Milyen munka akkumulátort vegyek?

0 hozzászólás

Írta: Fikó Tamás

2018.05.23.
Milyen munka akkumulátort vegyek?

Sokan már alig várják, hogy a jó idő beköszöntével újra élhessenek sportos szenvedélyüknek, mint a vitorlázás vagy a horgászat. Ma már a vízi sport szerelmeseinek elengedhetetlen a nyílt vízen az áram jelenléte, ezért mindenképpen be kell szerezni egy mobil áramforrást. Erre a célra ideális választás egy megbízható munka akkumulátor (másnéven meghajtó akkumulátor)

A nagy teljesítményű áramforrás ár/érték arányban még mindig az ólom savas meghajtó vagy másnéven munka akkumulátor. De nem csak a vízi járműveket kell ellátni mobil áramforrással, ide tartoznak a lakóautók, lakókocsik, szolár rendszerek, ipari elektromos munkagépek, és kerekesszékek is. Ebben a blogban most erről fogok részletesen beszámolni.

A munka akkumulátor külleme és felépítése szinte megegyezik a hagyományos autókba való indítóakkumulátorokéval, csak gyártási technológiájuk tér el minimálisan. A meghajtó akkumulátorok vastagabb ólomlemezzel vannak szerelve, ezért ciklusállóbbak jobban bírják a lemerítést és feltöltést, viszont alacsony az indítóáram leadási képessége, ezért nem ajánlatos hosszútávon gépjárművekben használni.

Milyen munka akkumulátort vegyek?

Munka akkumulátor teszt

A jó munka akkumulátor felépítése kalcium helyett antimon felhasználásával készül ezért sok esetben gondozást igényel, tehát időnként desztillált vízzel pótolni kell. Több gyártó próbálkozik a jól bevált technológiát megváltoztatni, vagyis zártrendszerű, gondozásmentes, magas indítási teljesítményű és egyben ciklusálló munka akkumulátort készíteni.
A sok éves tapasztalat alapján bátran merem állítani, hogy ezek az akkumulátorok csak részben használhatók elektromos motorok meghajtására.

Mi az a ciklus?
1 ciklusról beszélünk akkor, ha egy akkumulátort lemerítünk, majd feltöltünk. Minél magasabb egy akkumulátor ciklusállósága annál többször lehet ezt a folyamatot károsodás nélkül megismételni.

Meg kell jegyezni, hogy a ciklusállóságon kívül minden akkumulátornak van egy szerkezeti élettartama is amivel számolni kell. Ez a szerkezeti élettartam a hagyományos akkumulátorok esetében 3-5 évre tehető, a komolyabb ipari célú páncéllemezes kötött elektrolitú zselés munka akkumulátorok esetében akár 10 év vagy még több is lehet.

Munka akkumulátor tesztelése

Munka akkumulátor töltő

Tévhit, hogy a munka akkumulátor töltésére speciális töltő szükséges. Tökéletesen megfelelő bármilyen trafós vagy mikroprocesszor vezérelt ólom savas akkumulátor töltő.

Ami fontos, az a töltő teljesítménye az akkumulátor kapacitásához mérve.
Egy akkumulátort tölteni a kapacitásának a tizedével érdemes, tehát egy 100Ah munka akkumulátorhoz ~10 Amperes töltő szükséges. Ha ennél kisebb teljesítményű töltőt használunk akkor az akkumulátort sosem fogjuk tudni teljesen feltölteni, tehát a használat során a kapacitásához mérve kevesebb áramot tudunk felhasználni.

 

Munka akkumulátor töltése

Az akkumulátor töltésére nincs írott szabály ezért a következő lépéseket érdemes betartani:

  1. Ha minden nap használjuk az akkumulátort, de naponta csak kevés áramot veszünk ki belőle, akkor érdemes 30% maradó kapacitásig meríteni és csak utána tölteni, hisz így csak egy ciklusunkba kerül a többszöri használat.
  2. Viszont, ha egy alkalommal csak keveset használjuk és utána hosszabb ideig pihentetjük, akkor érdemesebb teljesen feltölteni, mivel a félig lemerült akkumulátor hosszútávon „szulfátosodik”, ami egy visszafordíthatatlan kémiai folyamat, és az akkumulátor károsodásához vezet.
  3. A hosszú téli leállásnál mindenképpen feltöltött állapotban fagymentes helyen kell tárolni!

 

Munka akkumulátor karbantartása

Ha van lehetőségünk a folyadékszintet ellenőrizni, akkor azt fél évente feltétlenül tegyük meg, és desztillált vízzel pótoljuk a hiányt, ha szükséges. Ezek a munka akkumulátorok gyakorlatilag nem ellenőrzött töltés és felhasználás mellett üzemelnek, így óhatatlan, hogy egyes esetekben beavatkozás szükséges.

A zártrendszerű, gondozásmentes meghajtó akkumulátorok nagy része a kiszáradás miatt megy idő előtt tönkre – pedig ha nyitható (ellenőrizhető) volna, akkor a megfelelő gondozással az élettartama jelentősen meghosszabbítható lenne.

 

 

A leggyakoribb felhasználási területek

 

  • Akkumulátor vitorláshajóba vagy elektromos csónakmotorhoz

A leggyakoribb igény a vitorláshajók esetén vagy elektromos csónakmotorok esetén merül fel. Egy elektromos motor esetén elengedhetetlen hogy a meghajtást egy megbízható munkaakkumulátor végezze, hisz nincs is annál kellemetlenebb, amikor a motorunk egy tó közepén hagy minket cserben.

Külső vagy belső benzinmotorral felszerelt motorcsónak vagy hajó esetén az akkumulátor szolgáltathatja az áramot a motor elektromos berendezéseihez, önindítójához.

Azoknál a hajóknál, ahol nem elektromos indítás történik, hanem klasszikus „berántós” motor működik, ott is mindenképpen meghajtóakkumulátorban érdemes gondolkodni. Az egész nyári hajózás vagy pecázás során kell egy megbízható akksi, ami kellő teljesítményt biztosít a világításhoz, elektromos berendezések töltéséhez vagy akár zene lejátszásához.

A hajókba szükséges akkumulátorokról ebben a blogcikkben írunk részletesebben »

 

  • Lakóautó akkumulátor, lakókocsi akkumulátor

A kötöttségek nélküli, utazós nyaraláshoz is elengedhetetlen a megfelelő áramforrás.

A lakóautóval történő körutazás során számos olyan helyen lehet megpihenni, ahol nincs elektromos áram. Minden lakóautó, illetve lakókocsi alap felszereltsége az indító akkumulátoron kívül egy munka akkumulátor, mely a használat során idővel cserére szorul. Értelemszerűen a gyárival megegyező teljesítményű és méretű akkumulátorra kell cserélni, ez majdnem minden esetben a már sokszor emlegetett 100Ah munka akkumulátor. Mivel ez az akkumulátor a lakóterületen belül viszonylag zárt térben helyezkedik el, biztonsági okokból kifolyólag érdemes a zártrendszerű változatokat keresni.

 Akkumulátor lakókocsiba

  • Szolár akkumulátor

Valójában a solar rendszerek által igényelt akkumulátorok is munka akkumulátorok. Ezeket olyan helyekre érdemes telepíteni ahol nincs fix (állandó) áramforrás, például tanyákra, legelőkre, lakott területtől távol eső építményekhez.
Ezek az akkumulátorok a napenergiából nyert áramot tárolják, úgymond puffer telepek. Egy megfelelő inverter segítségével a magyar szabványnak megfelelően 230V feszültség nyerhető ki belőlük, mellyel bármilyen elektromos berendezés használható, akár az állatok tartásához szükséges villanypásztor is. Jellemzően nagy kapacitású akkumulátorokról van szó akár 12V 230Ah, de a megfelelő akkumulátorigényhez mindenképpen ki kell számolni a felhasználni kívánt áramforrást.

A kiszámításhoz szolgáló képlet a következő: a használni kívánt elektromos berendezések összes Wattban mért teljesítményét elosztjuk az akkumulátor Voltban mért feszültségével. Ez az eredmény megadja az Amperban mért kapacitást, amit fel kell szorozni a kívánt, órában mért használati időtartammal, valamint fel kell szorozni az ún. biztonsági faktorral, melyen állandó értéke 1.7.

Konkrét példával élve: 230 Wattot osztom a 12 Volttal, ez egyenlő 19.16 Amper melyet szorzok pl.  7 órával és az említett 1.7-tel. Az eredmény 228Ah. Tehát ha a fent említett teljes feltöltésű akkumulátorra egy 230W-os fogyasztót csatlakoztatunk, akkor az 7 órán át képes üzemelni.

Fentiek értelmében a szolár rendszer kiépítőjének kell tudni azt, hogy adott mennyiségű napkollektorhoz mekkora teljesítményű akkumulátorra van szükség.

Solar akkumulátor

  • Takarítógép akkumulátor vagy emelőgép akkumulátor

A takarítógépekbe vagy emelőgépekbe való akkumulátor jellemzően az ipari kategóriákból kerülnek beszerelésre. Ennek oka, hogy ezeket a munkagépeket rendszeresen, napi szinten használják, ahová a hobbi szintű munkaakkumulátorok nem alkalmasak. Mint már írtam a hagyományos akkumulátorok ciklusállósága kb. 300 alkalomra tehető, szerkezeti élettartamuk is kevés (3-5év), ezért a napi használatot egy évig sem bírnák ki. Persze csábító a jellemzően alacsonyabb ár, azonban ez munkavégzés céljából hosszútávon nem kifizetődő. Ráadásul az elhasználódásból tönkrement akkumulátorok garanciális cseréje sem megoldható. Lehet, hogy az ipari akkumulátorok jóval drágábbak, hosszútávon mindenképpen megtérül az áruk.

Akkumulátor takarítógépbe, emelőgépbe

  • Kerekesszék akkumulátor

Mivel a kerekesszékek is napi szinten vannak használva, feltétlen ajánlott az ipari kategória választása. A használat gyakorisága valamint a rendelkezésre álló keret dönti el azt, hogy egy drágább, de hosszú élettartamú ipari munka akkumulátorra ruházzunk be vagy elegendő az olcsóbb, de erre a célra alkalmas meghajtó akkumulátor vásárlása.

0 hozzászólás

Hasonló bejegyzések

Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

Akkumulátor csepptöltő: Mire is jó?

Miért is kell nekünk az akkumulátor csepptöltés? Az őszi és téli hónapok beálltával sokan pihentetik hobbi járműveiket akár autót vagy motort. Ilyenkor hetekig, hónapokig nincs beindítva a jármű ezt elsősorban az akkumulátor sínyli meg. Minden járműnek legyen az autó...

Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

Mitől különleges a start-stop autó akkumulátor?

Tudta, hogy a start-stop rendszerrel ellátott autók nem hagyományos akkumulátorral működnek? Extrém elvárások vannak velük szemben, hiszen az önindító gyakori működtetése rendkívül nagy energiát igényel. Éppen ezért, ha valami gond adódik vele, akkor sem tud úgy...

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Minden, amit tudni kell a Start-Stop Akkumulátorról

Elsősorban tisztázzuk, mi is az a start-stop akkumulátor és a start stop autó rendszer? Ez alatt azt a technológiát értjük, ami az autó motorját megállásnál leállítja, majd indulás előtt beindítja. Az autógyártók a Start-Stop rendszert nem azért találták ki, hogy...