Autó akkumulátorok gyakorlati tudnivalói

31 hozzászólás

Írta: Lesti Akkumulátor

2018.09.18.
Auto Akkumulátorok Blogja

Autó akkumulátorok gyakorlati tudnivalói

Ebben a cikkünkben az autó akkumulátorok gyakorlati tudnivalóival foglalkozunk. Az ember nem vásárol akkumulátort minden héten az autójába, azonban amikor szükség van rá, nem árt tisztában lennünk néhány általános tudnivalóval. A hasznos információk mellett gyakran felmerülő kérdésekre és előforduló problémákra keressük a válaszokat az alábbi cikkben.

 

Autó Akkumulátor

A leggyakoribb a 12V akkumulátor, a 30 évnél idősebb, régi autók esetében fordul elő, hogy a 6 voltos rendszerhez 6V akkumulátor szükséges.

6v Akkumulator Vizjeles

Elterjedt a zselés akkumulátor megnevezés, pedig ezek a telepek valójában csak zártrendszerűek, úgynevezett gondozásmentes akkumulátor, mely „zselét” nem tartalmaz.

A „zselés akkumulátorhoz” közelebb áll az AGM akkumulátor, mely kötött savas, az elektrolit nem lötyög benne, de még evvel a gyártással készülő akkumulátor sem tartalmaz valójában „zselét”.

Egy ólom savas áramtároló helyes megnevezése savas akkumulátor.

Hazánkban leginkább elterjedt népautó a Suzuki, melynél állandó fejtörést okoz, milyen akkumulátor kell bele. Megnevezései: japán, keskeny, vékony sarus, jobb, vagy bal pozitívos. A Suzuki Swift akkumulátor: a kétezres évektől gyártott Suzuki autókba már a normál, úgymond európai akkumulátor került. Az ezt megelőzően gyártott változatokban fellelhető a már említett japán, keskeny, vékonysarus Suzuki akkumulátor.

Suzuki Akkumulator

 

A legjobb autó akkumulátor fogalmát nehéz behatárolni, valójában az ár tükrözi a minőséget is. Három kategóriába sorolnám őket: alsó, közép és felső.

– Az alsó kategória az olcsó akkumulátor, melynél az ár vonzó, de nagy elvárást ne támasszunk vele szemben sem élettartamban, sem minőségben.

– A közép kategória kimondottan jó választás, neves gyártóknak a márkajelzés nélküli gyártmányuk, melyek általában hozzák a felső kategória minőségét. Ár/érték arányban ez a legjobb választás.

– A felső kategória nem igényel különösebb bemutatást, igaz az akkumulátor árak tartalmazzák a márkanév megfizetését is.

 

Autó akkumulátor árak

Akciós Akkumulátor árak

Az akciós akkumulátor vagy az akkumulátor olcsón kifejezés csalogató lehet, de nem minden esetben éri meg az árát. Ha például az adott termék azért „akciós”, mert a kereskedőnek el nem adott, régi készlete van, akkor nagy eséllyel öreg akkumulátort vásárlunk, ami a gyorsabb elhasználódáshoz vezet.

A motorkerékpár akkumulátor esetében más a helyzet, mivel nagyrészük a vásárlás után kerül üzembehelyezésre, szakkifejezéssel élve felsavazásra. Sav nélkül az akkumulátor hosszú ideig, akár évekig tárolható minőségromlás nélkül.

A munka akkumulátor ár jellemzően magasabb az autó indító akkumulátornál, mivel a ciklusállósághoz, az állandó lemerítéshez/feltöltéshez több nyersanyagot kell felhasználni a gyártás során. Vonzó lehet, ha találunk használt munka akkumulátor eladó hirdetést, de ezzel legyünk óvatosak! Nem biztos, hogy jó vétel még akkor sem, ha esetleg garanciális. Folyamatos alkalmazás mellett egy év alatt teljesen elhasználódott lehet egy meghajtó akkumulátor, ha pedig nem használták és lemerült állapotban tárolták, akkor szintén nagy eséllyel használhatatlan. Ezekre a hibákra a gyártó nem vállal garanciát.

 

Akkumulátor csere

Bizonyára sokan megpróbáltak otthon akkumulátort cserélni. Az akkumulátor kiszerelés lehet teljesen egyszerű és könnyű, de lehet nehéz is, sőt vannak olyan autó típusok, hogy még a szervízben is legalább egy órát vesz igénybe. Ilyen például a 2007-től gyártott Ford bármelyik típusa, de hasonlóan nehéz és körülményes a Citroen és Peugeot típusai. Az ilyen helyzeteknél lehet igénybe venni az akkusegély szolgáltatást, vagy ha indulásra bírjuk autónkat akkor el lehet vele gurulni a legközelebbi Lesti Akku szaküzletbe.

 

Miért érdemes szakszervizhez fordulni?

 • Elsősorban megbizonyosodhatunk, hogy valóban az akkumulátorral van probléma. Az akkumulátor teszt során kapunk egy állapotfelmérést.
 • Lehet, hogy a csere helyett az akkumulátor töltése után még hosszú ideig használható a lemerült telep és ezzel meghosszabbítható az akkumulátor élettartam.
 • Ha mégis cserére érett, számos eladó akkumulátor közül választhatunk.
 • Szakszerű akkumulátor beszerelés anélkül, hogy kárt tennénk az autónkban.
 • Tévhit, hogy az akkumulátor javítás vagy akkumulátor felújítás létezik; ugyanis a napjainkban gyártott zártrendszerű, gondozásmentes, köznyelven zselés akkumulátor elhasználódás utáni újraélesztése nem lehetséges. Az elhasználódás jele a jelentős szulfátosodásból eredő kapacitásveszteség, vagy cellazárlat esetleg belső szakadás.

A szakszervízben vásárolt autó akkumulátorok további előnyeiről olvassa el a “Hol vegyek akkumulátort?” cikkünket!

 

Akkumulátor típusok

Az alábbiakban felsorolok néhány, hazánkban forgalmazott jól ismert akkumulátor márkát és megosztok néhány, a hosszú évek során szerzett tapasztalatot.

 • Banner akkumulátor vélemény:

Osztrák gyártmány, a linzi gyár közel 4 millió darabot készít évente. Három névvel hozza forgalomba termékeit melyeknek minősége, megbízhatósága közel egyforma. Banner Starting Bull, Banner Power Bull, és Power Bull Professional. A felsőkategóriát célozzák meg, élettartamuk  nagyjából 5-6 évre tehető.

12v Auto Akkumulator

 • Varta akkumulátor vélemény és Bosch akkumulátor vélemény

Európán belül több országban a Johnson Controls cég gyártja őket, mely névhez több akkumulátor márka is köthető, mint például: Perion akkumulátor, ABS akkumulátor, Kraftmann akkumulátor. A mai elvárásoknak és követelményeknek megfelelően rendkívül megbízható és jó minőségű akkumulátorokat készít. Magyarországra a cseh vagy német gyárakból érkeznek a telepek. Zászlóshajó márkája három kategóriában kerül forgalomba: Varta Black Dynamic, Varta Blue Dynamic, és Varta Silver Dynamic. Ugyanezen három kategóriában léteznek a Bosch típusai: Bosch S3, Bosch S4, Bosch S5. A fekete Varta vagy Bosch egy elfogadható minőséget képvisel, átlag élettartamuk 4 évre tehető, a kék sorozat viszont a 6 éves átlagélettartalommal abszolút a felső kategóriába sorolható. Az ezüst jelölésű viszont jobbára a kettő között helyezkedik el: átlagosan 5 év a várható élettartama, ami a magas ára miatt nem éppen az ajánlott kategória.

Agm Akkumulator

 • Exide akkumulátor vélemény

Az amerikai márkát kontinensünkön Lengyelországban és Olaszországban gyártják. Szintén három névvel érkezik: Exide Classic, Exide Excell, és Exide Premium. Rendkívül jó marketinges háttérrel a márkanév egy igazi nagyágyúvá nőtte ki magát. Az abszolút szubjektív véleményemmel senkit sem akarok befolyásolni, de a jelentősen magas garanciális időn belüli meghibásodás és a 3 év körüli élettartam a vételi árához képest messze nem az ajánlott kategóriába sorolandó.

 • Electric Power akkumulátor vélemény

100%-ig magyar tulajdonban lévő jászberényi akkumulátorgyár terméke. A nagyon kedvező ára láthatóan nem a felsőkategóriát célozza, de az átlagosan 3 éves élettartam mellett abszolút a jó ár/érték arány kategóriába sorolom. Számos márkanévvel kerülnek még forgalomba, például: Tesco akkumulátor, Auchan akkumulátor, és sok kereskedő fantázianevei is fémjelzik. A termék valamennyi akkumulátor bolt polcain és akkumulátor webshop oldalain megtalálható.

 • Rocket akkumulátor vélemény

Amerikai márka, mely a Chevrolett autógyárral együtt Dél-Koreába költözött és onnan importálja termékeit Európába. Gyakorlatilag a Chevrolett autók gyári akkumulátora, mely egy jó referencia, ezért a speciális méretű japán és ázsiai autókba való akkumulátorok közül egy igazán megbízható vételnek tűnik. Ára közepes és az 5 éves átlag élettartama okán abszolút megfelel az elvárásoknak.

 • Yuasa akkumulátor vélemény

Leginkább a motorosok körében elterjedt, felsőkategóriát képviselő márka. A futó típusokat Taiwanban a speciális méreteket Japánban és az Egyesült Államokban gyártják. Magas ára ellenére abszolút ajánlott kategória mivel a magyar piacon az egyik legmegbízhatóbb motor akkumulátor vagy robogó akkumulátor mint élettartam, mint teljesítmény tekintetében.

 • Optima akkumulátor vélemény

Technikailag és formavilágban is teljesen rendhagyó amerikai márka, mely Mexikóban készül. Spirálcellájának köszönhetően rendkívül magas teljesítménnyel bír és élettartama is meglehetősen hosszú, akár 8 év is lehet. Magas ára miatt viszont csak extrém felhasználás mellett ajánlott.

 

Legtöbbet keresett akkumulátor kapacitás

 • 45Ah akkumulátor: benzines, maximum 1400cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 55Ah akkumulátor: benzines, maximum 1600cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 60Ah akkumulátor: benzines, maximum 1800cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 1500cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 70Ah akkumulátor: benzines, maximum 2000cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 1700cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 72Ah akkumulátor: benzines, maximum 2200cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 1900cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 74Ah akkumulátor: benzines, maximum 2500cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 2000cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 80Ah akkumulátor: benzines, maximum 2800cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 2200cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 100Ah akkumulátor: benzines, maximum 4000cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 2500cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.

 

 

 

Felkészülés a télre, avagy az autó akkumulátorok töltése

Érdemes még a hideg időszak beköszönte előtt felkészíteni az autót a télre, ezért minden háztartásban elkel egy aksi töltő, de nem mindegy, hogy milyen. A piacon kapható akkumulátor töltő árak széles palettája bizonytalanságot kelthet. Egy biztos, a meglehetősen olcsó készülékek szinte biztosan nem képesek feltölteni egy lemerült akkumulátort. Vásárlás előtt érdemes szakember véleményét kérni, hogy a megvásárolt termék ne legyen ablakon kidobott pénz. A kereskedelmi forgalomban kapható töltők mindegyike automata akkumulátor töltő. Ár/érték arányban a svéd CTEK töltő és a magyar Forex akku töltő bizonyul a legjobb választásnak. A készülékek motor akkumulátor töltő funkcióval vannak ellátva, és az AGM úgynevezett zselés akkumulátor töltése is megoldható velük. Az akkumulátor gyorstöltő opcióval pedig 20 perc alatt indítóképes akkumulátort tudunk vele elérni. Néhány tipp az akkumulátor töltéssel kapcsolatban:

 • Érdemes minden ősszel feltölteni az akkumulátort.
 • A töltéshez nem szükséges kiszerelni az akkut az autóból.
 • A töltés ideje alatt gondozásmentes akkumulátor esetén nem kell kicsavarni, leszedni az akku tetején lévő kupakokat.
 • Gondozásmentes akkumulátor esetén nem szükséges a folyadékszintet ellenőrizni, nem kell desztilláltvízzel pótolni.
 • Szezonálisan használt akkumulátort (motor vagy munka akku) mindenképpen feltöltött állapotban kell tárolni.
 • A töltési idő végét a töltő jelzi, ez lehet akár 10 óra is. A töltési időt nem szabad megszakítani.
 • Az akkumulátort jól szellőző helyen töltsük.
 • Ne töltsünk akkumulátort fagypont alatti hőmérsékleten.

 

Az autó akkumulátorok mellett a téli hasznos tartozékokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Keressen Webshopunkban

Válasszon kategóriát, majd a szűrők segítségével szűkíthet az Önnek megfelelő találatokra:

Keresés szövegesen…

Keresési kategóriák

Kategória

Kapacitás

Márka

Pólus elrendezése

Háztípus (akku szabvány)

Méret és Akkumulátor típus

Pozitív pólus átmérője

Kondíció és Karbantartás

Készletinformáció

Kategória

Kapacitás

Márka

Pólus elrendezése

Háztípus (akku szabvány)

Méret és Akkumulátor típus

Pozitív pólus átmérője

Készletinformáció

31 hozzászólás

 1. Andriszál János

  Lemerült akkumulátort, ha nem szereljük ki, úgy töltsük, hogy a pozitív sarura tegyük a piros csatlakozót, a negatív csatlakozót viszont ne a sarura, hanem a testre, tehát a motoron valamilyen csavarra! Igy nem robban fel a lemerült aksi!!!!

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves János!
   Az akkumulátort valóban nem kell kiszerelni az autóból ha tölteni akarjuk. A felrobbanás esélye nagyon kicsi, ha szakszerűen végezzük a folyamatot az akkumulátor nem tud felrobbani.
   – Ha a töltőt az akkumulátor pólusaira csíptetjük, akkor az akkumulátor közvetlenül kapja az áramot a töltés hatásfoka jobb lesz. Ha odafigyelünk arra, hogy a töltőt csak akkor helyezzük áram alá, ha a csipeszek már az akkumulátoron vannak, illetve a levétel előtt a töltőt áramtalanítjuk, akkor nem fog szikrázni, tehát az akkumulátor nem tud felrobbanni.
   – Ha az akkumulátort úgy töltjük, hogy a negatív kábelt testre (csavarra) helyezzük, akkor az esetleg véletlenül keletkező szikrától az akkumulátor nem fog felrobbanni, viszont a töltés hatásfoka nem lesz a legjobb.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Andriszál János

    Köszönöm Tamás a felvilágosítást, de nekem robbant fel aksi úgy, hogy biztosan nem szikrázott, mert nem nyúltam hozzá, nyugalomban magában volt.Mióta a fentiek szerint töltöm, úgy 30 éve, nem volt semmi bajom vele. Én csak a tapasztalatomat akartam megosztani, hogy más ne járjon így. Ha kicsit hosszabb ideig töltöm, akkor ugyanott vagyok és nem kockáztatok.
    Üdv: Andriszál János

    Válasz
    • Tamás

     Jonapot érdeklödnék ha nekem van egy 1.5 régebbi diesel opel corsám 60 a akku van benne!tehetek bele 72 eset?mert az van jelenleg kéznél

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Kedves Tamás!
      Igen, beleteheti, ha elfér benne.
      Üdv, Tamás

   • C.J.

    Attól robbant fel-durrant szét, hogy nem tudott a fejlődő gáz távozni.
    Vagy túl erős volt a toltőàram, vagy régebbi, nem szabályozott a töltő.

    A mai ELEKTRONIKAVAL szabályozott toltőkkel ez nem fordulhat elő (elvileg)

    Ha a testre teszed, és gazosodas van, nem tud kiszellozni, mert zárt az akku, akkor ig is szet fog durranni….

    Válasz
    • Fikó Tamás

     A gáz mindenképpen távozik az akkumulátor oldalain található szellőzőnyílásokon. Ha esetleg ez a szellőzőnyílás szeleppel ellátott, akkor csak túlnyomás esetén nyit. Akkumulátor belső szikra miatt tud felrobbanni, ami két esetben fordulhat elő:
     – A savszint alacsony, a cellák tetejét már nem lepi el folyadék, ott ha a két lemez közt szikra keletkezik az akkumulátor robbanhat.
     – Ha az akkumulátor szakadt, (cellák közti összekötöhíd elreped) a repedésnél szikra keletkezhet ami szintén robbanáshoz vezethet.
     Külső szikra is robbanást tud előidézni, ha például a töltőt bekapcsolt állapotban helyezzük a sarukra és ott szikra keletkezik.
     Természetesen ez nem minden esetben fordul elő, hozzá kell tennem, mi napi 6-7db akkumulátort töltünk és lekopogom, még egy sem robbant fel az elmúlt 5 évben.

     Válasz
    • Ő.F.

     Üdv! Az lenne a kérdésem milyen teljesítményű akkumulátort ajánl Golf 3 1994 1.6 Benzin 75LE-höz, illetve érdemes-e nagyobb teljesítményűt beletenni az ajánlottnál? Nem fordulhat elő olyan hogy túl nagy teljesítményű akkumulátort a generátor nem tudja megfelelően tölteni, szinten tartani? Válaszát előre is köszönöm! Üdv. Feri

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Kedves Ferenc!

      1,6 köbcentis benzines motorhoz az előírás 55-56Ah, ha erősebbet szeretne beleszerelni az problémát nem okoz, a generátor fogja tudni tölteni, ajánlott a 60-62Ah, de elfér benne a 70-74Ah akkumulátor is, bár ezt már egy kicsit túlzásnak tartom egy 1,6 benzines motorhoz.

      Üdvözlettel,
      Tamás

 2. Mihály Sándor

  Üdv!
  Azt kérdezném, hogy érdemes-e tartaléknak vásárolni új akkumulátort?
  Tehát, csak a régi meghibásodása esetén lenne kicserélve.
  Köszönettel: M.S.

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Sándor!
   Nem ajánlott tartaléknak akkumulátort vásárolni, ugyanis minél tovább tárolja, annál kevesebb lesz a hasznos élettartam, nem beszélve, hogy a garanciális idő is csökken. Ha úgy gondolja, hogy a régi akkumulátorral már nem biztonságos az indítás érdemes lecserélni, így a következő kb. 3-5 évre nagy valószínűséggel nem lesz problémája az akkumulátorral.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 3. Zoli

  Üdvözlet.Toyota 2.0Diesel melyik akku az optimális?Kicsit se de nagyot se,melyik az arany középút?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Az attól függ milyen Toyota illetve melyik országba készült. A Japán változatokban jellemzően a 100Ah “japán” szabványt építik, de akad olyan típus is, melybe 2db 70Ah akkut szereltek. Ha Európai összeszerelésű, akkor az “európai” akkumulátor szabvány került bele, ott vagy a 70-77Ah 28cm hosszú kategóriát, vagy a 80-85Ah 31cm hosszú akkumulátort építették bele. Az optimális mindig a gyárival megegyező méretű és teljesítményű akkumulátor.

   Válasz
 4. Zoli

  Verso 2009.2.0D,93kw 126LE,Állitólag Törökországi összeszerelés europai piacra.

  Válasz
 5. Elek Csaba

  Üdvözletem!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a meglévő akkumulátorom helyett milyet tudna javasolni?

  Autóm: Kia ceed sw. (ED) 1,4 (77 KW / 105 PS) 2012 évjárat
  Jelenlegi akkumulátorom: MF 36 – 21GL mérete: 202x168x200
  (Ha jól tudom ez egy 45 Ah alap akkumulátor, mely helyett olyan erősebbet szeretnék venni, amivel kiválthatom a jelenlegit, úgy hogy a hővédő burkolatot is tudjam használni.)

  Üdvözlettel:
  Elek Csaba

  Válasz
 6. Bálinth Kristóf

  Kedves Tamás!
  Magyarországon újonnan forgalomba helyezett és azóta is itt futó 2005 Ford Maverick 3.0 V6 autóba mit ajánlana?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Kristóf!

   Csak az autó szemrevételezése után tudok pontos ajánlatot adni.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 7. Császi Zoltán

  Kedves Tamás!
  Régebben azt tanították velünk, hogy az akku töltését csak levett sarukkal (kiszerelt akkumulátoron) végezzünk. Magyarázata az akku töltő működésmódjából következik, mivel bizonyos tűimpulzusokat küld az akkuba, s az károsíthatja az elektronikát. (CPU és más egyéb feszültségre érzékeny egységek).
  A transzformátoros töltőre ez ugyan nem annyira jellemző (működésmódjából kifolyólag), de nem minden autó tulajdonos ismeri a készülékének működés módját.
  Fenti javaslatokban Ön ajánlotta, hogy nem szükséges az akku leválasztása töltés esetén.
  Kérdésem: Mennyiben változott fent említett működésmód, elektronika biztonsága?
  Válaszát előre is köszönöm!
  (Mindíg tanul az ember!)

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Zoltán!
   Az autóban lévő elektromos berendezések túl vannak biztosítva attól függetlenül, hogy 12V-os rendszerről beszélünk, 16 Voltos töltési feszültséget is elbír károsodás nélkül. Elég sok olyan autóval találkozok amiben tönkremegy a feszültségszabályzó, ebben az esetben a generátor 16-17 Volt állandó feszültséggel küldi az áramot mind az autó elektromos berendezéseibe, illetve az akkumulátorba is. Ezt a hibát az autóvezető általában nem veszi észre, már csak akkor, amikor a túltöltés miatt az akkumulátor teljesen tönkre nem megy. (Ez több hét is lehet.) Még nem találkoztam olyan autóval ahol ez a magas feszültség kárt tett volna az autó pl.: computerében. Tehát a transzformátoros töltők jellemzően magas töltési feszültsége nem árt az autó elektromos berendezéseinek.
   A processzor vezérelt töltőkből jelenleg rengeteg féle gyártmány és típus kapható, a jelentős részét én sem ismerem. Viszont jellemzőjük, hogy a töltési feszültségük le van szabályozva ~14,8 Voltra amely csak minimálisan több mint amit a generátor normál körülmények között tölt. A „drágább” illetve minőségibb töltők közül elérhető opció az Ön által is említett tűimpulzus töltés köznyelven szulfátlanítás. A töltő ebben a fázisban 16 Voltos impulzusokat ad az akkumulátornak és vele egyben az autó elektromos rendszerének is. Valóban van igazságalapja annak amit ír, de pályafutásom alatt még nem találkoztam olyan panasszal, hogy ez a fajta töltés bármilyen kárt okozott volna az autóban. Rengetegen vagyunk akik otthon töltik az akkumulátort, van aki kiszereli, van aki az autóban hagyja azt a töltés alatt. Egy biztos: ezek a töltőberendezések amik kereskedelmi forgalomba kaphatók annyira túl vannak biztosítva védelemmel, hogy nem hogy az autóba nem képesek kárt tenni, sok esetben még az akkumulátor töltésére sem alkalmasak teljes mértékben. Sajnos. Rengeteg autót gyártanak amiben olyannyira el van dugva az akkumulátor, hogy képtelenség hozzáféri. Ebben az esetben a gyártó a motortérben biztosít úgymond „bikázási” pontot ahonnan az akkumulátort is tölteni lehet. Nyilván szerencsésebb, ha az akkumulátort töltés alatt kiszereljük, vagy legalább lekötjük róla a sarukat, de a fent említett autótípusokba nyugodtan lehet tölteni az akkumulátort beszerelt állapotában is. Amint találkozok olyan autóval amiben ez a fajta tűimpulzusos töltés kárt tesz, abban a pillanatban módosítom a bejegyzésemet. Hozzáteszem én is sokszor töltöm a saját akkumulátoromat, mivel ritkán használom az autóm, kb. hetente egyszer. A tűimpulzusos szulfátlanításáról híres CTEK töltővel töltöm és bevallom és sem kötöm ki az akkumulátort az autóból. Eddig nem tapasztaltam rendellenességet.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 8. Károly Fehér

  Kedves Tamás!

  Az akkutöltőm haldoklik. 2017-ben gyártott Suzuki Vitarám -1600cm3, benzines- van melyet hosszú távra vásároltam. Az akkumulátorom eredeti- EXIDE Stop&Start 12V 60Ah 540A(EN)-Jelenleg nincs probléma azonban vásárolni szeretnék akkutöltőt . Az árúkeresőn jelenleg TOP 2 helyen értékelt EINHELCELLE-BC 4M töltőt néztem ki. Szeretném a véleményét kérni hogy ezt a tipust célszerú e megvennem?

  Második kérdésem,hogy a fent említett akkumulátort szabad e gépkocsiban tölteni a saruk levétele nélkül?

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Károly!

   Sajnos az EINHEL CELLE BC 4M töltővel nincs tapasztalatom nem forgalmazzuk, még nem teszteltük, ezért nem tudok pontos véleményt írni. Rákerestem a termékre és a képek alapján úgy látom, hogy a benne lévő kijelzőt több hasonló kaliberű töltőgyártó is használja, ennek alapján ez igencsak az alsó kategóriát képviseli, de ez nem azt jelenti, hogy nem jó, vagy nem felel meg az elvárásnak. Tapasztalat alapján írom, hogy a hasonló kisebb teljesítményű töltők hátránya: a valóban lemerült akkumulátort nem képesek teljes mértékben 100%-os töltési állapotra tölteni, viszont a szinten tartásra, vagy amire Ön is szeretné használni utántöltésre, tökéletes választás lehet.
   Hogy töltheti e az akkumulátort beszerelt állapotban, erről megoszlanak a vélemények, pont az előző hozzászólásban volt téma, véleményem szerint igen, de ha van lehetősége lekötheti a sarukat az akkumulátorról. Ha attól fél, hogy az áramtalanítás végett elfelejti az autó a beállításokat és nincs kedve ezekkel újra bajlódni, akkor hagyja bekötve töltés alatt is. Én is így teszek, és nem történt még probléma.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
 9. Károly Fehér

  Kedves Tamás!
  Köszönöm a számomra hasznos, gyors válaszát!
  Fehér Károly

  Válasz
 10. Cserjési Dániel

  Kedves Tamás!

  92-es Opel Astra F kocsimhoz szeretnék hordozható indítást segítő akkumulátort. Milyen típust javasol?

  Köszönettel, Cserjési Dániel

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves Dániel!

   Sajnos nincs tapasztalatom a hordozható indítás rásegítők terén. A megbízható indításhoz arra kell odafigyelni, hogy a készüléknek legalább akkora legyen az indítási rásegítés erőssége (Amper), mint amennyi az akkumulátoron feltüntetett “A EN” érték.

   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Kecse Nagy Szabolcs

    Kedves Tamás,

    Érdeklôdni szeretnék hogy milyen akkumulátort ajánl Honda Civic-be (2010-es évj. 2 ezres benzines motor) ami “bírja” a ritka használatot.
    Persze tisztában vagyok vele hogy alapvetôen az akkumulátorok nem erre vannak kitalálva de pl. az Optima is egy olyan aksi aminek nagyon minimális a feszültségesése nyugalmi helyzetben.
    Az autóban jelenleg egy 1 éves Rocket aksi van és 1-2 hét állás után már alig teker pedig garázsban van tartva és a gyárin kívül semmi utólagos fogyasztó nincs benne.
    Az Exide premium vagy a Banner esetleg jó választás lehet? Vagy inkább a Yuasa? (a Yuasa-k régen jók voltak, gyári beszállítója is volt a Honda-nak, de azt hallani több felhasználótól hogy az utóbbi idôben nem az igazi)
    Illetve még azt megtudná mondani hogy mi a különbség a 3 és az 5 ezres széria között? (Fekete és szürke színû)

    Fontos hogy az indítóáram 400A környékén legyen.

    Válaszát elôre is köszônöm!

    Üdvözlettel Szabolcs

    Válasz
    • Fikó Tamás

     Kedves Szabolcs!

     Ha az autó ritkán van használva előbb vagy utóbb az akkumulátor lemerül benne. 3 lehetőség van: az állóhelyzetben lévő áramfogyasztást minimálisra csökkenteni egy hozzáértő autóvillamossági szerelő segítségével, vagy az akkumulátort minimum fél évente feltölteni egy megfelelő akkumulátortöltővel, vagy amikor nem használja az autót leszedni a negatív sarut, hogy az akkumulátor ne legyen bekötve az autó elektromos hálózatába. A ritka használat mellett minimális különbséggel minden akkumulátor le fog merülni az autóban, minél nagyobb kapacitású az akkumulátor, annál később. Ajánlani tudok olyan akkumulátort aminek arányaiban nagy a teljesítménye 55Ah, de sajnos nem biztos, hogy ez a megoldás.
     https://lestiakku.hu/webaruhaz/auto-akkumulator-start-stop/banner-running-bull-auto-akkumulator-efb-12v-55ah-460a-japan-jobb-55515/
     Az Optima akkumulátor is abszolút ajánlott, de a magas ára miatt nem javasolnám a kísérletezést.
     A Yuasa akkumulátorokat nem ismerem, nem forgalmazzuk, mivel a kereskedelmi forgalomba kapható darabok, nem az eredeti Yuasa gyárból érkeznek, valószínűleg a minőségük sem a gyárival megegyező.
     Elöszőr javasolnám a meglévő Rocket akkumulátor feltöltését és ha utána is probléma van vele, csak akkor gondolkodjon a cserébe.

     Üdvözlettel,
     Fikó Tamás

     Válasz
 11. Takó József

  Kedves Tamás !
  Van egy 2015 idtec hondám amelyikben nemrég a Nagykörösi üzletükből aksit cseréltünk mert a start/stop rendszert letiltotta, azota minden ujra tökéletes.A kérdésem az lenne, hogy a levett aksit (gyári Honda Varta 70Ah 620A) lehet- e tölteni klaszikus töltővel és esetleg használhato-e szükség esetén egy ritkán használt Kia 2500 tdci kisteherautó inditásához ?
  Válaszát előre is köszönöm !
  Üdvözlettel József

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves József!
   Igen lehet tölteni klasszikus töltővel, és ha az akkumulátor töltés után megfelelő kondícióban van, akkor be lehet vele indítani egy dízel motort.
   Üdvözlettel,
   Tamás

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló bejegyzések

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Elsősorban tisztázzuk, mi is az a start-stop akkumulátor és a start stop autó rendszer? Ez alatt azt a technológiát értjük, ami az autó motorját megállásnál leállítja, majd indulás előtt beindítja. Az autógyártók a Start-Stop rendszert nem azért...

Az ideális autó akkumulátor töltő

Az ideális autó akkumulátor töltő

Az ideális autó akkumulátor töltő Megszámlálhatatlan autó akkumulátor töltő létezik a piacon, de sajnos számos olyan akad köztük, ami épp csak akkumulátor töltésére alkalmatlan. Bármennyire is csábító az alacsony ár, 10.000 Ft alatt nem szabad töltőt vásárolni! Az...

Milyen munka akkumulátort vegyek?

Milyen munka akkumulátort vegyek?

Sokan már alig várják, hogy a jó idő beköszöntével újra élhessenek sportos szenvedélyüknek, mint a vitorlázás vagy a horgászat. Ma már a vízi sport szerelmeseinek elengedhetetlen a nyílt vízen az áram jelenléte, ezért mindenképpen be kell szerezni egy mobil...