Autó akkumulátorok gyakorlati tudnivalói

5 hozzászólás

Írta: Lesti Akkumulátor

2018.09.18.
Auto Akkumulátorok Blogja

Autó akkumulátorok gyakorlati tudnivalói

Ebben a cikkünkben az autó akkumulátorok gyakorlati tudnivalóival foglalkozunk. Az ember nem vásárol akkumulátort minden héten az autójába, azonban amikor szükség van rá, nem árt tisztában lennünk néhány általános tudnivalóval. A hasznos információk mellett gyakran felmerülő kérdésekre és előforduló problémákra keressük a válaszokat az alábbi cikkben.

 

Autó Akkumulátor

A leggyakoribb a 12V akkumulátor, a 30 évnél idősebb, régi autók esetében fordul elő, hogy a 6 voltos rendszerhez 6V akkumulátor szükséges.

6v Akkumulator Vizjeles

Elterjedt a zselés akkumulátor megnevezés, pedig ezek a telepek valójában csak zártrendszerűek, úgynevezett gondozásmentes akkumulátor, mely „zselét” nem tartalmaz.

A „zselés akkumulátorhoz” közelebb áll az AGM akkumulátor, mely kötött savas, az elektrolit nem lötyög benne, de még evvel a gyártással készülő akkumulátor sem tartalmaz valójában „zselét”.

Egy ólom savas áramtároló helyes megnevezése savas akkumulátor.

Hazánkban leginkább elterjedt népautó a Suzuki, melynél állandó fejtörést okoz, milyen akkumulátor kell bele. Megnevezései: japán, keskeny, vékony sarus, jobb, vagy bal pozitívos. A Suzuki Swift akkumulátor: a kétezres évektől gyártott Suzuki autókba már a normál, úgymond európai akkumulátor került. Az ezt megelőzően gyártott változatokban fellelhető a már említett japán, keskeny, vékonysarus Suzuki akkumulátor.

Suzuki Akkumulator

 

A legjobb autó akkumulátor fogalmát nehéz behatárolni, valójában az ár tükrözi a minőséget is. Három kategóriába sorolnám őket: alsó, közép és felső.

– Az alsó kategória az olcsó akkumulátor, melynél az ár vonzó, de nagy elvárást ne támasszunk vele szemben sem élettartamban, sem minőségben.

– A közép kategória kimondottan jó választás, neves gyártóknak a márkajelzés nélküli gyártmányuk, melyek általában hozzák a felső kategória minőségét. Ár/érték arányban ez a legjobb választás.

– A felső kategória nem igényel különösebb bemutatást, igaz az akkumulátor árak tartalmazzák a márkanév megfizetését is.

 

Autó akkumulátor árak

Akciós Akkumulátor árak

Az akciós akkumulátor vagy az akkumulátor olcsón kifejezés csalogató lehet, de nem minden esetben éri meg az árát. Ha például az adott termék azért „akciós”, mert a kereskedőnek el nem adott, régi készlete van, akkor nagy eséllyel öreg akkumulátort vásárlunk, ami a gyorsabb elhasználódáshoz vezet.

A motorkerékpár akkumulátor esetében más a helyzet, mivel nagyrészük a vásárlás után kerül üzembehelyezésre, szakkifejezéssel élve felsavazásra. Sav nélkül az akkumulátor hosszú ideig, akár évekig tárolható minőségromlás nélkül.

A munka akkumulátor ár jellemzően magasabb az autó indító akkumulátornál, mivel a ciklusállósághoz, az állandó lemerítéshez/feltöltéshez több nyersanyagot kell felhasználni a gyártás során. Vonzó lehet, ha találunk használt munka akkumulátor eladó hirdetést, de ezzel legyünk óvatosak! Nem biztos, hogy jó vétel még akkor sem, ha esetleg garanciális. Folyamatos alkalmazás mellett egy év alatt teljesen elhasználódott lehet egy meghajtó akkumulátor, ha pedig nem használták és lemerült állapotban tárolták, akkor szintén nagy eséllyel használhatatlan. Ezekre a hibákra a gyártó nem vállal garanciát.

 

Akkumulátor csere

Bizonyára sokan megpróbáltak otthon akkumulátort cserélni. Az akkumulátor kiszerelés lehet teljesen egyszerű és könnyű, de lehet nehéz is, sőt vannak olyan autó típusok, hogy még a szervízben is legalább egy órát vesz igénybe. Ilyen például a 2007-től gyártott Ford bármelyik típusa, de hasonlóan nehéz és körülményes a Citroen és Peugeot típusai. Az ilyen helyzeteknél lehet igénybe venni az akkusegély szolgáltatást, vagy ha indulásra bírjuk autónkat akkor el lehet vele gurulni a legközelebbi Lesti Akku szaküzletbe.

 

Miért érdemes szakszervizhez fordulni?

 • Elsősorban megbizonyosodhatunk, hogy valóban az akkumulátorral van probléma. Az akkumulátor teszt során kapunk egy állapotfelmérést.
 • Lehet, hogy a csere helyett az akkumulátor töltése után még hosszú ideig használható a lemerült telep és ezzel meghosszabbítható az akkumulátor élettartam.
 • Ha mégis cserére érett, számos eladó akkumulátor közül választhatunk.
 • Szakszerű akkumulátor beszerelés anélkül, hogy kárt tennénk az autónkban.
 • Tévhit, hogy az akkumulátor javítás vagy akkumulátor felújítás létezik; ugyanis a napjainkban gyártott zártrendszerű, gondozásmentes, köznyelven zselés akkumulátor elhasználódás utáni újraélesztése nem lehetséges. Az elhasználódás jele a jelentős szulfátosodásból eredő kapacitásveszteség, vagy cellazárlat esetleg belső szakadás.

A szakszervízben vásárolt autó akkumulátorok további előnyeiről olvassa el a “Hol vegyek akkumulátort?” cikkünket!

 

Akkumulátor típusok

Az alábbiakban felsorolok néhány, hazánkban forgalmazott jól ismert akkumulátor márkát és megosztok néhány, a hosszú évek során szerzett tapasztalatot.

 • Banner akkumulátor vélemény:

Osztrák gyártmány, a linzi gyár közel 4 millió darabot készít évente. Három névvel hozza forgalomba termékeit melyeknek minősége, megbízhatósága közel egyforma. Banner Starting Bull, Banner Power Bull, és Power Bull Professional. A felsőkategóriát célozzák meg, élettartamuk  nagyjából 5-6 évre tehető.

12v Auto Akkumulator

 • Varta akkumulátor vélemény és Bosch akkumulátor vélemény

Európán belül több országban a Johnson Controls cég gyártja őket, mely névhez több akkumulátor márka is köthető, mint például: Perion akkumulátor, ABS akkumulátor, Kraftmann akkumulátor. A mai elvárásoknak és követelményeknek megfelelően rendkívül megbízható és jó minőségű akkumulátorokat készít. Magyarországra a cseh vagy német gyárakból érkeznek a telepek. Zászlóshajó márkája három kategóriában kerül forgalomba: Varta Black Dynamic, Varta Blue Dynamic, és Varta Silver Dynamic. Ugyanezen három kategóriában léteznek a Bosch típusai: Bosch S3, Bosch S4, Bosch S5. A fekete Varta vagy Bosch egy elfogadható minőséget képvisel, átlag élettartamuk 4 évre tehető, a kék sorozat viszont a 6 éves átlagélettartalommal abszolút a felső kategóriába sorolható. Az ezüst jelölésű viszont jobbára a kettő között helyezkedik el: átlagosan 5 év a várható élettartama, ami a magas ára miatt nem éppen az ajánlott kategória.

Agm Akkumulator

 • Exide akkumulátor vélemény

Az amerikai márkát kontinensünkön Lengyelországban és Olaszországban gyártják. Szintén három névvel érkezik: Exide Classic, Exide Excell, és Exide Premium. Rendkívül jó marketinges háttérrel a márkanév egy igazi nagyágyúvá nőtte ki magát. Az abszolút szubjektív véleményemmel senkit sem akarok befolyásolni, de a jelentősen magas garanciális időn belüli meghibásodás és a 3 év körüli élettartam a vételi árához képest messze nem az ajánlott kategóriába sorolandó.

 • Electric Power akkumulátor vélemény

100%-ig magyar tulajdonban lévő jászberényi akkumulátorgyár terméke. A nagyon kedvező ára láthatóan nem a felsőkategóriát célozza, de az átlagosan 3 éves élettartam mellett abszolút a jó ár/érték arány kategóriába sorolom. Számos márkanévvel kerülnek még forgalomba, például: Tesco akkumulátor, Auchan akkumulátor, és sok kereskedő fantázianevei is fémjelzik. A termék valamennyi akkumulátor bolt polcain és akkumulátor webshop oldalain megtalálható.

 • Rocket akkumulátor vélemény

Amerikai márka, mely a Chevrolett autógyárral együtt Dél-Koreába költözött és onnan importálja termékeit Európába. Gyakorlatilag a Chevrolett autók gyári akkumulátora, mely egy jó referencia, ezért a speciális méretű japán és ázsiai autókba való akkumulátorok közül egy igazán megbízható vételnek tűnik. Ára közepes és az 5 éves átlag élettartama okán abszolút megfelel az elvárásoknak.

 • Yuasa akkumulátor vélemény

Leginkább a motorosok körében elterjedt, felsőkategóriát képviselő márka. A futó típusokat Taiwanban a speciális méreteket Japánban és az Egyesült Államokban gyártják. Magas ára ellenére abszolút ajánlott kategória mivel a magyar piacon az egyik legmegbízhatóbb motor akkumulátor vagy robogó akkumulátor mint élettartam, mint teljesítmény tekintetében.

 • Optima akkumulátor vélemény

Technikailag és formavilágban is teljesen rendhagyó amerikai márka, mely Mexikóban készül. Spirálcellájának köszönhetően rendkívül magas teljesítménnyel bír és élettartama is meglehetősen hosszú, akár 8 év is lehet. Magas ára miatt viszont csak extrém felhasználás mellett ajánlott.

 

Legtöbbet keresett akkumulátor kapacitás

 • 45Ah akkumulátor: benzines, maximum 1400cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 55Ah akkumulátor: benzines, maximum 1600cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 60Ah akkumulátor: benzines, maximum 1800cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 1500cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 70Ah akkumulátor: benzines, maximum 2000cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 1700cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 72Ah akkumulátor: benzines, maximum 2200cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 1900cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 74Ah akkumulátor: benzines, maximum 2500cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 2000cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 80Ah akkumulátor: benzines, maximum 2800cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 2200cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.
 • 100Ah akkumulátor: benzines, maximum 4000cm3 teljesítményű, vagy dízel maximum 2500cm3 teljesítményű autókhoz ajánljuk.

 

 

 

Felkészülés a télre, avagy az autó akkumulátorok töltése

Érdemes még a hideg időszak beköszönte előtt felkészíteni az autót a télre, ezért minden háztartásban elkel egy aksi töltő, de nem mindegy, hogy milyen. A piacon kapható akkumulátor töltő árak széles palettája bizonytalanságot kelthet. Egy biztos, a meglehetősen olcsó készülékek szinte biztosan nem képesek feltölteni egy lemerült akkumulátort. Vásárlás előtt érdemes szakember véleményét kérni, hogy a megvásárolt termék ne legyen ablakon kidobott pénz. A kereskedelmi forgalomban kapható töltők mindegyike automata akkumulátor töltő. Ár/érték arányban a svéd CTEK töltő és a magyar Forex akku töltő bizonyul a legjobb választásnak. A készülékek motor akkumulátor töltő funkcióval vannak ellátva, és az AGM úgynevezett zselés akkumulátor töltése is megoldható velük. Az akkumulátor gyorstöltő opcióval pedig 20 perc alatt indítóképes akkumulátort tudunk vele elérni. Néhány tipp az akkumulátor töltéssel kapcsolatban:

 • Érdemes minden ősszel feltölteni az akkumulátort.
 • A töltéshez nem szükséges kiszerelni az akkut az autóból.
 • A töltés ideje alatt gondozásmentes akkumulátor esetén nem kell kicsavarni, leszedni az akku tetején lévő kupakokat.
 • Gondozásmentes akkumulátor esetén nem szükséges a folyadékszintet ellenőrizni, nem kell desztilláltvízzel pótolni.
 • Szezonálisan használt akkumulátort (motor vagy munka akku) mindenképpen feltöltött állapotban kell tárolni.
 • A töltési idő végét a töltő jelzi, ez lehet akár 10 óra is. A töltési időt nem szabad megszakítani.
 • Az akkumulátort jól szellőző helyen töltsük.
 • Ne töltsünk akkumulátort fagypont alatti hőmérsékleten.

 

Az autó akkumulátorok mellett a téli hasznos tartozékokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Keressen Webshopunkban

Válasszon kategóriát, majd a szűrők segítségével szűkíthet az Önnek megfelelő találatokra:

Kategória

Kapacitás

Márka

Pólus elrendezése

Háztípus (akku szabvány)

Méret és Akkumulátor típus

Pozitív pólus átmérője

Kondíció és Karbantartás

Készletinformáció

Kategória

Kapacitás

Márka

Pólus elrendezése

Háztípus (akku szabvány)

Méret és Akkumulátor típus

Pozitív pólus átmérője

Készletinformáció

5 hozzászólás

 1. Andriszál János

  Lemerült akkumulátort, ha nem szereljük ki, úgy töltsük, hogy a pozitív sarura tegyük a piros csatlakozót, a negatív csatlakozót viszont ne a sarura, hanem a testre, tehát a motoron valamilyen csavarra! Igy nem robban fel a lemerült aksi!!!!

  Válasz
  • Fikó Tamás

   Kedves János!
   Az akkumulátort valóban nem kell kiszerelni az autóból ha tölteni akarjuk. A felrobbanás esélye nagyon kicsi, ha szakszerűen végezzük a folyamatot az akkumulátor nem tud felrobbani.
   – Ha a töltőt az akkumulátor pólusaira csíptetjük, akkor az akkumulátor közvetlenül kapja az áramot a töltés hatásfoka jobb lesz. Ha odafigyelünk arra, hogy a töltőt csak akkor helyezzük áram alá, ha a csipeszek már az akkumulátoron vannak, illetve a levétel előtt a töltőt áramtalanítjuk, akkor nem fog szikrázni, tehát az akkumulátor nem tud felrobbanni.
   – Ha az akkumulátort úgy töltjük, hogy a negatív kábelt testre (csavarra) helyezzük, akkor az esetleg véletlenül keletkező szikrától az akkumulátor nem fog felrobbanni, viszont a töltés hatásfoka nem lesz a legjobb.
   Üdvözlettel,
   Fikó Tamás

   Válasz
   • Andriszál János

    Köszönöm Tamás a felvilágosítást, de nekem robbant fel aksi úgy, hogy biztosan nem szikrázott, mert nem nyúltam hozzá, nyugalomban magában volt.Mióta a fentiek szerint töltöm, úgy 30 éve, nem volt semmi bajom vele. Én csak a tapasztalatomat akartam megosztani, hogy más ne járjon így. Ha kicsit hosszabb ideig töltöm, akkor ugyanott vagyok és nem kockáztatok.
    Üdv: Andriszál János

    Válasz
    • Tamás

     Jonapot érdeklödnék ha nekem van egy 1.5 régebbi diesel opel corsám 60 a akku van benne!tehetek bele 72 eset?mert az van jelenleg kéznél

     Válasz
     • Fikó Tamás

      Kedves Tamás!
      Igen, beleteheti, ha elfér benne.
      Üdv, Tamás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló bejegyzések

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Elsősorban tisztázzuk, mi is az a start-stop akkumulátor és a start stop autó rendszer? Ez alatt azt a technológiát értjük, ami az autó motorját megállásnál leállítja, majd indulás előtt beindítja. Az autógyártók a Start-Stop rendszert nem azért...

Az ideális autó akkumulátor töltő

Az ideális autó akkumulátor töltő

Az ideális autó akkumulátor töltő Megszámlálhatatlan autó akkumulátor töltő létezik a piacon, de sajnos számos olyan akad köztük, ami épp csak akkumulátor töltésére alkalmatlan. Bármennyire is csábító az alacsony ár, 10.000 Ft alatt nem szabad töltőt vásárolni! Az...

Milyen munka akkumulátort vegyek?

Milyen munka akkumulátort vegyek?

Milyen munka akkumulátort avagy meghajtó akkumulátort vegyek? Sokan már alig várják, hogy a jó idő beköszöntével újra élhessenek sportos szenvedélyüknek, mint a vitorlázás vagy a horgászat. Ma már a vízi sport szerelmeseinek elengedhetetlen a nyílt vízen az áram...