Az ideális autó akkumulátor töltő

Megszámlálhatatlan autó akkumulátor töltő létezik a piacon, de sajnos számos olyan akad köztük, ami épp csak akkumulátor töltésére alkalmatlan.

Bármennyire is csábító az alacsony ár, 10.000 Ft alatt nem szabad töltőt vásárolni!
Az ilyen termékek csak a szinten tartásra vagy legfeljebb a csepptöltésre alkalmasak.

Egy minőségi töltőt ilyen árkategóriában nem lehet értékesíteni, mert a gyártásához szükséges alkatrészek bekerülési költségeit sem fedné le igazán.

Trafós vagy processzor vezérelt töltőt válasszunk?

Az akkumulátor töltőket két kategóriába sorolhatjuk: trafós vagy processzor vezérelt töltők.

Trafós akkumulátor töltő

A trafós töltők a régi jól bevált technológián alapulnak. Sokan gondolják, hogy már elavult, azonban egy biztos: ez nem megy tönkre és a legmegbízhatóbb módon tölti fel az akkumulátort, legyen az bármennyire is lemerülve. Jellemzően ezek nagy, nehéz és robosztus készülékek, így sajnos egyre inkább háttérbe szorulnak a kisebb, könnyebb, kompakt méretű processzor vezérelt töltőkkel szemben.

GIANT GZL 50 Akkumulátor töltő 12V 30 Amp/24V 20 Amp

Processzor vezérelt akkumulátor töltő

A processzor vezérelt töltő készülékek között, mivel olcsóbb alkatrész felhasználásával készülnek, könnyen kifoghatunk egy bóvlit. Ez csak akkor derül ki, amikor éppen szükség lenne rá. A processzor vezérelt töltők több karakterisztikával képesek a processzor által kibocsájtott rezgéseket elektromos árammá alakítva beletölteni az akkumulátorba.
Számos biztonsági előírás vonatkozik rájuk, ezért a teljes automatizálás miatt nincs lehetőségünk feszültséget és áramerősséget állítani, ráadásul a töltő magától fejezi be a töltést, gyakorlatilag nem tudjuk szabályozni.

Ctek Mxs 5.0 Akkumulator Tolto 12v 5 Amp 56 999

Az olcsóbb töltőkkel nem lehet feltölteni például egy mélyen lemerült, 9 Volt alatti feszültségű akkumulátort. Ezek ugyanis nem képesek beindítani az áramfelvételhez szükséges kémiai folyamatot. Az ilyen töltők maximum kisebb motorakkumulátorok töltésére, illetve nagyobb akkumulátorok szinten tartására alkalmasak, mint egy csepptöltő.

A drágább, több funkciós processzoros töltő már képes például a szulfátlanításra, a nagyon lemerült akkumulátorban is képes a töltési folyamat beindítására. Továbbá valóban 100% -ra tölti az akkumulátort és a végén a csepptöltés funkciójával szinten is tart, ha elfelejtenénk lekapcsolni. Az ilyen tudással rendelkező töltő azonban már jóval magasabb árkategóriában mozog, mint egy hagyományos trafós töltő. Mivel rengeteg a hasonló tudással hirdetett olcsó eszköz, így ezek jellemzően nem kerülnek megvásárlásra.
Csak egyszer kellene beruháznunk egy ilyen készülékre és ha úgy adódik, hogy szükségünk van rá, akkor teljes mértékben biztosak lehetünk a tökéletes eredmény elérésében.
További hasznos kiegészítőkkel (pl. indításrásegítő funkció, információ visszajelző az akkumulátorba töltött áram mennyiségéről, akkumulátor állapotmérő stb.) egy ilyen töltő ára akár a 100.000.-Ft-os értékhatárt is elérheti.

Véleményem szerint, ha valóban csak szinten tartás és csepptöltés funkciót keresünk (pl. motorakkumulátorok szezonon kívüli tárolása), válasszuk a 10.000 Ft alatti kategóriát! Viszont ha lemerült akkumulátort szeretnénk tölteni akkor a 18-30 ezres kategóriák közül válasszunk! A további extra funkciókért pedig jóval az 50 ezer Ft feletti kategóriákkal fogunk találkozni.

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes egy szakember véleményét kikérdezni, nehogy feleslegesen adjunk ki pénzt egy olyan dologra, amit nem fogunk tudni használni, épp akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá.