Akkumulátor vitorláshajóba, motorcsónakba

 

A májusi kikötőszezon beköszöntöttével a hajótulajdonosok (legyen szó akár motorcsónakról vagy vitorláshajóról) felkészítik hajójukat a nyári szezonra. Sok esetben a telelés során a helytelenül karbantartott, vagy időközben elöregedett akkumulátor számos bosszúságot tud okozni,

Ebben a cikkben összeszedtem számos hasznos infót, azoknak, akik megbízható munkaakkumulátor keresnek vizi járművükhöz.

Vitorláshajó akkumulátor

 

A leggyakoribb igény a vitorláshajók esetén merül fel. A magyar vizekhez mérten bőven elegendő egy 100Ah telep, ennél nagyobbat felesleges, kisebbet viszont nem érdemes szerelni. Egy 100Ah munkaakkumulátor bőven elegendő arra, hogy kikötőtől kikötőig elláson egy kisebb hűtőszekrényt, autós hifit, led világítást, de akár egy LCD TV is üzemeltethető vele. Fontos, hogy míg a kikötőben áll a hajó egy állandó külső áramforrás segítségével töltésre kerüljön az akkumulátor. A megfelelő töltő ebben az esetben egy jó minőségű automata, csepptöltő funkcióval ellátott hangtalan, minimum 7 Amperes töltő. Ilyen például a hűtőbordás, ventilátor nélküli FOREX T127, amely kis helyen elfér és praktikusan falra szerelhető. Ha a hajó önindítós robbanómotorral van felszerelve, a munka akkumulátor a motor beindítására is képes; igaz kicsi az indítóáram leadási képessége, de arra elegendő, hogy időnként motort indítsunk vele, tehát felesleges 2 különböző akkumulátort vásárolni.


Hajó akkumulátor

 

Sokszor felmerülő kérdés, hogy hajóba savas, vagy zselés akkumulátort válasszanak: a válaszom, hogy mind a kettő megfelelő. A savas akkumulátor, legyen az gondozást igénylő, vagy zártrendszerű, 45 fokig dönthető és kifolyásbiztos. A zselés úgymond ipari akkumulátoroknak több előnye van: 100%-ban kifolyásbiztos, magasabb a ciklusállósága és jóval hosszabb a szerkezeti élettartama – viszont az ára háromszorosa a hagyományos savas akkumulátoroknak.

Akkumulátor hajóba

 

Elektromos csónakmotor akkumulátor

 

A horgászok körében egyre elterjedtebb igény, hogy hangtalanul suhanjanak a vízen. Környezetvédelmi szempontokból is megfelelő választás az elektromos csónakmotor, amihez természetesen a meghajtó akkumulátor a megfelelő energiaforrás. A kereskedelmi forgalomban kapható 30-60 librás teljesítményű motorokig egyaránt a 100Ah meghajtó akkumulátort javaslom. Magyarország horgászvizein általában elegendő és biztonságos teljesítményt nyújt ahhoz, hogy evezés nélkül visszaérjünk a kiindulási ponthoz. Sajnos arra viszont én sem tudok választ adni, hogy egy feltöltéssel meddig bírja az akkumulátor, mivel a hatótáv függ a motor teljesítményétől, a hajó és a benne lévő emberek súlyától, a víz folyásának gyorsaságától, de még a szél erőssége is befolyásoló tényező lehet. Egy-két használat után tökéletesen kitapasztalható mekkora utat tudunk megtenni az akkumulátorunkkal.

Elaktromos csónakmotor akkumulátor

 

 

Amennyiben részletesebben érdekelnék a meghajtóakkumulátorok, ebben a blogcikkben részletesen kitérek a munkaakkumulátorokkal kapcsolatos összes tudnivalóra.

 

Kellemes csónakázást és jó szelet kívánunk!
Lesti Akku csapata