Azt gondolom az autóink akkumulátora jó állapotú, szeretném is ezt a lehető legtovább fenntartani.
      Tehát , nekem elsősorban az a cél, hogy (sajnos néha kénytelenek vagyunk rövid utakra használni az autót, és a hosszúnak mondott út is csak 20-30km) kiégészítő töltésként legyen egy megbízható töltőm, itthoni használatra, amelyik mindegyik akkumulátorunkat megfelelően tudja kezelni.
      Válaszát előre is köszönöm.

     • Fikó Tamás

      Ezt a töltőt tudom ajánlani.

      100%-ig Magyar gyártmány, amit még nem ért el a kínai tömeggyártás. Nincs túlbonyolítva, pont ezért kicsi a meghibásodás esélye, megbízható minden tekintetben. Hagyományos akkumulátorok esetében 14,4 Volton, AGM akkumulátorok esetében 14,8 volton tölt, csak ennyi az állíthatósági lehetőség. Három led jelzi a töltési fázist. Stabil 7 Amperrel tölt, ha az akkumulátor kevesebbet kíván az áramerősség automatikusan csökken. Biztonságosan ráköthető 1,2Ah tól 110Ah akkumulátor mely teljes mértékben lefedi az átlagos háztartásban fellelhető ólomsavas akkumulátorokat. Feltöltés után a „csepptöltést” 13,6 Volton végzi, napokig rajtahagyható az akkumulátor. Működése hangtalan a hűtést az oldalain látható hűtőbordák biztosítják, burkolata alumínium. Ajánlott minőségű termék.

 9. Péter Molnár

  Kedves Tamás. BMW 530D-vel mostanában kevesebbet járok mint előtte és észrevettem a hidegek beköszöntével reggelente bizonyos funkciókat kikapcsol indítás előtt amiket eddig nem csinált. Azz akku egy 105 Ah-s 950A-es AGM akksi. Gondolkozzam töltőkben is, pl. Bosch C3 6/12V, de új akkumulátor beszerzésén is. A töltő esetében ön melyiket ajánlaná, megfelelő lehet a Bosch, vagy van amit ön jobban ajánlana?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Péter! Tudom, hogy rengetegen megvásárolták és javarészt meg vannak elégedve a BOSCH C3-as töltővel, de ez megint az az alsó kategória amivel egy 105Ah AGM akkumulátort nem fog tudni feltölteni. A 3,8 Amperes töltési teljesítménye maximum 55-60Ah akkumulátorig elegendő, független attól, hogy a gyártó 120Ah akkumulátorig írja a specifikációjában. Ezek a töltők a kevésbé lemerült akkumulátorok töltésére, vagy csak azoknak szinten tartásukra, csepptöltésre alkalmasak. Ha megbízható töltőt szeretne vásárolni, mindenképpen nagyobb teljesítményűt ajánlanék ami minimum 7-10 Amper töltési teljesítménnyel bír. Megbízható márkák közül a Svéd CTEK töltőket, olcsóbb kategóriában a Magyar Forex töltőket tudom nyugodt szívvel ajánlani.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Péter Molnár

    Kedves Tamás. Köszönöm a gyors válaszát! A Bosch C7 és a FOREX 12V 14Amp Akkumulátor töltő (T1214B) az amit a tanácsa alapján választanék. A szívem a Forexhez húz mivel ez Magyar. A képek alapján elég egyértelmű a kezelőfelülete is. A motortérben lévő akkupontokra nyugodtan ráköthetem anélkül hogy bármit is le kellene kötni az akkumulátorról? Előre is nagyon köszönöm válaszát!

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Kedves Péter!

     Nem csak azért ajánlom a Forex töltőt mert Magyar, hanem mert klasszisokkal megbízhatóbb és jobb a BOSCH C3 vagy C7 töltőktől. A Forex töltő teljes burkolata alumínium borda, mely minőségi alapanyagokból készül, kis darabszámos gyártásból, maximális odafigyeléssel és szakértelemmel. A BOSCH C sorozata tömeggyártásban gyártott gyenge minőségű műanyag és elektronikai alkatrészekkel szerelt Kínai import. Elnézést, ha bárkit vagy bármit is megsértettem evvel a kijelentésemmel, de ez tény. Ennek ellenére mind két töltőt forgalmazza cégünk.
     A töltőt nyugodtan rákötheti a sarukra anélkül, hogy lekötné azokat.

     Üdvözlettel,
     Fikó Tamás

     Válasz
     • Péter Molnár

      Kedves Tamás! Ma kérte az autó először, hogy tültsem az akkumulátorát. Végól is a Forex T127-est rendeltem önöktől. A leírás alapján a piros-sárga ledek világítottak először, ami a 7A-es töltés, de csak nagyon rüvid ideig. Nagyjából 15 perc után már csak a sárga-züld jelzés világított, majd hozzávetőlegesen 2 óra alatt eljutott a csak zöld LED-ig, ami a leírás alapján a feltöltött akkumulátornak felel meg. Ez így elég gyors volt, azt hittem hosszabb ideig fog tartani. Kipróbáltam, az autó sem kérte már az akku töltését ezután. Ön szerint érdemes rajtahagyni legközelebb a töltőt tovább, vagy ha zöldre vált, akkor nyugodtan lecsatlakoztathatom, nem ad hozzá érdemben a töltöttségi szinthez ha tovább rajtahagyom a töltőt az akkun? Még egyszer köszönöm az útmutatását!

     • Fikó Tamás

      Kedves Péter!
      Azok az autók melyek figyelik az akkumulátor töltöttségét, már 20%-os kapacitásvesztés után kiírják, hogy az akku töltésre szorul. Ezt a 20%-os hiányt egy jó töltő, mint pl. a Forex T127 valóban képes 2-3 óra alatt visszatölteni. Feltöltés után a töltő szinten tartásra kapcsol, ilyenkor kb. 1 Amperrel tölti az akkumulátort. Hosszabb időn keresztül ez az óránkénti 1 Amper is képes az akkumulátort tölteni, tehát érdemes rajtahagyni. Én mindig azt a megoldást ajánlom, mint általában a telefonok töltésénél, este fel kell rakni, reggel pedig levenni. A töltés alatt érdemes a töltőn lévő kapcsolót 14,8 Voltos állásra kapcsolni.
      Üdvözlettel,
      Fikó Tamás

 10. Lőrincz Jenő

  Tisztelettel kérdezném, hogy Mercedes A 160 1,5 benzin EFB akkumulátort tehetek e bele. 12V 72Ah 710A indító áram.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Abban az esetben, ha az autót gyárilag AGM akkumulátorral szerelték, akkor csak AGM akkumulátorra cserélhető. Viszont, ha normál hagyományos akkumulátor volt benne, akkor rakhat bele EFB akkumulátort. Évjárat alapján beazonosítható, hogy milyen akkumulátor volt az autóba.

   Válasz
 11. Nyeregyi Zoltán

  Tisztelt Fikó Tamás! Kérdezni szeretnék mert tanácstalan vagyok. 2 éve vettem egy 2008-as Mercedes 320cdi-t! (Nem start-stoppos).Láttam még a gyári akkumlátor volt benne(azt nem tudhatom hogy ezzel jött ki a gyárból vagy már cserélték).Mindenesetre mivel már nem inditotta az autót,vettem bele egy Exide Agm akksit,a gyárival megegyező 12V 92AH-t. Febuárban lesz 2 éves az akksi és az idén már másodszorra merült le.Feltöltöttem de 12,4-nél nem töltödött tovább. Észrevettem hogy visszatételnél a negativ pólusra rátéve szikrázott is.
  2 napja van bent az akksi és jelenleg 12,3 voltot ir,járó motornál pedig 14,xx.Igaz hogy keveset használom az autót,heti 2-3x de mindig figyelek hogy ne legyen rajta világitás inditásnál /leálitásnál sőt egy csomo kényelmi funkció is ki van kapcsolva.
  Visszatérnék a gyári Mercedes Varta akkuhoz. Kérdeseim:két akkumlátort néztem ki ,mindkettő agm-es az egyik 19-es a másik 20-as gyártású.Számit az egy év különbség(Mert árban elég nagy a differencia!
  Valaszinüleg ennyi volt a régi akku élettartam,fogadjam el és vegyek bele ujat vagy inkább nézettessem meg az autó elektomos rendszerét(Hátha valami lassan leszivja és esetleg a szikrázás is arra utal?)
  ‘1 hete volt megnézetve gyári diaggal de ott nem irt ki hibát erre vonatkozóan!
  Köszönöm szépen a segitségét! Baráti üdvözlettel Zoltán

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Zoltán!

   Az a töltő amely nem tud egy akkumulátort 12,4 Voltnál magasabb feszültségre tölteni az számomra nem töltő. 12,4 Volt egy akkumulátor esetében kb. 80%, 12,3 Voltnál már csak 70% kapacitást jelent. Valószínűleg semmi baja az akkumulátornak, csak egy megfelelő töltővel rendesen fel kell tölteni. A feltöltött AGM akkumulátor több napos állás után is legalább 12,7 – 12,8 Volt közötti feszültséggel kell rendelkezzen. A Mercedes igen szigorúan veszi a feszültségingadozást, folyamatosan hibaüzenetet küld, sajnos ugyan ebbe a hibába esne, ha a 2019-es gyártású akkumulátort venné meg ami lassan már 2 évesnek mondható. Jellemzően az „öreg” de még nem használt új akkumulátor kapacitásának már 20%-át elvesztette, rosszabbik lehetőség, hogy le is szulfátosodott. Első körben nem javasolnék új akkumulátor vásárlását, hanem a meglévőt kell szakszerűen feltölteni. Ha mindenképpen új akkumulátort venne, az mindenképpen friss idei gyártású legyen. Minimális áram fogyasztása minden autónak van, ha a diagnosztika nem jelzett ezzel kapcsolatos hibát, és az autót rendszeresen használja, akkor elegendő a meglévő akkumulátor töltöttségi szintjét rendbe rakni.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Nyeregyi Zoltán

    Rendben,akkor első körben veszek egy akkutöltőt,a Forex legolcsóbb moldelje amit az oldalukon találtam a t127 is elegendő nekem?Köszönöm

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Igen, tökéletes választás a Forex T127-es töltő.

     Válasz
     • Balázs

      Vettem forex töltőt,14.8 Voltra állitottam és töltöttem jóval több mint 48 órát.Majd bettettem az autóba és menüje 12,3 -12-4 Voltot ír ki! Ezek szerint semmi gond nem volt a régi töltömmel se,az ilyen ilyen értékre töltötte! Mellesleg az üzletben az eladó szerint nem töltő,vagy akksi gond van hanem autó elektrmos rendszerével van gond. Ön szerint viszont ez volt a első lépés hogy rendbetteni a meglévő akksi töltöttségét! Most nagyon csalódott vagyok! Hogyan tovább?MEGINT vigyem be átnézetni az elektromos rendszert?

     • Fikó Tamás

      Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, pontos felvilágosítást és állapotfelmérést csak személyesen tudok adni, ha lehetőségem van megvizsgálni az autót és az akkumulátort. Nem tudom milyen volt a régi töltője, de az biztos, hogy a Forex töltővel nem csinált rossz cserét.
      Az akkumulátor feszültségét nyugalmi állapotban kell mérni, a legegyszerűbb megoldás erre egy multiméter. Ha a feszültséget már az autóba beszerelt állapotban, esetleg gyújtás ráadásával mérjük az már nem a nyugalmi állapot.
      Az akkumulátornak 2 dolga van az autóban. Az autó beindítása előtt hiánytalanul ellátni az elektromos berendezéseket, valamint megforgatni a motort rásegíteni a beindítást. Ha ez probléma nélkül működik, akkor nagy gond nincs az akkumulátorral. Ha további pontos diagnózist szeretne megtudni, kérem jöjjön el a Rákoscsabai üzletünkbe (1171 Budapest, Nagyszentmiklósi u. 27.) és tüzetesen átvizsgáljuk az autót és az akkumulátort.

 12. Bulejkó Ferenc

  Kedves Tamás

  Egy kis segítségre lenne szükségem, és nem csak nekem a Passat csoportban más is jelezte kb 1-2 éve küzd a problémával.
  ami a következő : B7 Passat én esetemben 2011 2.0 Tdi 140le mindketten az Exide EK800 Start-Stop AGM 12V 80AH 800A akkura szavaztunk . Mondván ez még elfér és a kicsit nagyobb kapacitás/indító áram az évek alatt meghálálja magát legalábbis számomra ez mindig bevált. Régi Exide akkuja 68Ah 680mAh adatokat tartalmazott.
  A gond ott kezdődött nincs rajta BME kód beépítés után ugyan másik akksiról kapott áramot de gyanítom pici kontakthiba lett ha más nem is az órákat újra kellett állítanom …De a Start Stop nem megy igaz ez nálam a 4-5 napos benne napi min. 2x indítás és 2*15-20km..
  Márkatársam elmondása szerint ők próbálkoztak a régi akku BME kódjával és minden mással sikertelenül mindezidáig.

  Én még rálépek a kocsira VCDS el a siker reményében, de ha makacskodik mind számomra mind a Márkatárs/ak nak jól jönne egy megnyugtató infó.

  Elöre is Köszönettel : Bulejkó Ferenc

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Ferenc!

   Ha lehetőség van a gyáritól nagyobb akkumulátor beszerelésére akkor az természetesen nem jelent problémát. Ha a csere után újra kellett állítani az órát akkor a munka folyamata alatt valóban megszakadhatott az áramellátás, ez sem probléma. Az AGM Start-Stop akkumulátorokon lévő BEM kóddal fel lehet tanítani az autót, de ha ezt elhagyjuk az autóban lévő BMS (akkumulátor felügyeleti rendszer) autómatikusan felismeri azt. A Start-Stop működése nem minden esetben függ össze az akkumulátorral, az autó BMS rendszere határozza meg azt, hogy éppen mikor állítja le a motort, vagy mikor nem. Ezt jelentősen befolyásolja a időjárási tényező és a külső hőmérséklet. Télen, mikor sok elektromos fogyasztó van bekapcsolva az autón (klímával fűtés, ülésfűtés, ablaktörlő, világítás, rádió stb.) és mindemellett 0 fok körüli a külső hőmérséklet, az akkumulátor olyannyira van túlterhelve, hogy nem minden esetben áll le a motor. Ez nem hiba, tavasszal, nyáron, illetve ősszel általában ez a funkció jobban működik. A következő probléma sajnos a márkával is fenn áll. Sajnos az idei gyártású EXIDE AGM akkumulátorok kivétel nélkül gyengére sikeredtek, ezt a gyártó is elismerte. Egy EXIDE akkumulátor legalább 200 Amper indítóárammal kevesebbet tud leadni egy ugyanazon kapacitású Vartához, vagy Bannerhez képest. (Ezt cégünknél is tapasztaltuk, folyamatosan mérjük és teszteljük a raktáron lévő akkumulátorok kapacitását). Ezért a BMS rendszer úgy érzékeli, hogy az akkumulátor gyengébb a gyári előírástól, tehát nem biztonságos a leállás utáni indítás, ezért a Start-Stop funkciót nem fogja aktiválni.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Bulejkó Ferenc

    Kedves Tamás !

    Köszönöm a gyors válaszod !!!

    A friss Exide EK800 beépítés előtti Állapota 100% volt feltöltöttsége 80% az mAh nem potosan emlékszem de kb 660mAh lehetett….. bár lehet illenék frissen bő 700mAh felett lennie….de ez csak az én tippem..

    Én még annyit megtettem a 2. beépített napján fullra töltöttem egy processzoros töltővel.

    A legkisebb 2A beállításán de tudtommal maga a töltő nézi figyeli töltés közbeni a folyamatot és annak megfelelően tölt….
    Mindezt azért hogy megkönnyítsem eme majdnem téli kezdetet….

    Az Exide teljesítményre tett információ érdekes DE inkább elszomorító !!!! Úgymond azért fizettem többet a 68Ah helyett 80Ah …..Igaz nekem a benne lévő 68Ah 680mAh és úgy tudom ez a gyári előírt, sőt a másik Passat-unkban is ugyanez a teljesítméynű 68Ah 680mAh ugyan Varta-van.
    Ami érdekes ami benne volt Exide 68Ah 680mAh kis teszterem szerint még ha a töltöttségi %-a csak 30% volt akkor is működött a Start Stop …igaz a mAh műszer szerint még 560mAh megütötte.

    Netán a javaslat az lenne hogy Exide EK800 vissza ésjobb választás egy Varta Silver Dynamic 80 Ah, 800 A ???

    Nem tudom ismert e az Akkuk tesztelése ANCEL BA101 Batterietester Professional 12V 100-2000 CCA …..történt.

    Emailem publikus hátha valakinek van kérdése felém : bulejkoferenc@gmail.com

    Köszönettel a továbbiakért is !!! Remélem eme információk többünknek segít….

    Szép napot és Ünnepeket kívánva : B. Ferenc ( Stuttgart mellől )

    Válasz
   • Bulejkó Ferenc

    Egy jó utóhír a bejegyzés megírása után 1 órával a munkába visszafelé menet a START STOP elkezdett működni. )))

    Netán a 7 napban jártunk netán a hibák automatikusan törlődtek mint ahogy írták 6 nap után …és a vissza út nappal volt már
    lámpa ülésfűtés ablakfűtés nélkül netán a feltöltöttség utolérte magát …))))

    Innentől figyelem remélem extrém eltérés nem lesz ….és megmaradhatok Exide nál nem kell csereberélni…

    Válasz
 13. ROLAND

  Kedves Tamás!

  Segítségét szeretném kérni,hogy egy Nissan X-TRAIL T32-es 1.6 DIG-T modellhez milyen új akkumulátort lenne érdemes venni a 4 éves gyári Panasonic s-95 6A 20HR 75Ah CCA 660A D26(JIS)START&STOP 6A típusú akkumulátor helyett ,illetve milyen akkutöltőt lehetne hozzá vásárolni itt?

  Válasz
 14. Bács László

  Kedves Fikó Tamás!
  Szeretném megkérdezni hogy egy 6A-os akku töltőm van akkor ne is kezdjek el tölteni vele egy start-stop-os akkumulátort?
  Válaszát nagyon köszönöm.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves László!
   Egy 6 Amperes töltővel egy 80Ah akkumulátort fel lehet tölteni. A 100Ah már nem biztos. Abban az esetben ha a töltő tudja az AGM Start-Stop funkciót, (magas feszültségű töltést) akkor lehet vele tölteni.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 15. Bács László

  Kedves Fikó Tamás.
  Konkrétan érdeklődnék hogy megfelelő-e így az összeállításom.
  EXIDE 12v 60Ah 540A akkumulátorhoz egy 6A-es töltő megfelel-e?
  Plusz kérdezném ezzel kapcsolatban.: „nem akarja lekötni a vezetékeket az akkumulátorról, hozzáteszem Start-Stop autóknál nem is ajánlott,”
  ha így töltöm nem károsíthatja valamelyik elektromos berendezést,és itt is kell várni 1-2 percet miután kivettem az indító kulcsot hogy elkezdhesem tölteni,és ne okozzak bajt a start-stop funkciónak?
  Válaszát nagyon köszönöm.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves László!
   A 60Ah akkumulátorhoz teljesen megfelelő a 6 Amperes töltő. Töltés közben nem kell lekötni a vezetéket, a töltőáram semmit sem fog károsítani. A töltés elkezdésével várhat kb. 5 percet is, míg az autó minden működő elektromos funkciót lekapcsol.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Bács László

    Kedves Tamás.
    Nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő és hasznos ,segítőkész válaszát.
    További szép napot kívánok.

    Válasz
 16. Bélabácsi

  Tiszteletem. Segitséget szeretnék KÉRNI. (( START/ STOP ))- Nissan Note 3 henger szivó Benzines 80le. 1éve vásároltam Moi 1.tulaj rokontól 44.000km most van benne az autó 8.éves Már volt Akkumulátor csere benne,igy nem tudom gyárilag milyen nel jön ki. Jelenleg EFB 640 inditóÁramú EXIDE van benne ami 3éves mult. már csak 350Inditóáramra képes mondta Villamos szaki mérés után. Naponta használom 4-10km re. Pöccre indul Néha nem áll le lámpánál mint eddig, de még nem jelzi semmi hogy Azonnal cseréljem. Pandémia végett vennék bele Újat ,de Debrecenbe 2020 januári Gyártású ujak vannak az Akkus boltokban, 1 éve vevőre várnak ,Felajánlották — Vegyek Banner Microhybrid technologiást ami 2020 decemberi gyártásút(Friss)— Maradjak az EFB nél akár Exide akár Más tipus ? vagy Banner MicroHybrid re ?. SAJNOS NINCS SZERVIZKÖNYVbe ajánlás milyen typus AGM- EFB vel jön ki gyárilag ? vagy Microhybrid akku -Ez többet birna ?-jobb ez én Nissanomba mint az EFB vagy AGM ?? köszönöm válaszát Bélabácsi

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Bélabácsi!

   Semmi képen nem ajánlom, hogy 2020 januári gyárátsú azaz 1 éves akkumulátort vegyen, ha már kapható 2020 decemberi is.
   A katalógus EFB és AGM akkumulátort is ajánl az autóba, pontosan én sem tudom melyikkel gurult le a futószalagról, de véleményem szerint az EFB tökéletesen megfelel bele.
   A Banner „MicroHybrid” technológiás akkumulátorról én még nem hallottam. Három féle ólomsavas akkumulátor létezik: a hagyományos (SLI) ez nem jó Önnek, vagy a Start-Stop képes EFB, illetve AGM. Ez utóbbiból az EFB-t ajánlom, és ezek közül is a Banner az ami jelenleg ár/érték és teljesítmény arányba a legjobb választásnak tűnik. Keresse a Banner Running Bull EFB 560 11 cikkszámú akkumulátort.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 17. Alapi Laszlo

  Tisztelt Fiko Tamas Ur!

  Akkumulator csere elött allok! Az auto tipusa E 61, BMW 530xi 272 loerö , 200kw a Generator az 180 A! Különbözö ajanlatokat kaptam Markaszervizektöl es a heyles döntes miatt fordulnek Önhöz! Az auto nem Start-Stop Funkcios! 5 eves korban volt mikor vasaroltam az Autot! Akkor es jelenleg is egy Banner 80 Ah, 800 A, Olomsavas Akkumulator van benne, ami mostanra csereerett lett! A kerdesem, melyik lenne a helyes döntes es milyen erössegü Töltövel! Banner 92 Ah 850 A AGM, vagy Banner 80 Ah 700 A olomsavas, vagy lehet akar egy Banner 95-100 Ah 850-900 A olomsavas akkumulator is? Ebben az esetben ellehet e tekinteni a feltanitastol es rabizni ezt a rendszerre? A Töltö CTEK 56-305 MXS 5!

  Köszönöm megtisztelö figyelmet es segitseget!

  Tisztelettel es Üdvözlettel

  Alapi Laszlo

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Alapi László Úr!

   Az autóba gyárilag hagyományos ólomsavas akkumulátor került, ennek ellenére a csere alkalmával AGM rendszerű akkumulátort javasolnék, a biztosabb indítás és hosszabb élettartam érdekében. Mivel 2010-től a Banner Batterien a BMW gyári beszállítója, ajánlom a 92Ah 850A Banner Running Bull AGM akkumulátort. A csere után feltanításra nincs szükség, az autó automatikusan felismeri az új akkumulátort. Az autó generátora fogja tudni tölteni az akkumulátort, és az említett CTEK töltő is tökéletesen megfelelő, ha az akkumulátor külső hálózati töltésre szorulna. Személyes vásárlás esetén most kedvező áron 56.900 Ft-ért tudja megvásárolni az említett terméket.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Alapi Laszlo

    Tisztelt Fiko Tamas Ur!

    Nagyon szepen köszönöm a valaszat, megerösitett dönteset a valasztashoz, ugyanakkor az ajanlatat is! Tovabbiakban is sok sikert kivanok a szakmai jövöjehez es elismeresehez!

    Üdvözlettel es Nagy Tisztelettel!

    Alapi Laszlo

    Válasz
 18. Marics István

  Tisztelt Fikó Tamás Úr!

  Rendelkezem CTEK MXS 5.0 töltővel.Van 12v 65ah EFB akkumulátor és van 12v 95ah savas akkumulátor.
  Sok tudást szereztem a fenti válaszaiból.Pontosítás és információ szerzés miatt szeretném kérdezni:
  -normál töltésnél folyamatosan 14,4voltot ad a töltő! Kell-e az EFB akkut 14,8volttal tölteni? Téli,vagy RECOND fokozattal?Én nem szeretném.
  -valamikor úgy tanultam,hogy a kapacitás 1/10 részével kell tölteni.A töltőm 5 amperos,az akksi 65,ill.95ah-s.Gondolom,hosszabb idő alatt feltölti?!
  -ha a 7.zöld LED világít az akksik 100%-ra töltődtek?
  -elmondásai alapján NEM kell lekötni a sarukat és a 7.zöld LED világítása után is maradhatnak a töltőn az akksik.(csepptöltő)??
  -végezetül kérdezem:az akkumulátor gyártási idejének megállapítását.A gyártók azt mondják,hogy a használatba vétel előtti időben NEM ÖREGSZIK az akku!??Szerintem nincs igazuk,DE miként tudom én megállapítani a gyártási időt? Van,amelyiken sok szám közül kell
  kiválasztani,viszont van gyártó aki fel sem tünteti.

  Köszönettel és Tisztelettel várom a válaszát:
  Marics István

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Marics István Úr!

   Köszönöm türelmét, a kérdéseire megpróbálok az alábbiakban válaszolni.
   – Az EFB akkumulátort nyugodtan töltheti 14,8 Voltos feszültséggel, télen érdemes a „téli” opciót választani ez igaz bármely akkumulátorra. A RECOND fokozat a csepptöltést jelenti, ebben az opcióban nem tölt, csak szinten tartja az akkumulátort.
   – Valóban jók az információk, a maximum töltőáram az akkumulátor kapacitásának 1/10- része, a nagyobb kapacitású akkumulátort hosszabb ideig fogja tölteni. Az említett CTEK töltő megbirkózik a 95Ah akkumulátorral is, a gyártó a felső értéket 110Ah-ig határozta meg.
   – Ha mind a 7 zöld LED világít a töltő szerint az akkumulátor feltöltött állapotban van.
   – Töltés alatt nem szükséges lekötni a sarukat, a töltőn lévő 8. LED a csepptöltést mutatja, tehát ebben az állapotban a RECOND opciót használja. Ettől függetlenül a biztonság érdekében ne hagyja hosszabb ideig felügyelet nélkül felcsatlakoztatva a töltőt. (Javaslatom maximum 2-3 napig).
   – Nehéz megállapítani az akkumulátor gyártási időpontját. Sok esetben csak a gyártási évet tüntetik fel egyértelműen, a többi információ kódolva van. Az akkumulátornak van elhasználódási ideje, és szerkezeti élettartama.
   Az elhasználódási idő meghatározása szinte lehetetlen, függ az adott akkumulátor minőségétől, és annak használatától.
   A szerkezeti élettartam a használaton kívüli akkumulátorra vonatkozik. Abban az esetben ha az akkumulátor szakszerűen van tárolva azaz feltöltött állapotban, az élettartama minimálisan csökken, éves szinten maximum 10%-ot. Abban az esetben ha az akkumulátor lemerülten, vagy merült állapotban van tárolva, az élettartam akár egy évre is lecsökkenhet, azaz egy év alatt tönkre mehet. A megfelelően tárolt akkumulátor feszültsége 12,5 Volt és 12,8 Volt között kell lennie. 12,5 Volt alatt az akkumulátor töltésre szorul. Ha erre odafigyelünk, akkor akár meg is lehet duplázni az akkumulátor átlagélettartamát.

   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 19. Marics István

  Tisztelt Fikó Tamás úr!
  Pár nappal ez előtt,az ünnepek alatt -talán ép ez volt a baj- írtam pár soros gondolatot az akkumulátorok és töltőkkel kapcsolatban kérni,vagy megerősíteni a szakmai tapasztalataival az ismereteimet.
  Válaszként kaptam PIROS betűs feliratot.Nem néztem meg tüzetesebben,DE a levelem ELTŰNT!!
  Valamit elrontottam?????

  Válasz
  • LestiAkku

   Tisztelt István!

   Türelmét szeretném kérni, Tamás szabadságon van a héten, de a hét végéig megválaszolja a kérdéseit! Üdvözlettel,Webmester

   Válasz
 20. Marics István

  Tisztelt Fikó Tamás Úr!
  Köszönöm szépen a megerősítő, szakszerű válaszát.
  További sok erőt kívánok a munkájához,a segítőkész hozzáállásához.

  Tisztelettel:Marics István

  Válasz
 21. Skinti Csaba

  Kedves Tamás!
  5 éves, még gyári Rombat (EFB, 60Ah, 510EN) akkum van a Dacia Dusteremben.
  Az autót gyakran és hosszú távra használom és 2 hetente rá is töltök egy Ultimate Speed ULGD 5.0 A1 töltővel (14.4V, 5A). (Tudna 14.8V-ot is, de még azzal nem töltöttem eddig.)
  2-3 nap állás után DHC-BT-282 akkuteszterrel szoktam ellenőrizni, jelenleg 12.5V és 430En az általános eredmény, ami szerintem jónak mondható.
  Pár napja, egy parkoláskor, 20 percre rajta hagytam a tompított fényszórót, ezt követően nem akart indulni az autó.
  Szerencsére volt nálam zsebbika (mert úgy gondoltam, 5 éves akkunál ezt célszerű magamnál tartani) és azzal simán beindult. 3 órás út után, otthon, ugyancsak 12.5V és 440EN lett az eredmény.
  3 kérdésem lenne:
  – Ezzel a lemerítéssel sikerült-e „taccsra tennem az akkut” vagy egy töltéssel még helyrehozható? (Úgy tudom a teljes kisülés azért mélyebb nyomokat hagy az akkuban.)
  – A 20 perc alatti lemerülés az már azt jelzi, hogy gyengül az akku, vagy ennyi idő alatt egy új, jó állapotú akku is lemerült volna? (20 perc 2x55W ízzó…)
  – Ha vásárolni szeretnék új akkut, van értelme a 60Ah helyett 65 vagy 70-est beszereznem? Gondolom az indítóáram (EN) annál jobb, minél nagyobb.
  Válaszait előre is tisztelettel köszönöm:
  Skinti Csaba

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Csaba!

   Az akkumulátor megöregedett, elhasználódott, csere érett lett.
   A kapacitás 12.5V 440EN indítóárammal egy nem Start-Stoppos új 45Ah akkumulátornak felel meg, ami már nem alkalmas az autó biztonságos indításához. Nem beszélve a közeledő tél miatt is érdemes lenne újra cserélni az akkumulátort.
   – Ezt az állapotot nem feltétlen a lemerítéssel érte el, egyszerűen csak elhasználódott.
   – Az új akkumulátor tovább bírja a rákapcsolt fogyasztók ellátását, ugyanis a régi akkumulátornak már alacsony a tárolókapacitása.
   – Érdemes nagyobb akkumulátort akár 70Ah-t vásárolni bele, ha fizikailag elfér. Hosszabb lesz az élettartama és nagyobb a tárolókapacitása is. Ajánlanám az Osztrák Bannernek az 570 11 cikkszámú 70Ah Running Bull EFB akkumulátorát, amit most 39.900 Ft-ért értékesítünk üzleteinkben.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Skinti Csaba

    Kedves Tamás! Köszönöm szépen a gyors választ!

    Válasz
    • Skinti Csaba

     Kedves Tamás!
     Vásároltam egy akkut és egy töltőt is.
     Hogy „okosodjak” lenne néhány kérdésem. 🙂
     A régi akkut (Rombat 60Ah 510EN) az újonnan vásárolt CTEK MXS 5.0-ás töltővel, immár 14.7 V-tal tudtam tölteni (AGM mód), párszor megjátszottam a 2 nap töltés – 1 nap pihentetés „mókát”, és oda jutottam, hogy az 5 éves aksi pár nap állás után is 12.8V és 480EN; 91%-osra mutatja a DHC-BT282 mérőműszer. A töltöttségi állapot 100% SOC az egészségi állapot 91% SOH, a belső ellenállás 5 milliohm lett (korábban 5.5 volt).
     Az új akkum (Varta Blue Dynamic EFB 70Ah 760EN) viszont többszöri töltés és használat után is csak 85% SOH-os. Amikor megvásároltam, 81%-os volt. 12.8V DE CSAK 650EN (a belső ellenállás 3.5 milliohm).
     Mit tegyek? Küldjek rá egy egy „recond”-ot? Szabad egy új akkuval ilyet csinálni?
     Arra gondolok, talán sokáig állhatott az üzletben és így vesztett az erejéből.
     Az is érdekelne, hogy a régi, de 91%-ra feltornászott akkum vagy az új, 85%-os akku jelenleg a jobb? Gondolom az új mindenképp, hiszen az 650EN még mindig több, mint a 480EN.
     Válaszait előre is köszönöm.

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Kedves Csaba!

      Mindenképpen az új akkumulátort használja.
      Nagyon jó dolog minden szemszögből mérni az akkumulátor teljesítményét és tudását, viszont a gyakorlatban ezek az eredmények sokszor nem állják meg a helyüket. Most nagyon nyersen fogok fogalmazni: az akkumulátor addig jó, míg működik.
      A Start-Stop funkció egyik előnye, hogy jelez az akkumulátor állapotáról. Ha normál időjárási körülmények között (15-25 fok körül ingadozik a napi átlaghőmérséklet) a Start-Stop funkció nem üzemel, az két dolgot jelent: az akkumulátor töltésre, vagy cserére szorul, de mindenképpen foglalkozni kell vele. Abban az esetben, ha az akkumulátor elérte az 5. évet javasolni szoktam a cserét, független attól, hogy az még megfelelően működik. A legtöbb esetben 4-5 éves akkumulátorokat cserélünk, ekkora már sok esetben jelentkezik indítási, vagy lemerülési probléma.
      A leírt diagnózis nem egyedi, sajnos már többen jelezték, hogy a Varta Blue Dynamic EFB sorozata, és ugyan ezen gyártású BOSCH S4 EFB akkumulátorok nem tudják az előírt 100%-os kapacitást. Ez a hiba még nem jogosít fel garanciális cserére, de ha méltányosságból mégis kicseréli a kereskedő, a másik akkumulátor sem lesz különb. Az Ön akkumulátora nem feltétlen öreg, mivel a másfél hónapja legyártott akkumulátorok is ezt az értéket produkálják. A kérdés csak az, hogy ezzel a tudással meddig fog üzemelni? Erre nyilván nincs válasz, majd az idő megmondja, de sok esetben láttam már hasonló tudású akkumulátorokat 5-6 évig üzemelni, mivel lehet, hogy csak 85%-os, de ezt az állapotot éveken keresztül képes biztonságosan tartani. És nem nevezem nevén, vannak a piacon olyan akkumulátorok melyek új korukban 100% felett tudnak, 2 év alatt pedig 40-50%-ot esik a kapacitásuk. Ezért nem feltétlen kell mindenképpen a mérési eredményekre hagyatkozni.
      A 91%-ra feltornázott régi akkumulátor töltés utáni állapota egy pillanatnyi állapot, a magasabb önkisülése miatt véleményem szerint egy-két hét múlva már jóval kevesebb értéket mérne, míg az új Varta nagy eséllyel fogja tartani a 85%-ot. Ezért írtam, hogy mindenképpen az új akkumulátort használja. Ha gondolja, egy hónap múlva mérje meg mind a két akkumulátor teljesítményét, hogy miként változtak.
      Remélem tudtam segíteni.

      Üdvözlettel,
      Fikó Tamás

    • Kiss Elemer

     Jó estét érdeklödni szeretnék adot egy Bmw x5 2009 – edig ilyen bajom nem volt de most már 3- adikszor bedugom a kulcsot és teljes áramvesztés,bikáztatás és azonal indul,egyszer ki irta hogy akumlátor kisülés,a Start-Stop gombot hosszan nyomtam meg, 🙁 pedig egyszer csak kontakt majd gyujtást kelett volna adnom,az akumlátor ment tönkre vagy ? Teljes áramvesztés semmire nem reagál de amint bikáztatom minden a régi azonal gyujt és müködik minden,tudna valaki segiteni ? Köszönöm szépen

     Válasz
     • Fikó Tamás

      A leírás alapján az akkumulátor vagy lemerült, vagy zárlatos lett tönkrement. Pontos állapotfelmérést csak bevizsgálás után tudnék mondani.

 22. Tőkés Géza

  Kedves Tamás!

  Renault Scenic III-as Start-Stop rendszerű autóm van, amelyet ritkán használok és rövid távra. Az autó ki-irta és kikapcsolta a start-stop funkciót. Gondolom ez azért lehet, mert nem mentem annyit, hogy kellően feltöltse az akksit.
  Rátöltéssel megoldódhat ez a prbléma? Gondoltam rátöltök mielőtt szervizbe vinném.
  Illetve rátöltésnél le kell e venni a sarukat, vagy bekötve rá lehet csatlakoztatni? Nem károsítja így az elektronikát?

  Köszönöm válaszát.
  Géza

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Géza!

   Töltse fel az akkumulátort, hátha elmúlik a Start-Stop probléma. Abban az esetben ha nem, vagy már elmúlt 5 éves az akkumulátor, forduljon szerelőhöz.
   Töltés ideje alatt nem szükséges lekötni a sarukat, nem károsítja az elektronikát.

   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 23. Halász Csaba

  Kedves Tanás!
  Van egy Nisan Qashqai 1,6 dci autöm start-stop rendszerrel megáldva. A jelenlegi akkumulátor a végét járja (hibaüzenet: Start-Stop systemfault).
  Vettem egy Varta Silver Dynamic AGM E39 akkumulátort (12V 70Ah 760A J+ EU magas), amire azt mondták, hogy be kell tanítani a gk-t. A használati utasításban erre vonatkozóan csak anyyi van, hogy a rendszer egy idő után saját magát feléleszti. Feltéteklezem, hogy a rendszer az akkumulátor kivételekor saját magát reseteli.Ön szerint, melyik tanácsot fogadjam meg?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Csaba!
   Nem szükséges betanítani, a rendszer magától felismeri az új akkumulátort és törli az ezzel kapcsolatos hibakódokat.

   Válasz
 24. Zeke Lajos

  Kedves Tamás!
  Év elején a téli időszakban jelent meg először a 2016-os benzines Honda CRV autómon a start-stop hiba jelzés. Az autó minden gond nélkül indult, a start-stop gombot kikapcsoltam indulás után. Valamikor április környékén az akkumulátor ki lett cserélve (nem gyárira). Viszont most, amint a hőmérséklet 0 fok környékén mozog, újra megjelent a hibaüzenet. (Nyilván hidegben nagyobb terhelés éri az aksit). Kicsit korainak tartom, hogy félév elteltével újra megjelenik a hiba. A start-stop rendszert ezek után is ki fogom kapcsolni, okozok-e ezzel bármi kárt az autó egyéb rendszerében, érdemes-e szakszervízbe vinni az autót?
  Köszönöm válaszát!

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Lajos!
   A hideg időben jellemzően 0 fok vagy alatta, a start-stop rendszer egyik autóban sem aktív, mindaddig, míg el nem éri az üzemi hőmérsékletet. Ez után az autó dönti el, hogy aktiválja e a start-stop rendszert, ez függ az akku pillanatnyi töltöttségétől és a külső hőmérséklettől. Ha a Start-Stop rendszer nem aktív, az autó ezt jelzi, ez nem feltétlen hibaüzenet, csak figyelmeztetés. Bármikor nyugodtan kikapcsolhatja ezt a funkciót, és ezzel nem szükséges szakszervizhez fordulnia. Felmerülhet a kérdés, hogy az autóba start-stop képes akkumulátor került?
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Zeke Lajos

    Kedves Tamás!
    Köszönöm a számomra megnyugtató válaszát. Az autóba start-stop képes akkumulátor került a cserénél.

    Válasz
 25. Zeke Lajos

  Kedves Tamás!
  Sajnos azt tapasztalom, hogy amennyiben a kinti hőmérséklet jóval nulla fok fölött van (10-15 fok) és hosszabb utat megtéve, ahol már az üzemi hőmérsékletet el kell, hogy érje a rendszer, ennek ellenére folyamatosan letilt a start-stop rendszer. Mit javasol ebben az esetben?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Lajos!
   Keressen fel egy olyan szaküzletet, ahol be tudják vizsgálni az akkumulátort és az autó elektromos berendezéseit. A bevizsgálás után választ kaphat a kérdésekre.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 26. Ruff Norbert

  Tisztelt Tamás!
  7 éves autómban (Mazda 6, Start-stop) elkezdett gyengélkedni az akkumulátor (még a gyári).
  Úgy terveztem, hogy kicserélem, de többen is javasolták (pl. a szakszervíz is), hogy ne tegyem, a „feltanítás” miatt.
  Ahogy itt olvastam, elvileg ez miatt nem kell aggódnom, viszont egy más ok miatt lehet, hogy igen!
  Arra gondoltam, hogy a cserét külső áramforrást használva végzem (2002-es autómban is így végeztem anno, így nem kellett az autót újratanítani), de elbizonytalanodtam, hiszen itt nem az autó, hanem az akku tanításáról olvastam.
  Úgy gondolom, ha szeretném megtartani az autó beállításait, akkor nem árt a külső áramforrás, de ha azt használva cserélem ki újra az akkut, akkor is „észreveszi” az autó a cserét, és megtanulja amit meg kell?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Norbert!
   Heti szinten jár nálunk Start-Stop képes Mazda 6 akkumulátorcserén. Ha áramtalanítva cseréli az akkumulátort a beállítások nem vesznek el. Van az autóban kondenzátor ami egy darabig képes tartani a beállításokat míg nincs áram alá helyezve az autó. Feltanításokkal nem foglalkozunk, ha szükség van rá, azt a márkaszervizekre bízzuk mint opcionális lehetőség. Eddig még egyetlen egy Mazda sem jött vissza, hogy nem megfelelően működne akkumulátorcsere után. A japán autók nem annyira szigorú elvárásokkal rendelkeznek az európai változatokhoz képest. A Mazda is hagyományos EFB akkumulátorral szereli autóját nem pedig AGM technológiással. Valójában bármilyen akkumulátor beszerelhető mely az előírásnak megfelelő kapacitással bír. Nyilván ennek csak az EFB technológiás akkumulátorok felelnek meg.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 27. Váradi Péter

  Kedves Tamás!

  Az után érdeklődnék hogy 2003-as Volvómba használhatok-e AGM-es akkut. Nyilván az autó működni fog de a generátor képes lesz-e (fel)tölteni?

  köszönettel
  Péter

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Péter!

   Természetesen használhatja. Az AGM akkumulátorok már a start-stop rendszerű autók megjelenése előtt is kaphatóak voltak, körülbelül 2005 óta gyártják őket. Abban az időben aki megtehette, jellemzően taxisok és futárok szereltették be autóikba, mert jóval hosszabb élettartamra és megbízhatóbb üzemeltetésre lehetett számítani a hagyományos akkumulátorokhoz képest. A generátor fogja tudni tölteni, rendszeres használat mellett nem lesznek lemerülési problémák, de érdemes ellenőrizni az autó töltőfeszültségét, hogy stabilan 14,4 Volt legyen, ne kevesebb.

   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 28. Jakab László

  Tisztelt Tamás!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a Ultimate Speed ULG 17 A1 akku töltővel lehet tölteni a Renault Kadjar 1.6 benzines(2018 évj.) szgk. start-stop akkumulátorát? Ill. töltés során az akku vezetékeit le kell-e kötni a gépkocsiról töltés alatt, vagy maradhat?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel:Jakab László

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt László!
   A töltőt nem ismerem. A leírásai alapján lehet vele az akkumulátort tölteni, hozzáteszem minden erre a célra épített töltővel lehet bármilyen ólom-savas akkumulátort tölteni, legyen az akár start-stop rendszerű is.
   Az akkumulátor sarukat abban az esetben nem szükséges lekötni, ha a töltőfeszültség nem emelkedik 15 Volt fölé. Szerencsére a töltő kijelzőjén keresztül ezt lehet ellenőrizni, már ha hihetőek a készülék interneten leírt specifikációi. 15 Volt felett, az autó elektromos berendezésének biztonsága érdekében érdemes lekötni a negatív sarut az autó hálózatáról. Persze biztonsági előírás, hogy ezek az automata töltők el vannak látva túltöltés és túlfeszültség elleni védelemmel, elméletileg nem képesek kárt tenni az autó elektromos berendezéseibe.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
   • Gazi József

    Üdvözlöm!
    1 éves Fiat 500x start-stop rendszer.
    Menet közben az autó „össze-vissza”változik a tőltő feszültség..
    Hol 12.8v hol 13.8v.
    Tőltőre (processzoros, olcsóbb) téve alacsony tőltöttséget mutat az akku hosszabb út után is!Start-stop rendszer kikapcsolva,és elenyésző városi autózás.
    Tőltsem az akkut (ha igen mennyi ideig),vagy az autó generátora megoldja?
    Köszönöm: József

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Üdvözlöm József!

     A start-stoppos autóknál elfogadott és normális jelenség, hogy a töltőfeszültség „össze-vissza” változik. Saját magát szabályozza. Ennek ellenére a generátor sosem fogja teljesen feltölteni az akkumulátort, tehát érdemes külső töltővel feltölteni. A töltési időt majd a töltő határozza meg, de maximum 24 óra.
     Ha az akkumulátor elmúlt 4-5 éves akkor érdemes inkább a cserén gondolkodni.

     Üdvözlettel,
     Tamás

     Válasz
 29. Burunyi Pál

  Jó napot kívánok,
  érdeklődni szeretnék a következő témában: új, néhány hetes lágy hibrid gépkocsimban a stop-start akkumulátor (gyári akkumulátor 70Ah/720A EFB) garázsban mért terheletlen feszültsége időnként 12,2 V alá is lecsökken. Ez akár egy 20 km-es út után is előfordul. Az ilyen alacsony terheletlen feszültségből következtetve lehetséges-e, hogy ez az akkumulátor már a gyártás folyamán is elöregedett volt ? Már az akkumulátor cseréjére is gondoltam ami egy teljesen új gépkocsi esetén furcsa lenne. A stop-start rendszert az ECU gyakran letiltja és a fogyasztókat is rendszeresen stand-by állapotba kapcsolja álló motor mellett. A hibrid rendszer miatti túlterhelésre gyanakszom, de nincs tapasztalatom az ilyen jellegű akkumulátorok terén. Megköszönöm a válaszát!

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Az akkumulátor 12,2 Volton vagy az alatt le van merülve. Külső töltővel fel kell tölteni, ezt a generátor nem fogja tudni megoldani. A gyártósoron elkészült autóba maximum 1 hete gyártott akkumulátor kerül. Ha az autó a forgalmazónál régóta betárolt esetleg kiállított darab volt, akkor elképzelhető, hogy az akkumulátor már nem volt friss mikor megvette az autót.
   Amíg az akkumulátor nincs feltöltve, folyamatosan problémák lesznek vele. Nem tudom mennyi idős az autója, de gyári akkumulátorok jellemzően minimum 5 éven keresztül képesek biztonságosan üzemelni, ha töltöttségi szintje az előírásnak megfelelően minimum 12,5 Volt vagy az felett van.

   Válasz
 30. Balogh József

  Tisztelt Fikó Tamás Úr!

  Egy Hyundai i20 (két éves) gépkocsiba szerelt start/stop akku gyár megnevezése: CMF65L-BCI, 12 V 60 Ah, kalcium alapú.
  Egy hete áll a nulla fokos garázsban, és a kapocsfeszültsége 15,5 volt. Ez az érték normálisnak tekinthető? Ha nem, mi az oka?

  Megtisztelő válaszát köszönöm.
  Üdvözlettel,
  József

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves József!
   Nem tekinthető normálisnak és nem is lehetséges. Valószínűleg a mérőműszer pontatlan. 12V-os akkumulátorban nem lehet 15V nyugalmi állapotban.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 31. Béla

  Tiszteletem Fikó Tamás Úr.
  Ajándékba kaptam egy Aldi boltból vásárolt ” autoXS” tipusú töltőt typusa= MD19161 -aminek sajnos Magyar leirása nincsen benne (Gyártó/importör Medion Service center R.A.Trade kft Budaörs .
  Ezzel a készülékkel jól feltölthető Start/stop rendszerhez EFB Exide 60Ah-640 akkumulátorom ? (minden autómatta rajta) néha 0,8v néha 3,8volttal tölt.
  Kettő nap mulva leveszem csipeszeket ,rámérek multimérővel 12.8volt.
  Bemegyek munkahelyemre 6km. 12 órát áll az autó
  Indulás előtt rámérek 12,2 volt. indit pöccre.
  KÉRDÉS =elég ez a töltés vagy más töltőt kell vegyek ?
  Vagy láttam olyan funkciót hogy téli mód,ezt még nem próbáltam, rajta hagyható -e ez 12órát ?
  Köszönném válaszát . Béla

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Béla!
   Rengeteg ilyen tudású töltő van forgalomban. A készülék árát tekintetbe véve nem teszi lehetővé, hogy olyan alkatrészekből legyen össze szerleve, amivel akkumulátort lehet feltölteni, maximum csak tölteni. Egy feltöltött akkumulátor a töltőről levéve 13 Volt felett kell lennie, majd pár óra pihentetés után sem eshet 12,6 Volt alá.
   Ettől függetlenül a töltés elérte célját, mert az autó indul. És valójában ez a lényeg. Próbálja meg a téli üzemmóddal, elvégre tél van. 🙂 A feltöltött állapot valószínűleg egy-két tized Volttal magasabb lesz. Rajta hagyhatja akár még 24 órán keresztül is.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 32. Kónya Roland

  Tisztelt Fikó Tamás!
  Adott egy Skoda Octavia 2015,dsg 7 es váltóval, start&stop rendszerrel.
  Kb egy hete van nálam,200 ekm-el.Jópár napot mentem vele,majd a tegnapi nap folyamán este értem haza,a kulcs benne maradt valószínűleg feszültség alatt.
  Reggelre leszívta az akksit(gondolom én), elképzelhető,hogy ez nem akkumulátor gond,hanem valami más?
  Próbáltuk bikázni,de nem reagált semmire.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Roland!
   Ha a kulcs gyújtáson, azaz feszültség alatt maradt az autó egy teljes éjszakán át, akkor az akkumulátor minden bizonnyal lemerült.
   Bikázni mindenképpen lehetne, de ha túl vékony „olcsó” kábellel próbálkoznak melynek keresztmetszete nem képes szállítani a megfelelő mennyiségű áramerősséget, akkor nem fog beindulni az autó. Az akkumulátornak szüksége lenne 12 órás töltésre, ha nagyon lemerült, akkor pedig 24 órán keresztül kellene tölteni.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 33. Gergely Péter

  Tisztelt Tamás! Van egy veterán motorom amit ritkán használok, beruháztam bele egy 14Ah-s AGM akksira. Van egy kicsi akkutöltőm ami 14,8V 0,8A-rel tölt, ha kész átvált 13,2v 0,5A-re. A boltban azt mondták hogy vegyek intelligens töltőt mert ez nem lesz jó hozzá.
  Találtam egy Emos N1015 nevű ketyerét, aminek a leírása szerint AGM módban maximum csak 14,5V-tal tölt. Nem lesz ez kevés ahhoz hogy ne szulfátosodjon?
  Minél többet olvasok utána a témának, annál nagyobb a káosz a fejemben.
  Ön mit javasol?
  Üdvözlettel, Péter

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Péter!
   Az az igazság, hogy mindenki mást mond, mivel erre nincs egyértelmű megoldás.
   Az én véleményem például az, hogy a csepptöltés nem a legmegfelelőbb módszer.
   Az akkumulátor csak akkor szulfátosodik, ha merült állapotban van. Tele töltött állapotban nem károsodik. Ha egy feltöltött akkumulátort hálózatba nem bekötött állapotban pihentetünk, akkor éves szinten az önkisülés végett „csak” 10-20%-ot merül, veszít kapacitásából. Ha erre az akkumulátorra odafigyelünk, és mindig feltöltött állapotban tartjuk, tehát havonta egyszer töltjük max 24 órát, akkor a szulfátosodás és a merülési problémák nem fognak jelentkezni. Erre tökéletesen megfelelő a már meglévő 14,8 Voltos 0,8 Amper áramerősségű töltő.
   Abban az esetben, ha egy úgymond csepptöltőre hosszú ideig (napokig, hetekig) helyezzük az akkumulátort, akkor igaz feltöltött állapotban tudjuk tartani azt, viszont ez idő alatt az akkumulátor használódik, azaz jelentősen csökken az élettartama anélkül, hogy használnánk azt.
   Ezért én az első megoldást javaslom, a havi egy töltést, és így nincs szükség más készülék beszerzésére és az akkumulátor is nagy eséllyel hosszabb ideig lesz használható.
   Még annyit fűznék hozzá, hogy az AGM akkumulátornak a 14,5 Volt töltési feszültség nem elegendő, például egy lemerült AGM akkumulátort nem lehet 14,5 Volttal 100%-os töltöttségi szintre állítani, ahhoz kell minimum a 14,8 Volt.
   Üdvözlettel, Tamás

   Válasz
   • Gergely Péter

    Köszönöm szépen a segítséget és a rögtönzött oktatást! Megfogadom a tanácsát!

    Üdvözlettel, Péter

    Válasz
 34. Hornyánszki György

  Tisztelt Fikó Tamás! Nevem Hornyánszki György és szeretném kérdezni, hogy ha a meglévő akkutöltőm alkalmas az AGM akku töltésére,akkor lehet tölteni vele EFB akkumulátort is? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Hornyánszki György

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves György!
   Természetesen lehet tölteni vele az EFB akkumulátort.
   Üdvözlettel, Tamás

   Válasz
   • Hornyánszki György

    Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Hornyánszki György

    Válasz
 35. Gábor

  Tisztelt Fikó Tamás. Agm akku nyugalmi feszültsége 12 v. Elképzelhető hogy a start-stop funkció ezért nem aktív mert már az aksi nincs azon a töltöttségi szinten vagy,kezd elfáradni?
  Üdv.Gábor

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Gábor!
   Igen elképzelhető.
   Az akku 100%-os töltöttsége 12,6 Volt ha kerek 12 Voltot mér akkor az csak 50-60%-os töltöttséget jelent.
   Abban az esetben ha az akkumulátor már elmúlt 5 éves kapacitásgyengeség is jelentkezhet.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 36. István Szabó

  Tisztelt Tamàs !
  Audi a 4 b8 audiban ami start/stop rendszerü.
  Szeretnék lassan akkumulátort cserélni.
  Szükséges e a bem kódot beirni ,vagy megtanulja magàtól hogy új akkumulátor került beépítésre ?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Igen, 2-3 nap alatt megtanulja magától.

   Válasz
 37. Biró István

  Kedves Tamás!

  Miért nem lehet kapni a piacon Audiba való gyári akkumulátort? Olyanra gondolok ami 12éve van az autóba és már szégyeljük a szervizben, hogy semmi baja. Fekete színű Varta aminek semmi köze a piacon kapható AGM-hez. Az új toyotában 2 év alatt 40% ra degradálta le az akksit a szipiszuper töltésvezérlő pedig a start/stop folyamatosan kikapcsolásra kerül. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy itt egy tudatos élettartam ciklus program szerint töltenek ezek a vezérlők és magasról tesznek a tartósságra a környezetvédelemre vagy a pénztárcánkra vagy az akku állapotára. 3 évente akksi kuka program van az agyukban és kész. Egy jó AGM-et másképp nem lehet tönkretenni ilyen gyorsan, csak tudatosan. Értem, hogy fogyasztói társadalom meg minden de ez már gáz.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves István!
   Gyári akkumulátort nem lehet venni. Azokat csak az autógyár megrendelésére készítik és ami a legfontosabb, abban a minőségben ahogyan azt az autógyár mérnökei előírják. A másodlagos piacra készített akkumulátorok élettartamát átlagosan 4-5 évre tervezik. Igen, ez a fogyasztói társadalom, mentségükre szolgáljon, hogy az ólom savas akkumulátor az egyetlen olyan áramtárolásra alkalmas eszköz ami 100%-ig újrahasznosítható. Természetesen az élettartamot merőben befolyásolhatja a gépjármű használatának módja, ahogyan írja a beleszerelt töltésvezérlés és elektronikák, valamint nem utolsó sorban az autó állapota.

   Válasz
 38. M. Tibor

  Tisztelt Tamás!
  Azzal a kérdéssel fordulok Önhoz, hogy adott egy KIA Ceed II (JD) kombi. Ebben szeretnék akksit cserélni, start-stop-os, kértem árajánlatot a szakszerviztől, de az felháborítóan drágának tűnik. Ha veszek egy megfelelő akksit (jelenleg egy 70Ah-s AGM-es VARTA van benne), ezt magam is tudom cserélni vagy kell valamit „tanítani” vagy állítani az autón? Van erre esetleg tapasztalata? Hogy cserélhetem ki úgy, hogy a beállításaim „ne menjenek el”, stb.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel:
  — m.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Tibor!
   Ha vesz egy az autójába való 70Ah Varta AGM akkumulátort, akkor azt megfelelő szerszámokkal ki tudja cserélni.
   Tanítani nem kell, az autó felismeri az új akkumulátort. Biztonsági okok végett feszültség alatt ne cserélje az akkumulátort, csak olyan beállítás veszhet el, amit utána újra be tud állítani. (rádió, telefon kapcsolat, hasonlók.) De elképzelhető, hogy ezek a beállítások sem fognak elveszni az akkumulátor csere alatt.
   Üdvözlettel, Tamás

   Válasz
 39. Tibi

  Tisztelt Cím!

  Korábbi hozzászólásokban olvastam, hogy az Exide AGM start stop akkumulátorok kevesebb inditóáraom adnak le mint mondjuk ugyanolyan inditóáramu Varta AGM akkumulátorok ezel kapcsolatban kérdezném hogy ez így van vagy-e vagy sem?

  Mit ajánlana egy 90 Ah 900 A akkumulátor helyett mire célszerű cserélni?

  Erre gondoltam – EXIDE Start Stop AGM Autó Akkumulátor 12V 95Ah 850A Jobb+ (EK950) – de a fentiek isemretében ha így van akkor mást kell nézzünk.

  Köszönöm előre is!
  Üdv Tibi

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Tibi!
   Az indítóáram leadása nem egy állandó érték. Az akkumulátoron feltüntetett értéket az akkumulátornak tudnia kell feltöltött állapotban -18 Celsius fokon. Ez az érték például egy nyári napon jóval magasabb.
   Tehát az indítóáram értéke függ a külső hőmérséklettől és a töltöttségi szinttől.
   Az említett EXIDE Start Stop AGM 12V 95Ah akkumulátor jó választás, de figyeljen arra, hogy méret azonos legyen a meglévővel, vagy a méretei végett beépíthető legyen a gépjárműbe.
   Üdvözlettel, Tamás

   Válasz
 40. Mayer István

  Tisztelt Fikó Tamás Úr!
  75 Ah EFB jobb+ 315x175x175 akkumlátorok közül melyiket ajánlaná az önök választékából a tapasztalatok alapján? Mennyivel jobban éri meg egy gyári Ford akku vásárlása. Abból is van Ford Motorcraft ami alacsonyabb árú ás a Ford EFB magasabb árú. A két Ford akku között a súlyban is van eltérés ez jelentheti azt , hogy az egyikből kispóroltak valamit?
  Melyik üzletnél van lehetőség a cserére Ford Kuga 2.0 Tdci 2016.
  Üdvözlettel: M.István

  Válasz
 41. Dóra Berecky

  Jó napot kívánok
  Audi A8D4 4.2-es 2013évjáratú autóba milyen akumlátor felel meg?mert senki nem tudja eldönteni,hogy start-stop vagy egyszerű.
  Köszönöm válaszát

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Üdvözlöm Dóra!
   Az autóba Start-Stop képes AGM akkumulátor való.
   Ellenőrizni úgy lehet, hogy a Start-Stop rendszer ki van építve az autóba, amennyiben nincs, úgy járó motornál meg kell mérni a töltési feszültséget és ha 14,4 – 15 Volt között tölt a generátor akkor AGM akkumulátor való bele, amennyiben maximum 14,4 Volt úgy a hagyományos is beépíthető, ennek ellenére gyárilag AGM akkumulátorral szerelték az autót.

   Válasz
 42. Mihaly

  Tisztelt Fikó Tamás
  Szeretném megkérdezni a véleményét hogy okozhat e különféle elektromos hibákat egy régebbi (5 éves) vagy éppen egy új teljesen odaillő de nem Varta vagy Bosch) akkumulátor egy Audi A3 (2017) ban. Az akksi 10 hónapja volt cserélve szakmühelyben és csere előtt egyszer már feldobott különféle hibakódokat. Ez az amiért az akksi egyébként kilett cserélve(5 éves volt) és utána 10 hónapig semmi probléma nem volt a kocsival. Az autó jelenleg is össze vissza ad különféle hibakódokat (gumiabroncs nyomás probléma,kézifék elromlott, felsőholtpont érzékelő szenzor hibás,) A multkor már nem is akart elindulni egy rövid ideig.Természetesen megvolt nézetve autóvillamossági szerelőkkel akik nem találták a hibát (több órán át keresték) és azt mondták valószinüleg kábel szakadás vagy érinkezési problémás és 1-2 hét is lehet mire rájönnek mi a hiba. A szerelők az mondják kizárt hogy a 10 hónapos akksival van a gond de vannak akik javasolják (nem szerelők) hogy cseréljük ki az akksit megint és az összes probléma megoldódik.

  Válaszát köszönöm előre is.

  Mihály
  Mihály

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Mihály!
   Első körben az akkumulátor töltöttségét kell megvizsgálni. Amennyiben az akkumulátor le van merülve, úgy okozhat hasonló problémákat.
   Én sem tartom elképzelhetőnek, hogy az új akkumulátor tönkrement, azaz zárlatos lett, ugyanis akkor egyáltalán nem lenne képes beindítani az autót.
   Tehát töltsék fel az akkumulátort, legalább 24 órán keresztül. Nagy valószínűséggel megoldódik a probléma, de ha pár hónapon belül újra jelentkezik, akkor újra át kell vizsgálni az autót.
   A kábel szakadás szinte kizárt. A lemerülés oka, lehet, az autó hibája is, de ha ritkán van használva az autó, az is okozhat lemerülési problémákat. Ha ritkán van használva, akkor 3 havonta külső töltővel fel kell tölteni az akkumulátort, hogy ne forduljon elő újra ez a hiba. Tehát a leírtak alapján az én véleményem, hogy az akkumulátor csak le van merülve.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 43. Bánkuti László

  Kedves Fikó Tamás úr!
  Tanácsát kérném az alábbiakban.
  Egy mazda CX-30 150Le SKYACTIV G 2.0 autóhoz keresnék megfelelő akkumulátor töltöt ami csepptöltésre is alkalmas.
  A gépkönyv szerinti akkumulátor specifikációja. My hybrid esetén: 12V-60Ah/20HR vagy 12V-65 Ah
  Amit kinéztem az a CTEK MXS 5,0 tipusa.(ez megfelelő lehet,vagy mást javasolna ?)
  Ennek legfőbb jellemzői:
  Stabil töltőáram max. 5 A
  Hőmérséklet-érzékelő a problémamentes töltéshez szélsőséges hőmérsékletek esetén
  A mélyemerült akkumulátorok helyreállítására is alkalmas
  12 V újratölthető akkumulátorkapacitása 1,2-110 Ah, akár 160 Ah a karbantartási töltéshez
  Megfelel az IP65 védelmi osztálynak.
  Még egy kérdésem lenne,hogy töltés alatt le kell e venni a saru kábelt?

  Köszönöm: László

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves László!

   Az említett töltő CTEK MXS 5.0 tökéletes választás az akkumulátor töltésére.
   Töltés alatt nem muszáj levenni a sarukat, de mivel a Mazda CX-30 akkumulátorához könnyű hozzáférni, ha úgy biztonságosabbnak tartja a negatív sarut lekötheti egy 10-es villáskulcs segítségével.
   Az autó beállításai elméletileg nem fognak elveszni mivel azoknak adatait az i-ELOOP kondenzátor tárolja.

   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 44. Szabo Zoltan

  Tisztelt Fiko ur!

  Honda cr-v 1.6 diesel automban jelenleg egy varta 12V 74Ah 680A(en) 2 eves akkumulator van. Negy es fel eve van nalam az auto, de ez mar a masodik akku, amit cserelnem kell. Max 2 evet bir benne. Lemerul, feltoltom es egy nap mulva ujra lemerul. A jelenlegi varta 12v 74Ah 680A akkut le akarom cserelni, egy eco power efb 12v 75Ah 720A +30% akkura. Ez a 680A, vagy a 720A kulonbseg okozhat-e problemat, vagy nyugodtan kicserelhetem (Sajnos a billentyuzet miatt nem tudok normalisan irni)

  Udvozlettel: Zoltan

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Zoltán!
   Nem lesz probléma, ha erősebb akkumulátort szerel az autóba. Sőt, ha start-stop rendszerű az autó akkor szükséges is az EFB technológia. Viszont start stop képes akkumulátorokból csak a gyári minőséget ajánlom, ami a Varta, Banner vagy Exide.
   Üdvözlettel, Tamás

   Válasz
   • Zoltan Szabo

    Koszonom a valaszat.

    Válasz
   • Zoltan Szabo

    Koszonom a valaszat. Udvozlettel Zoltan

    Válasz
 45. M.Bence

  Kedves Tamás!

  Szeretném a szakmai segítségét kérni töltőberendezéssel kapcsolatban. Van egy 2018-as évjáratú mazda 3-as autóm amiben tudomásom szerint EFB típusú akkumulátor található. Szeretnék hozzá vásárolni egy ár/értékben megfelelő töltőt. Sok helyen a CTEK termékeit ajánlják, de az árát tekintve átlag felhasználásra túlzónak érzem. Ön szerint valósan megéri ez a termék a felárat vagy választható olcsóbb készülék is?
  Érdekelne a véleménye erről a termékről:
  https://lestiakku.hu/webaruhaz/4ah/d-a-b-6v-12v-2amp-4amp-akkumulator-tolto/
  Vagy esetleg tud javasolni más alternatívát?
  Ezeknek a pici töltők szulfátmentesítő funkciójának van érdemi haszna? Vagy ezt csak professzionális nagy berendezés tudja hatékonyan elvégezni?

  Válaszát előre is köszönöm:
  M.Bence

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Bence!

   Igen, én is a CTEK töltőt ajánlanám. Sajnos az olcsóbb 10-20ezer Forintos töltők csak kis teljesítményű pl.: 45Ah akkumulátorok, vagy motor akkumulátorok töltésére alkalmasak. Ezt tapasztalatból írom. A 10.000 Ft alatti töltők pedig szinte csak a motor akkumulátorok töltését tudják hibátlanul elvégezni. A probléma az olcsó töltőkkel, hogy olcsó, és kis teljesítményű alkatrészekkel gyártják, melyek a 10 Volt kapocsfeszültség alá merült akkumulátorokat képtelenek feltölteni. Tehát amikor igazán szükség lenne rá akkor hagyják cserben az embert, valójában ablakon kidobott pénz egy ilyen töltő megvásárlása.
   A CTEK-től olcsóbb, de még megbízható jó minőségű töltő kínálatunkban a Forex 7 Amper:
   https://lestiakku.hu/webaruhaz/tolto-es-indito-keszulekek/forex-12v-7amp-akkumulator-tolto-t127/
   Minden esetben ezt a két márkát ajánlom, a Forex, illetve a CTEK töltőt:
   https://lestiakku.hu/webaruhaz/tolto-es-indito-keszulekek/ctek-mxs-5-0-akkumulator-tolto-12v-5-amp-56-999/
   Ezek szinte örök darabok, és csak egyszer kell rájuk beruházni.
   Szulfátmentesítést csak nagy berendezés tud hatékonyan elvégezni, de egy valóban szulfátosodott akkumulátorral már nem érdemes foglalkozni.

   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
   • M.Bence

    Kedves Tamás!

    Nagyon köszönöm a részletes válaszát. Tisztult a kép. 🙂

    Üdvözlettel:
    M.Bence

    Válasz
 46. zakariás gábor

  Kedves Tamás!
  Azt szeretném kérdezni, hogy van egy 2017-es vw sharan 2.0 dizel start stop-os autóm a következő akkumlátorral:

  típus: Yuasa YBX3110
  kapacitás: 80 Ah
  hidegindítás: 760

  az autót szinte csak utazásra használom mert városi autónak van egy másik, viszont szeretném az akkumlátort megfelelően karbantartani és ezért vásárolnék egy megfelelő töltőt. A kérdésem az lenne, hogy tökéletesen megfelelő számomra a CTEK MXS 5.0 töltő vagy ez kevés és inkább a CTEK MXS 7.0 vagy CTEK MXS 10.0 lenne alkalmas? 5.0-ás töltőnél azt olvasom, hogy „Tölthető akkumulátorok: 1,2-110 Ah ” tehát ez alapján elvileg jó de több helyen is azt olvasom, hogy a töltő legalább az akkumlátor kapacitásnak egy tizedével tudjon tölteni.

  Segítséget előre is köszönöm!
  Gabor

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Gábor!

   Az akkumulátor töltésére tökéletesen elegendő a CTEK MXS 5.0 töltő.
   Az akkumulátorokat kapacitásuknak maximum egy tizedével szabad tölteni, ez valóban így van, de ha ez az érték kevesebb akkor beszélhetünk kíméletes töltésről. Egy 80Ah akkumulátort a cégünknél sem töltünk több amperrel mint 5-6A.
   Időben ez azt jelenti, hogy egy 5A töltő óránként 5 Ampert pumpál az akkumulátorba, tehát egy lemerült 80Ah akkumulátort 16 óra alatt képes teljesen feltölteni. Egy 7 Amperes töltő kicsit gyorsabban, kb. 11 és fél óra alatt végez a feladattal.
   A CTEK egy jó minőségű Svéd gyártmányú töltő, a specifikációjának megfelelően képes hibátlanul elvégezni a töltési folyamatot, minden ólomsavas akkumulátoron.

   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
   • zakariás gábor

    Kedves Tamás!

    Nagyon köszönöm a gyors és profi választ akkor maradok a CTEK MXS 5.0 -ás verziónál. Intézem is a beszerzést és hétvégén tesztelem.
    Jó hétvégét, szép napot!
    Gabor

    Válasz
 47. S Zoltán

  Kedves Tamás,

  5 éves Ford Mondeoban kellene cserélni az akkumulátort, jelenleg még a gyári AGM aksi van benne, de már gyenge, mert a start-stop rendszer egyáltalán nem működik és az ülésfűtés is nagyon halovány. A kérdésem, hogy le lehet-e cserélni a gyári AGM-et egy EFB rendszerű aksira. Sajnos a Mondeoba csak az alacsony, 175 mm, akku a jó, és ilyet sehol nem találtam a különböző márkáknál csak a gyári Fordnál, ami majdnem kétszer olyan drága.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdv,

  Zoltán

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Zoltán!

   A 2018-tól gyártott Ford modellek esetén AGM akkumulátorokkal szerelték az autókat ami 190mm magas.
   AGM-ből nem létezik 175mm magasságú akkumulátor, tehát azokat a Ford járműveket melyeket AGM akkumulátorral szerelték, azok már mind 190mm magasságúak.

   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
   • S Zoltán

    Kedves Tamás,

    Nagyon szépen köszönöm a választ, időközben beszereztem Önöktől egy 190 mm-es, megfelelő AGM akkumulátort.

    Üdv,

    Zoltán

    Válasz
 48. Hosszú Béla

  Kedves Fikó Tamás
  Olvasgattam az előző hozzászólásokat és az Ön türelmes és szakszerű válaszait. Sokat lehet belőlük tanulni. Közben bennem is felmerült néhány kérdés.

  2023 májusában legyártott Skoda Fábia IV -em van – tehát vadi új. Nem tudom, hogy milyen típusú akkumulátor van benne. Nem sikerült kiderítenem sem a hozzá kapott használati utasításból, sem COC bizonylatból, az autóban meg le van takarva a címkéje. Azt sem tudom, hány Amperórás?
  1. klasszikus elektrolit oldatos – ilyen biztosan nem
  2. AGM (elektrolitet elenyelő szövetes) (VRLA)
  3. GEL (zselé elektrolitos)
  4. EFB

  1. kérdésem: Az én akkumulátor típusomnak milyen erősségű töltőáram szükséges? – vagyis melyik móddal töltsem az akkut, hogy ne tegyek kárt benne vagy az autó elektronikai rendszerében: (kimásolva a töltő használati utasításából, amit a LIDL-ben vettem Ultimate speed ULGD 3,8 A1)
  1. 6 Voltos Motorbicikli akkuhoz: max 7,3 Volt – 0,8 A erősségű töltőárammal
  2. 12 Voltos Motorbicikli akkuhoz: max 14,4 Volt – 0,8 A töltőárammal (autóakku esetében ez lassabb és kíméletesebb)
  3. Autó 14,4 Volt – 3,8 A … a 14 Ah-120Ah kapacitású autóakkumulátorokhoz való
  4. Autó téli „hópehely” mód 14,7 Volt – 3,8 A … 14 Ah-120Ah kapacitású autóakkumulátorokhoz való hideg időben, illetve az AGM típusú akkumulátorokhoz

  Nyáron kicsit többet közlekedtem vele, szeptember óta kevesebbet – mondhatni hétvégi sofőrködöm. Ezért kb október óta 1-2 hetente rátöltögetek az akkura. Általában a 2. illetve a 3. módot szoktam használni úgy, hogy a másodikkal kezdem a töltést és kis idő után átkapcsolom a 3.-ra. A 4. módot nem használtam még soha, mert nem akarom hogy gázosodjon az akku (pezsegjen).

  2. kérdés: Az én akkumulátor típusomnál milyen értéket (hány Voltot ?) kellene mutatnia a töltő kijelzőjének a töltés befejeződésekor és ezt minimum vagy remélhetőleg mennyi ideig kellene megtartania? – mert az enyém bizony 1-2 nap után a mostani december végi hidegekben a Lidl-ben vásárolt teszter szerint már csak félig van töltve? (Persze tisztában vagyok vele, hogy hidegben kisebb értékeket produkál az aksi.) Ezt úgy mértem vele, hogy a garázsban parkoló kocsi motorháztetejét felnyitottam, majd a távvezérlővel bezártam. 2 óra múltán a kocsi nyugalmi állapotában mértem a feszültséget.
  Hozzáteszem, hogy a műszerfalon az autó nem jelez semmit, nem jelzi hogy az akku töltöttsége már gyenge lenne.
  A válaszokat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Hosszú Béla

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Hosszú Béla!
   Sajnos nem fogom tudni megmondani milyen akkumulátorral szerelték az autóját. Nagy valószínűséggel EFB, vagy AGM technológiás akkumulátor van benne.
   Ezeket az akkumulátorokat télen a „hópehely” móddal, nyáron pedig a 3. Autó opcióval töltse. A 3,8A áramerősség elegendő, hogy károsodás nélkül feltöltse az akkumulátort.
   A gázosodás csak 15 Volt töltőfeszültség felett jelentkezik.
   A 2. motorbicikli opciót azért ne használja autó akkumulátorhoz mert felesleges.
   Ezek a töltők úgy vannak megépítve, illetve olyan biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, hogy semmi képen se tudjanak kárt tenni az autóban, vagy az akkumulátorban.
   A töltési feszültség 14,7 Voltnál levezérel, illetve a 3,8 Amper áramerősség is olyan „kevés”, hogy gyakorlatilag nincs mitől tartania használat közben.
   Az akkumulátornak nyugalmi állapotban, (nem közvetlen töltés után) 12,5 – 12,6 Voltot kell mutatnia. Ha ettől kevesebb az akkumulátor töltésre szorul.
   Azok a műszerek melyek nincsenek hivatalosan kalibrálva akár 10-20%-os eltérést is mutathatnak. Arra jók, hogy egy hozzávetőleges értéket tudjanak mutatni. Amíg az autó nem jelzi, hogy az akkumulátor gyengélkedik, addig biztonságosan használhatja. Hozzáteszem ha az autó jelzi, hogy az akkumulátor töltésre szorul, azt már sok esetben indítás közben is lehet érzékelni.
   Üdvözlettel, Fikó Tamás

   Válasz
 49. Piskóti Zoltán

  Tisztelt Fikó Úr! Az lenne a kérdésem, hogy vettem egy start-stopos lakóautó, ami 3 éves és 10000 km van benne. A belső áramellátást egy Banner Running Bull agm akku biztosította. Az most feladta a harcot és elhalálozott. Az első kérdésem, hogy milyent vegyek helyette ? A másik pedig, hogy márciusban akarunk vele nagyobb útra menni. Mivel ártok kevesebbet, ha két hetente beindítom és megyek kb. húsz kilométeres kört, vagy hagyjam állni a ház előtt ( az akksi elég mélyen el van dugva, Renault Master ) és kibírja ezt a másfél hónapot baj nélkül ? Illetve mi lenne a leg ideálisabb megoldás ? Válaszát várva. köszönettel és tisztelettel Piskóti Zoltán.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Tisztelt Piskóti Úr!
   A ritkán használt szezonális járművek problémái, hogy a benne lévő akkumulátor lemerül.
   Amennyiben a Banner Running Bull AGM akkumulátor „csak” 3 éves, nagy valószínűséggel mély kisült állapotban van. Az ilyen akkumulátor feltöltését nagy teljesítményű úgy mondják ipari töltő képes elvégezni. Ha vásárol egy új akkumulátort, és legyen az bármilyen, de 1,5 hónapig nem használja, ugyan ebbe az állapotba fog kerülni mire hosszabb útra mennek. Ha nem akar hetente, kéthetente az akkumulátor töltésével bajlódni, akkor 2-3 naponta és ne 2 hetente, indítsa el az autót, nem szükséges vele menni, de legalább 10 percig járassa alapjáraton. Ez idő alatt a generátor dolgozik és megakadályozza, hogy az akkumulátor lemerüljön. Sajnos 2 hét állásnyi áramveszteséget már nem tud visszapótolni a generátor ezért javasoltam, hogy 2-3 naponta indítsa be.
   A Banner Running Bull AGM egy nagyon jó minőségű akkumulátor ár/érték arányban még mindig a legjobb a piacon, ezért ezt a típust ajánlanám, továbbra is.
   Üdvözlettel, Fikó Tamás

   Válasz
   • Piskóti Zoltán

    Nagyon köszönöm a választ. Ennyire hisztis az agm akku ? Mert a motorban lévő akksit november elején kiszedtem és márciusig a szobában tároltam. Márciusban minden extra nélkül betettem és még a kilenc éves akksi is pöccre indította a motort. A személyautóm ( Toyta Auris ) nem start-stopos , van, hogy egy hónapig nem megyek vele és mégis gond nélkül indul. A Banner 5 és fél voltra merült le. Feltettem töltőre, de egy nap alatt töltötte fel 13 voltra, majd miután levettem a töltőről lement 12.4-re. Ez elvileg lemerültnek számít. Lehet, hogy ha felteszem ilyen ipari töltőre, az feltöltené, vagy reménytelen ? A másik kérdés pedig, ha a lakóautóval leállok este egy parkolóban és megy a világítás, fürdésnél, egyebeknél a szivattyú, akkor az meríti az akksit. Fennáll a veszély, hogy annyira lemerítem, hogy nem tudja utántölteni? Mert azért ez nagyon gáz lenne? Illetve, honnan tudom, hogy hol a határ fogyasztásban, ahonnan már nem tudja a generátor utántölteni és miért nem tudja utántölteni? A régi szép Ifás időkben, volt, hogy bekapcsolva hagytam a doboz világítást, nullára merült az akksi, berántottuk és mindenki ment boldogan a dolgára. Kezdem visszasírni a régi szép időket. Szóval mire készüljek, vegyek egy ipari töltőt, ha két-három napig a hegyekben táborozok, vagy mondjak le a lakóautó adta kényelemről és inkább sátorozzak? Köszönettel Piskóti Zoltán.

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Egyáltalán nem hisztis az AGM akkumulátor. Nehéz úgy tanácsot adni, hogy nem tudom megvizsgálni a járműt, vagy az akkumulátort. Ebben az esetben mindig a legrosszabb forgatókönyvet vázolom fel, abból baj nem lehet. Ha 5 Voltról fel tudta tölteni 12,4 Voltra az jó hír, komolyabb töltőre nem lesz szükség. Az akkumulátort mély kisült állapotból sikerült 80%-os töltöttségi szintre hozni, ami azt jelenti, ha tovább tölti 3-4 órát akkor a 100%-ot is elérheti. Töltés után mindegyik akkumulátor 13 Volt feletti feszültséggel rendelkezik, de pár óra pihentetés után visszaáll arra a szintre, amire fel lett töltve. Az AGM akkumulátor 100%-os töltöttségi szintje 12,6 – 7 Volt, ezt kellene elérni. Az elektronikákkal rendelkező autók sajnos merítik az akkumulátort álló helyzetben is. A merítés mértéke függ attól, hogy mekkora az áramfogyasztás, illetve a lemerülési idő függ attól, hogy mekkora az akkumulátor kapacitása. Ha például feltölti az akkumulátort, és leköti az autó elektromos hálózatáról, tehát leveszi a sarukat, akkor nem fog lemerülni, több hónapot is állhat. Tapasztalatból írom, hogy az áramtalanító kapcsoló nem megoldás, le kell kötni a sarukat. Ha olyan helyen kempingezik ahol nincs biztosítva vezetékes áram, akkor a fogyasztás mértékétől függ az, hogy mennyi idő alatt merül le az akkumulátor.
     Ha egy 100Ah akkumulátort 100 Watt-al fogyasztjuk, akkor 7 órán át képes áramot biztosítani, utána lemerül. Ilyenkor az akkumulátor még nem kerül mély kisült állapotba, a feszültsége 11 Volt lesz, ami viszont már kevés a 12 Voltos berendezések működtetéséhez. Ezt a lemerülést valamelyest generátorral is tudja pótolni, mert nem 5 Voltról kell feltölteni az akkumulátort, de a 100%-os töltést, csak hálózatról, töltővel tudja elérni.
     Amire oda kell figyelni:
     – nem szabad 11 Volt alá meríteni egy akkumulátort.
     – ha lemerült, belátható időn belül (1-2 hét), fel kell tölteni
     – ha nincs használva az akkumulátor, le kell kötni minden elektromos berendezésről.
     – több hónap használaton kívüli időszak alatt az akkumulátor legyen feltöltve
     A leírt opciók helyett amit már írtam, 2-3 naponta indítsa el az autót, de lehet elegendő lenne hetente egyszer is, ezt ugye csak mérések alapján tudnám pontosan megmondani. Vagy töltse fel az akkumulátort havonta egyszer, de használat előtt, mindenképpen.
     Üdvözlettel, Fikó Tamás

     Válasz
 50. Piskóti Zoltán

  Tisztelt Fikó Úr ! Nagyon köszönöm a kimerítő tájékoztatást. Hasznos volt. További nagyon kellemes hétvégét. Tisztelettel Piskóti Zoltán.

  Válasz
 51. Horváth János

  Kedves Fikó Tamás!

  Érdeklődnék, hogy egy Honda Civic 2017 1,5 VTEC kocsiba EFB 12V 60AH 640A akkumulátor cserénél kell-e újra programozni a rendszert vagy simán megoldható? Válaszát előre is köszönöm.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves János!
   Nem szükséges újraprogramozni a rendszert, az akku kicserélése után hibátlanul fog működni az autó.
   Üdv, Tamás

   Válasz
 52. Szemán László

  Tisztelt Fikó Tamás Úr!

  Az alábbiakban kérném a segítségét. Van egy E90 325xi autóm 13 év után kellett benne előszőr gyári AGM akkumulátort cserélni, most is az került a helyére. Az elkövetkező hónapokban az autót több hétre vagy akár hónapra is le kell tennem garázsba és maximum 2-3 hetente fogom tudni beindítani és egy egy 20-30 km es távot megtenni vele. Jelenleg 2 LIDL is akksitöltővel rendelkezem, egy egyszerűbb kivitel és egy „komolyabb” kivitel. Mindkettő tudd hópihés programot. A kérdésem, hogy ebben a letárolt állapotban hogyan tudnám az akkumulátor élettartamát megtartani, fenntartani? Azaz mi a helyes hosszútávú autótárolás akkumulátor védelmének titka? Köszönöm megtisztelő válaszát.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves László!

   Több lehetőség is van.
   – egyszerűen leköti a negatív sarut amikor nem használja az autót, így nem fog merülni az akkumulátort.
   – hetente, vagy kéthetente feltölti az akkumulátort bármelyik LIDL töltővel, akkor is ha közben használta az autót 20-30 km-en.
   A csepptöltést azaz a napokig, hetekig tartó folyamatos töltést nem javaslom, azzal pont azt éri el, hogy rövidíti az akkumulátor élettartamát, mivel a töltő folyamatosan használja, dolgoztatja az akkumulátort.

   Üdvözlettel, Tamás

   Válasz
 53. T.Milán

  Kedves Tamás!

  Volkswagen Golf VII. 1.6 CRTDI típusú gépkocsim akkumulátorát szeretném töltei, amiben Varta EFB akkumulátor van, feltehetőleg még a gyári. Az akkumulátor töltésével kapcsolatban szeretnék érdeklődni az alábbiakról:

  1. Az akkumulátor töltésével kapcsolatban a kezelési könyv azt írja, hogy csak szakszervizben lehet tölteni. Ezt mennyire kell komolyan venni? Tölthettem Otthon?
  2. A Varta honapján az alábbi utasítás található: „KÉRJÜK, ne töltsön AGM és EFB akkumulátorokat, melyek professzionális gondozást igényelnek”. Ennek alapján EFB akkumulátort lehet tölteni? Ha igen milyen töltővel, kell hozzá speciális töltő (egyszerűbb inteligens töltő jó lesz hozzá, vagy kell hozzá egy komolyabb, pl.: CTEK MXS 5.0)?
  3. Sima töltő módban, vagy AGM módban kell tölteni az EFB akkumulátort?
  4. Jól tudom, hogy a töltő negatív csatlakozóját nem a negatív sarura kell rakni, hanem az autó oldalán található negatív pontra?
  5. Tölthettem úgy az akkumulátort, hogy nem veszem le az akkumulátor sarukat?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:
  T. Milán

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Milán!

   1. Nem kell komolyan venni a kezelési könyv ezen írását, töltheti otthon nyugodtan.
   2. Az EFB akkumulátorokat bármilyen ólom-savas akkumulátorok töltésére alkalmas töltővel lehet tölteni. A szöveget amit írt, viszont nem teljesen értem, valószínűleg fordítóprogrammal íródott, vagy aki fordította, egyáltalán nem ért az akkumulátorokhoz.
   3. Valójában bármelyik opció jó lehet. Az AGM mód annyit jelent, hogy 4-5 tized Volttal magasabb feszültségen töltődik az akkumulátor. Az az opció télen, a hideg időben hatásos, illetve hamarabb feltöltődik az akkumulátor, de még nem károsodik sem az EFB, sem a hagyományos technológiával készített akkumulátor.
   4. Ez bikázás esetén ajánlott. Akkumulátor töltése esetén a csipeszek inkább a sarukon legyenek.
   5. Töltheti, viszont a Golf esetében könnyen eltávolítható a negatív saru, elég csak ezt leszedni. Ha viszont nem szeretné, hogy az autó elfelejtse a beállításokat, akkor töltheti bekötött állapotban, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy a töltési feszültség ne haladja meg, a 14,8 – 15,0 Voltot. Ezen érték felett, már károsíthatja az autó 12 Voltos rendszerét, igaz csak hosszú távon, (több napon keresztül), és akkor is csak a biztosíték láthatja kárát, ugyanis minden áramkört biztosíték véd.

   Üdvözlettel,
   F. Tamás

   Válasz
 54. Kelemen Rita

  Tisztelt Fikó Tamás!

  2011-es évjáratú Mercedes Benz A-160 W 169 (benzines, 70 kW-os) autóm van, amit 2020-ban vásároltam.
  Hol tudom ellenőrizni, hogy vajon ebbe az autótípusba START-STOP rendszerű akkumulátort kell-e használni. Jelenleg nem ilyen fajta van autóban, viszont nagyon hamar lemerül pedig csak 2,5 éves az akksi. Tény, hogy keveset használom, de okozhatja a START-STOP akkumulátor hiánya ezt gyengébb teljesítményt.
  Válaszát előre is köszönöm.
  K. Rita

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Rita!

   Nem szükséges hozzá START-STOP rendszerű akkumulátor, sőt ha ilyet vásárolna, az sem oldaná meg a lemerülési problémát.
   A lemerülés oka, a ritka használat. Ahhoz, hogy elkerülje az állandó lemerülést, vagy rendszeresen hetente legalább 4-5 alkalommal használni kell az autót, vagy időnkét kb. 3 havonta feltölteni külső hálózati töltővel legalább 10 órán keresztül.

   Üdvözlettel, Tamás

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló bejegyzések

Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

Miért is kell nekünk az akkumulátor csepptöltés? Az őszi és téli hónapok beálltával sokan pihentetik hobbi járműveiket akár autót vagy motort. Ilyenkor hetekig, hónapokig nincs beindítva a jármű ezt elsősorban az akkumulátor sínyli meg. Minden járműnek legyen az autó...

Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

Tudta, hogy a start-stop rendszerrel ellátott autók nem hagyományos akkumulátorral működnek? Extrém elvárások vannak velük szemben, hiszen az önindító gyakori működtetése rendkívül nagy energiát igényel. Éppen ezért, ha valami gond adódik vele, akkor sem tud úgy...

Az ideális autó akkumulátor töltő

Az ideális autó akkumulátor töltő

Milyen az ideális autó akkumulátor töltő? Megszámlálhatatlan autó akkumulátor töltő létezik a piacon, de sajnos számos olyan akad köztük, ami épp csak akkumulátor töltésére alkalmatlan. Bármennyire is csábító az alacsony ár, 10.000 Ft alatt nem szabad töltőt...