Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

3 hozzászólás

Írta: Fikó Tamás

2021.11.15.
Csepptöltés

Miért is kell nekünk az akkumulátor csepptöltés?

Az őszi és téli hónapok beálltával sokan pihentetik hobbi járműveiket akár autót vagy motort. Ilyenkor hetekig, hónapokig nincs beindítva a jármű ezt elsősorban az akkumulátor sínyli meg.

Minden járműnek legyen az autó vagy motor, álló helyzetben is van áram fogyasztása. A gyártó szerint a megengedett legnagyobb áramfogyasztás mértéke általában 0,02 Amper. Abban az esetben, ha különféle riasztót, vagy más elektromos berendezést szerelünk utólagosan a járműbe ez az érték meg sokszorozódhat.

Vegyük példaként a gyáriértéket, azaz motorunk 0,02 Ampert fogyaszt óránként. Egy közepes méretű motorba általában 12Ah teljesítményű akkumulátor kerül. Egy átlagos hónapban 672 az órák száma, vagyis a 0,02 Amper fogyasztással számolva 13,44Ah-t fogyaszt a 12Ah akkumulátorból.

Ugyanezen számok alapján egy kisebb autóban, melyben 45Ah teljesítményű akkumulátor van, 3 hónap, azaz 2016 óra alatt összesen 40,32Ah kerül elfogyasztásra.

Több megoldás létezik az akkumulátor lemerülése, sőt mélykisütött állaptának elkerülése érdekében.

 • Az akkumulátorról lekötjük a negatív kábelt, ezzel megszakítjuk az áramkört, vagy teljes egészében kiszereljük azt a járműből.
 • Időnként töltjük különböző töltőkkel, sok esetben a csepptöltés funkciót használjuk.

És meg is érkeztünk a csepptöltés lényegéhez, jelen írásom témájához.

A mai modern processzor vezérelt töltők kivétel nélkül tudják a csepegtető töltés funkciót és teljes mértékben automaták. Viszont ez a funkció kizárólag biztonsági okokból került a töltőbe, ugyanis, ha valaki hosszabb ideig akár napokon át tölt egy akkumulátort, mert elfelejtette, hogy felcsatlakoztassa, akkor feltöltés után ami maximum 24 óra biztonsági okokból a töltő átkapcsol csepptöltés funkcióra elkerülve ez esetleges túltöltésből eredő robbanás, vagy felgyulladás esélyét.

Erre a biztonsági funkcióra a töltő gyártó megragadva a lehetőséget marketing céllal elnevezte termékét, hogy készüléke csepptöltésre is alkalmas. Erre külön funkciógombot is rakott, amit általában „Recond” felirattal, vagy egy villáskulcs piktogrammal jelöl.

autó akkumulátor csepptöltése

Értelemszerűen úgy gondolkodunk (jogosan), ha nincs használva járművünk, elegendő időnként vagy akár állandóan csepptöltéssel szinten tartani az akkumulátorunk töltöttségét. Amennyiben így teszünk, az alábbi grafikonon látható az eredmény:

Diagram 1

A grafikonon lévő függőleges oszlop az akkumulátor töltöttségét jelzi százalékban, a vízszintes soron pedig az eltelt heteket látjuk. 20 hét lett megadva, tehát körülbelül 5 hónap.

A fenti ábrán jól látható, hogy ha időközönként csak csepptöltéssel töltjük az akkumulátort, mennyi idő alatt fog lemerülni. A csepptöltő mindig csak az aktuális akkumulátor töltöttségi állapotának a szintjét fogja tartani. Amint lecsatlakoztatjuk, az akkumulátor tovább merül, így még akár ki is számolható a megfelelő adatok birtokában, hogy mikorra fog teljesen lemerülni.

Abban az esetben, ha a csepptöltőt állandóan az akkumulátoron hagyjuk, akkor egy egyenes vonalat kapunk, tehát az akkumulátort azon a töltöttségi szinten tartja, ahol felcsatlakoztattuk.

Ennek hátránya, hogy az akkumulátor hosszú időn keresztül „dolgozik” azaz elhasználódik anélkül, hogy valóban használtuk volna. Tehát ez a megoldás sem praktikus, több esetben láttam már tönkre menni, elhasználódni így akkumulátort.

A helyes megoldás a következő:

Diagram 2

Az akkumulátort havonta töltsük, nem csepptöltés, hanem rendes töltési funkcióval, így a fenti ábrán látható eredményt kapjuk: az akkumulátorunk megfelelő töltöttségi szinten lesz anélkül, hogy elhasználódna, vagy lemerülne, és bármikor használatba vehetjük.

Lestiakku.hu

3 hozzászólás

 1. Sarkady István

  Tisztelt Fikó Tamás Úr,
  a cikkben látható akkutöltő készülék képen (CTEK MXS 5.0) bejelölt „RECOND” funkció nem csepptöltést jelöl. Ezzel az elírásával találkoztam a start-stop-os válaszai között is.
  Ez a funkció a készülék gyári leírása szerint az akku újrakondicionálására / regenerálására szolgál: megemelt 15,8 voltos töltőfeszültséggel buborékoltatja az akkusavat, amivel – elvileg – felkeveri azt, és megszünteti benne a rétegződést, ami kapacitásvesztést okoz.
  A kérdéses kép jobb felső sarkában látható 8-as számú LED jelzi a csepptöltő funkciót.
  Üdvözlettel: István

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves István!
   Valóban így van a készülék gyári leírásában köszönöm, hogy jelezte. Viszont a CTEK töltő az akkumulátor állapotától függően képes változtatni a töltési feszültséget, a töltési áramerősséget és az adott program időtartamát.
   A MODE gombbal valójában bármelyik opciót válassza, minden esetben mind a 8 programot végigfuttatja, amiből az első a szulfátlanítás és az utolsó a csepptöltés funkció. Tehát a „RECOND” funkció ahogyan leírta újrakondicionál, regenerál, az akkumulátor állapotától függően dönti el mennyi ideig, majd a programok végigfuttatásával a 8-as programon szinten tart. 10 nap után újra kezdi a programot amennyiben a töltőt nem kapcsoljuk le az akkumulátorról.
   Igaz ez az összes többi opcióra is, ugyanis ha például a motor piktogrammal ellátott funkciót válasszuk, akkor is a regenerálással kezd és a csepptöltéssel végez. Nehéz a CTEK töltő pontos működését behatárolni, valójában nem is lehet, mivel minden esetben az akkumulátor állapotától függően végzi el a töltési folyamatot a számára megírt program keretein belül.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz
 2. Karajos Jenő

  Tisztelt Fikó Tamás Úr!

  Nagyon köszönöm, hogy megvilágosította előttem a csepptöltés fogalmát, hasznosságát! Sajnos ez nem közismert, pedig mindenki jól jár/hat/na ezzel a tudással, hiszen az akkumulátorok élettartama hosszabbodna, ezzel a környezet is kevésbé károsodna.

  Sok sikert, szép napot, és kellemes Ünnepet kívánok!

  Karajos Jenő

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló bejegyzések

Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

Tudta, hogy a start-stop rendszerrel ellátott autók nem hagyományos akkumulátorral működnek? Extrém elvárások vannak velük szemben, hiszen az önindító gyakori működtetése rendkívül nagy energiát igényel. Éppen ezért, ha valami gond adódik vele, akkor sem tud úgy...

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Elsősorban tisztázzuk, mi is az a start-stop akkumulátor és a start stop autó rendszer? Ez alatt azt a technológiát értjük, ami az autó motorját megállásnál leállítja, majd indulás előtt beindítja. Az autógyártók a Start-Stop rendszert nem azért találták ki, hogy...

Az ideális autó akkumulátor töltő

Az ideális autó akkumulátor töltő

Milyen az ideális autó akkumulátor töltő? Megszámlálhatatlan autó akkumulátor töltő létezik a piacon, de sajnos számos olyan akad köztük, ami épp csak akkumulátor töltésére alkalmatlan. Bármennyire is csábító az alacsony ár, 10.000 Ft alatt nem szabad töltőt...